Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın direktifleri doğrultusunda 1. Ordu Komutanlığı'nca düzenlenen etkinlikte, dayanışma ruhunu artırmak amacıyla gazilere askerliğin en temel ve en keyif veren vazifelerinden olan piyade tüfeğiyle atış yaptırıldı.
Aralarında Kıbrıs gazilerinin de bulunduğu 130 gaziye yıllar sonra kışlada atış yapmanın heyecanını yaşatan etkinlik, 1. Ordu Komutanlığı adına 23'üncü Motorlu Piyade Tümen Komutanlığı'nca Hasdal Kışlası'nda gerçekleştirildi.
Etkinlik öncesi kışla kapısında karşılanan aralarında Kıbrıs gazilerinin de bulunduğu 130 gazi ve aileleri, servislerle atış alanına götürüldü.
Bando takımının konseriyle başlayan etkinlikte konuşan 23'üncü Motorlu Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Ali Sivri, vatan için gözünü kırpmadan canını ortaya koyan gazilerle bir arada olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın emirleri doğrultusunda 1. Ordu Komutalığı bünyesinde Türkiye genelinde ilk defa Hasdal Kışlası'nda gaziler arası atış müsabakası yapıldığı dile getiren Sivri, gazileri kışlada ağırlamanın gururu içinde olduklarını ifade etti.
Sivri, gazilerin büyük nezaket göstererek davetlerine icabet ettiklerini ve kendilerini onurlandırdığını kaydetti.
Tümgeneral Sivri, "Genelkurmay Başkanlığı olarak şehit aileleri ve gazilerimize yönelik aile bilinci içerisinde icra etmekte olduğumuz sosyal faaliyetlere ilave olarak düzenlediğimiz ve gönüllülük esasına göre müracaat eden değerli gazilerimize yönelik 2015 yılı 1. İstanbul Garnizonu Atış Müsabakası, İstanbul'da ikamet eden gazilerimizin yoğun katılımıyla gerçekleşiyor" dedi.
Etkinliğin, gazilere yeniden askerliğin en temel ve en keyif veren etkinliklerinden olan piyade tüfeğiyle atış yapma, atış bilgilerini tazeleme imkanı sunduğunu belirten Sivri, bu vesileyle bir arada iş birliği, dayanışma ve yardımlaşma ruhu içerisinde olmayı hedeflediklerini söyledi.
Sivri, "Bu müsabakayla sizlerin hem askerlik anılarınızı canlandırmak hem de yıllar sonra atış heyecanı yaşatmaktan onur ve mutluluk duyuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti devletinin bağımsızlığını, vatanın milletiyle bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek maksadıyla vatanımızın her karış toprağına kanlarını akıtan tüm kahraman gazilerimiz, bizim gönlümüzün birincileri olmaya devam edecektir" diye konuştu.
Önce atış eğitimi verildi
Tümgeneral Sivri'nin konuşması sonrası, gaziler sırayla eğitim alanına alındı.
Burada gazilere mekanik nişancılık eğitimi verilerek, atış yapacakları silahlar tanıtıldı. Görevli askerler eğitim verdikleri sırada, gazilerin heyecanla birbirlerine anılarını anlattıkları görüldü. Bazı gaziler ise yanlarındaki gazilere atışla ilgili uyarılarda bulundu.
Eğitim alan gaziler, beşerli 3 bölümden oluşan atış alanlarına, on beşer kişilik gruplar halinde sırayla çağrıldı. Her atış noktası için bir asker görevlendirildi. Üç atış bölgesinden sorumlu birer rütbeli asker hazır bulunurken, atışlardan sorumlu komutanın direktifiyle atış alanına gaziler çağrıldı.
Kendisinden sorumlu askerin atış pozisyonuna getirdiği her gazi için hedef tahtasına isminin yazılı olduğu atış kağıdı konuldu. Burada gazilerin hazır olduğunun belirtilmesi üzerine, ilgili komutanın emriyle gaziler üçer atış yaptı.
Atış sırasında bazı gazilerin duygulandığı görüldü.
41 yıl aradan sonra yeniden atış
Türkiye Muharip Gaziler Derneği İstanbul Şubesi Başkanı emekli Albay Ahmet Kendigel, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı gazisi olduğunu belirterek, aradan 41 yıl geçtiğini söyledi.
Kıbrıs gazilerinin 41 yıl sonra eline silah almasını ve kışlada atış yapmasını sağlayan ilgilere teşekkür eden Kendigel, "Bizlere 41 yıl evvelki anılarımızı yaşattılar ve bizleri o günlere götürdüler. O günler kötüydü ama elimize silah alıp yeniden asker olduğumuzu göstermeleri güzeldi" diye konuştu.
Kendigel, 10 Kıbrıs gazisinin atış yaptığını kaydederek, Kore gazilerinin en küçüğünün 85 yaşında olduğunu, bu yüzden onların gelemediğini aktardı.
Kıbrıs gazisi Mehmet Akten de 41 yıl önce silahla haşır neşir olduğunu ancak aradan geçen vakitte hiç atış yapmadığını söyledi.
Başta silahın biraz yabancı geldiğini dile getiren Akten, "Ortam bizi askerlik yıllarımıza götürdü. Heyecan var. Gururluyuz. Böyle bir ortamda olmak çok iyi" ifadelerini kullandı.
Etkinliğe yatağında getirilen Kemal Kılınç ise Edremit'te vatani görevini yaparken geçirdiği trafik kazasında gazi olduğunu anlatarak, "Çok memnun oldum. Yapanlara teşekkür ediyorum" dedi.
İsabetli atışlar duygulandırdı
Siirt Pervari'de 1991 yılında teröristlerle girilen çatışmada gazi olan Kemal Ünal da en son 25 yıl önce atış yaptığını, ondan sonra eline silah almadığını ifade ederek, 3 atışı da isabetli olduğu için mutlu olduğunu kaydetti. Ünal, "Demek ki hala bitmemişiz. Vatan için şu anda da göreve hazırız. Çok duygulandım gerçekten" diye konuştu.
Tunceli'de 1998'de teröristlerle girdiği çatışmada gazi olan Yusuf Karakurt ise 17 yıldır profesyonel anlamda atış yapmadığına dikkati çekerek, "Gerçekten çok güzel bir duygu. Kendimle gurur duydum ama kışlada tekrar atış yapmak harika. Anlatılmaz gerçekten" ifadelerini kullandı.
Tekerlekli sandalyeyle geldi
Cizre'de 1989'da operasyonda düşürüldüğü pusuda gazi olan Kemal Sarak da gururlu olduğunu söyledi.
"Onurluyum, şerefliyim. Komutanlarımızla yaptığımız atış müsabakasına çağırarak, bizi onurlandırdılar. Çok yüce duygular içerisindeydim Vatanımı seviyorum" diyen Sarak, 25 yıl sonra eline silah aldığını belirtti.
Etkinlikte gazilere öğle yemeği de ikram edildi.
Organizasyon, atış yapan gazilere günün anısına üzerinde asker ve Türk bayrağı olan maketin hediye edilmesi ve atışlarda en yüksek puanı alan 3 gaziye kupa verilmesiyle sona erdi.
Son Dakika › Güncel › Gaziler Yıllar Sonra Kışlada Atış Yaptı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?