Güzellik Ürünlerini Batı'dan Alıyoruz Doğu'ya Satıyoruz - Son Dakika
Son Dakika Logo

Güzellik Ürünlerini Batı'dan Alıyoruz Doğu'ya Satıyoruz

Güzellik Ürünlerini Batı\'dan Alıyoruz Doğu\'ya Satıyoruz
21.12.2013 11:30

Türkiye'nin kozmetik ithalatı 640, ihracatı ise 509 milyon dolara yaklaştı En fazla ithalat Fransa, Almanya, Polonya, İngiltere ve ABD'den yapılıyor, en fazla ihracat ise Irak, İran, Rusya, Azerbaycan, Almanya ve Romanya'ya gerçekleştiriliyor Sağlık Bakanlığının elektronik kayıt sistemine kayıtlı 230.

SELMA BIYIKLI ADABAŞ - Türkiye'deki kozmetiklerin büyük bölümü Avrupa'dan geliyor, yerli ürünler ise Irak, İran, Rusya, Azerbaycan gibi ülkelere satılıyor.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun hazırladığı stratejik plana göre kozmetik sektörü hızlı büyüyen dinamik yapısıyla ülke ekonomisine katkı sağlıyor. 509 milyon dolarlık ihracatın büyük bölümü ise komşu ülkelere yapılıyor.

Kozmetik ihracatında Irak 80 milyon dolarla ilk sırayı alırken bunu 56 milyon dolarla İran, 36 milyon dolarla da Rusya izliyor. Azerbaycan, Almanya ve Romanya da ihracat yapılan ülkeler arasında yer alıyor.

Türkiye'nin kozmetik ithalatı ise 640 milyon dolara yaklaştı. Bundan en fazla payı ise sırasıyla 138 milyon dolarla Fransa, 111 milyon dolarla Almanya, 86 milyon dolarla Polonya, 45 milyon dolarla İngiltere, 43 milyon dolarla ABD aldı.

- Defne ve zeytinyağı sabunları ilgi görüyor

Ülkedeki kozmetik ve kişisel bakım ürünleri endüstrisi kalite bakımından dünya standartlarını yakaladı. Son yıllarda sektörde doğal sabunlar, şampuanlar, saç boya ve bakım ürünleri, vücut bakım ürünleri ve diğer kozmetikler üretilmeye başlandı. Özellikle doğal sabun ve şampuan üretimi ülke çapında bir çok küçük ölçekli firma tarafından yapılıyor. Dünyaca ünlü defne ve zeytinyağı sabunları da Türkiye'de üretiliyor.

-Sadece yüzde 10'u yerli

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun elektronik kayıt sisteminde 2009'da 761, 2010'da 990, 2011'de bin 246, 2012'de ise bin 764 firmanın kaydı yer aldı. Aynı sisteme kayıtlı ürün sayısı ise 2009'da 33 bin 468, 2010'da 95 bin 361, 2011'de 165 bin 460, 2012'da ise 229 bin 766 oldu.

Kurumun sistemine kayıtlı yerli ürün sayısı ise 2009'da 7 bin 919, 2010'da 12 bin 442, 2011'de 20 bin 776, 2012'de ise 22 bin 855 olarak gerçekleşti.

Bu, yerli kozmetik ürünlerinin oranının, toplam sayının yüzde 10'unu oluşturduğu anlamına geliyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güzellik Ürünlerini Batı'dan Alıyoruz Doğu'ya Satıyoruz - Son Dakika


Advertisement