Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, terör saldırılarına ilişkin, "Türkiye terör belasıyla uğraşıyor, insan kaybımız ve ekonomik kaybımız büyük. Bölgesinde bir huzur vahası gibi parlayan ülkemizin üzerine kan sıçratıyorlar" dedi.
Tüfenkci, Bursa'da Marmarabirlik Lisanslı Depoculuk A.Ş'nin faaliyete başlama töreninde yaptığı konuşmada, Ankara'daki patlamada ve daha önce terör nedeniyle şehit olanlarla hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diledi.
Terörün istediğinin kaos, korku, istikrarı yok etmek ve toplumun bütünlüğünü zedelemek olduğunu belirten Tüfenkçi, buna karşın birlik ve beraberliğe sahip çıkarak Türkiye'yi büyütmeye, yükseltmeye ve geleceğe taşımaya kararlı olduklarını vurguladı.
Tüfenkci, milli birliğin ortadan kalkmasının oluşturacağı ortamın tam da terörün arzu ettiği ortam olduğunu, bunun da Türkiye'yi bataklıktan başka bir şeye götürmeyeceğini ifade ederek şunları söyledi:
"Türkiye terör belasıyla uğraşıyor, insan kaybımız ve ekonomik kaybımız büyük. Bölgesinde bir huzur vahası gibi parlayan ülkemizin üzerine kan sıçratıyorlar. Bizim kendimizi güvende hissetmeyip kardeşlerimizle aramızı açmak istiyorlar. Bu milleti oluşturan Türkmen, Yörük, Kürt, Çerkez, Laz, Boşnak, Arnavut kim varsa birbirimize güvenimizi, muhabbetimizi ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Milletimiz Çanakkale'de, Yemen'de, Sarıkamış'ta ve İstiklal Harbi'nde yan yana şehit düşmüş, son nefesinde eşini, çocuklarını, ana babasını birbirine emanet etmiştir. Bin yıllık beraberliğimizden doğan kardeşliğimizde Allah'ın izniyle terör belasını da yeneceğiz. Herkes anladığı dilden cevabını alacak. Silah çekene silahla, söz edene sözle ama teröre karşı en büyük mücadelenin sevgiyle yapılacağını biliyoruz. İnsanı seveceğiz, birbirimize güveneceğiz, omuz omuza vereceğiz, birlik ve beraberliğimize sahip çıkarak Türkiye'yi büyütmeye, yükseltmeye ve zirvelere taşımaya Allah'ın izniyle kararlıyız."
"Zeytini herhangi bir tarım ürünü olarak değerlendirmemeliyiz"
Birlik ve beraberlikle her alanda yeni çalışmalara imza attıklarını belirten Tüfenkci, ülkeyi 2023 hedeflerine ulaştırmak için gece gündüz çalıştıklarını anlattı.
Açılışını yaptıkları lisanslı depoların sadece Türkiye'de değil dünyada ilk olduğunun altını çizen Tüfenkci, "Marmarabirlik Lisanslı Depoculuk Şirketi, dünyada ilk defa faaliyete geçmektedir. Zeytini herhangi bir tarım ürünü olarak değerlendirmemeliyiz. Biz de bakanlık olarak öyle değerlendirmiyoruz" diye konuştu.
Tüfenkci, zeytinin bütün kutsal kitaplarda ve pek çok efsanede adının geçtiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Hazreti Nuh peygamber, büyük tufanın ardından geminin güvertesinden güvercin uçurmuş ve bu güvercin bir süre sonra ağzında zeytin dalıyla geri dönmüş. Hazreti Nuh böylece tufanın bittiğini, suların çekilip hayatın normale döndüğünü anlamıştır. İşte bu vesileyle zeytin dalı barışın ve yaşamın sembolü haline gelmiştir. Zeytinin anavatanı Anadolu'dur. Bu nedenle ülkemizi zeytin konusunda hem üretimde hem ticarette, dünyanın bir numaralı üreticisi ve satıcısı konumuna getirmek zorundayız. Hükümet olarak zeytinciliğimizi geliştirmek adına azami gayret içindeyiz."
Marmarabirlik'in zeytinciliği geliştirmek adına en büyük destekçilerinden biri olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, burasının 32 binden fazla kayıtlı üreticisiyle ülkenin en büyük tarım satış kooperatifi olduğunu söyledi.
"Ürettiğiniz değil satabildiğiniz ürün sizindir"
Bakan Tüfenkci, tarımın tüm dünyada ekonomiler için çok önemli ve vazgeçilmez sektörlerden biri olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:
"Hızla artan ve 2050'de 10 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusu gün geçtikçe de artmaktadır. Ülke olarak toplam ihtiyaç duyduğumuz sebze ve meyveden daha fazlasını üretebilen ender ülkelerden biriyiz. Ancak konuya sadece üretim boyutuyla da bakmak olmaz. 'Ürettiğiniz değil satabildiğiniz ürün sizindir' kaidesini hatırlatmak isterim. Onun için üretmek kadar pazarlamak da önemlidir. Marmarabirlik bu konuda başarılı, inşallah başarıları daha da artarak devam edecek. Bu lisanslı depoculuk da buna bir ivme kazandıracak."
Tarım ürünlerinin piyasada, iklim koşullarından kaynaklı "bolluk" ve "kıtlık" şeklinde dönemsel farklılıklar oluşturduğunu aktaran Tüfenkci, bu unsurların, tarım ürünleri ticaretinde güvenli depolamanın ne kadar önemli ve vazgeçilmez bir faaliyet olduğunu gösterdiğine dikkati çekti.
Tüfenkci, depolanabilir tarım ürünleri ticaretinin geleceği olarak görülen lisanslı depoculuk sistemini uygulamak üzere Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu'nu çıkardıklarını aktararak, "Bu Kanuna istinaden yürürlüğe konulan ikincil düzenlemelerle birlikte, lisanslı depoculuk sisteminin hukuki altyapısını oluşturduk. Ülkemizde ilk defa 2011 yılında bakanlığımızca verilen lisansla, Ankara Polatlı'da hububat konusunda uygulamaya geçen lisanslı depoculuk, hızla gelişmesini ve yaygınlaşmasını sürdürmektedir" ifadelerini kullandı.
Bugüne kadar toplam 21 şirkete bakanlık tarafından lisanslı depo işletmesi kuruluş izni verildiğini bildiren Tüfenkci, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bugün burada faaliyete geçen Marmarabirlik Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi ile birlikte, faaliyette bulunan lisanslı depo sayımız 9'a ulaşmıştır. Üreticilerimiz, lisanslı depolara bıraktıkları ürünü temsil eden ürün senetlerini teminat olarak gösterip uygun koşullarda kredi kullanabilecek ve finansman ihtiyaçlarını bu şekilde karşılayabilecektir. Bunun yanında, ürünler borsa aracılığıyla pazarlanabilecek ve ürünlerin ticareti elektronik ortamda hızlı, kolay ve güvenilir biçimde yapılabilecektir. Bu sistem sayesinde, zeytinimiz bereketlenecek ve ülkemizin zeytin konusunda dünyanın öncü ülkesi olabilmesi için bir adım daha atılmış olacaktır."
Konuşmalarının ardından Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Bakan Tüfenkci'ye çini vazo hediye etti.
Tüfenkci ve beraberindekiler daha sonra zeytin depolama merkezini gezdi.
Son Dakika › Güncel › Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?