Hakkari - Demırtaş'tan Başbakan'a Davet - Son Dakika
Güncel

Hakkari - Demırtaş'tan Başbakan'a Davet

Hakkari - Demırtaş\'tan Başbakan\'a Davet

Ara Sokaklarda Olaylar Çıktı

31.07.2010 18:59

ARA SOKAKLARDA OLAYLAR ÇIKTI

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 12 Eylül'de Hakkari'deki sandıkların boş çıkmasını istediğini belirterek,"Boş çıkan sandıklara kına doldurup Cemil Çiçek'e göndereceğiz? dedi

"GEL BDP'DE SIYASET YAP"

BARIŞ ve Demokrasi Partisi (BDP) boykot edecekleri 12 Eylül 2010'daki referandum mitinglerinin startını Hakkari'den verdi. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 12 Eylül'de Hakkari'deki sandıkların boş çıkmasını istediğini belirterek,"Boş çıkan sandıklara kına doldurup Cemil Çiçek'e göndereceğiz. Biz ne evet diyeceğiz ne de hayır. Biz yeni bir anayasa istiyoruz. İçinde dilimizin, kültürümüzün, demokratik özerkliğin olacağı bir anayasa alana kadar direneceğiz ve irademizi ortaya çıkaracağız. Başbakan bize talimat veriyor. Sen bize talimat veremezsin. Ben diyorum ki BDP'de siyaset yapmak istiyorsan istifa edin sonra tövbe edin bize katılın. Eğer bir daha da AKP'lileşmemeye söz verirsen gel bize katıl size kapımız açık" dedi.

Van'dan karayoluyla Hakkari'ye gelen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Fatma Kurtulan, BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman, BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, BDP'li ilçe belediye başkanları Hakkari girişinde partililer tarafından karşılandı. Parti otobüsüyle Hakkari merkeze gelen Demirtaş ve beraberindekiler, burada da yaklaşık 15 bin kişi tarafından karşılandı. Mitinge katılanlar tanıtıldıktan sonra Genel Başkan Demirtaş, parti otobüsü üzerinden partililere seslendi. Konuşmalar sırasında kalabalık sık sık PKK ve Öcalan lehine slogan atıldı.

Referandum mitinglerine devletin unuttuğu, ancak halkın kendini unutturmadığı Hakkari'den başladıklarını belirten Demirtaş, parti olarak halkın hizmetçisi olduklarını söyledi. Hakkari sokaklarının siyaset okulu olduğunu belirten Demirtaş, Hakkari'deki gençlerin, çocukların, kadınının Recep Tayyip Erdoğan'a siyaset öğretecek seviyede olduğunu söyledi. AKP'nin kendi anayasasını oluşturmak istediğini ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:

"AKP darbe anayasasını güçlendirmek için meydan meydan dolaşıp, bu paketi halka yutturmaya çalışıyor. 12 Eylül anayasası tamamen değişmediği sürece biz evet de hayırda demiyeceğiz. Eğer bütün halkları, düşünceleri kapsayan bir anayasa olursa destek veririz. Biz taleplerimizi, halkımızın taleplerini dile getirdik. Ama AKP bizim ve halkımızın talebi yokmuş gibi davranarak, bizi dikkate almadı. Bunların uzlaşmadan, barıştan yana olmadıkları ortaya çıktı. Bizim önerilerimizi, BDP'yi yok saydılar. BDP'yi yok sayanları bizde yok sayarak boykot edeceğiz. CHP ve MHP'nin ırkçılığına, AKP'nin kara statükocusuna sahip çıkmayacağız. Bu halk direne direne nasıl 12 Eylül'ü mezara gömdüyse, onun anayasasını da direne direne mezara gömecek."

İÇİNDE DEMOKRATİK ÖZERKLİK OLAN BİR ANAYASA İSTİYORUZ

Mevcut anayasada Kürtler olmadığı için boykot edeceklerini belirten Demirtaş, "Bu anayasada tek millet, tek dil var diyor. Yeni bir anayasa istiyoruz. İçinde dilimizin, kültürümüzün, demokratik özerkliğin olduğu bir anayasa olana kadar direneceğiz ve irademizi ortaya koyacağız" dedi.

SANDIKLARA KINA DOLDURUP CEMİL ÇİÇEK'E GÖNDERECEĞİZ

Hakkari halkından özel bir ricalarının olduğunu belirten Demirtaş, "12 Eylül'de bütün sandıklar bomboş olmalı. Sandıkları boş çıkarın onların içine kına doldurup Cemil Çiçek'e göndereceğiz. Cemil Çiçek görsün Hakkarililer Nijeryalılardan farklımı değilmi. Hakkarililer Nijeryalılar kadar Türkçe bilmediği için evet diyemiyorlar. Hakkarililere Türkçe öğretemediniz. Bu sizin suçunuz. Şimdi sıra geldi Cemil Çiçek'e Kürtçe öğretmeye. 12 Eylül'de sandıklar bomboş çıkınca Cemil Çiçek ilk Kürtçe sözcüğü öğrenecek. 'Vay lı mın(Eyvah)' diyecek. Biz Hakkarililere kendimizi nasıl affetireceğiz diyecek"dedi.

BARIŞ KONUSUNDA ÖZVERİLİ OLMASAYDIK ETNİK ÇATIŞMA ÇIKARDI

Başbakan Erdoğan'ın Hatay'dan halka seslenerek, BDP'nin Dörtyol'a gelmesini eleştirdiğine dikkat çeken Demirtaş, Erdoğan'ın kendilerine talimat vermemesini istedi. BDP'de siyaset yapmak istemesi halinde Başbakan'a kapılarının açık olduğunu belirten Demirtaş, "Başbakan BDP'nin Dörtyol'da ne işi var demiş. Orda polis var işini yapar demiş. BDP işine baksın demiş. Başbakan, BDP nasıl siyaset yapacağını senden öğrenecek değil. Eğer BDP'de siyaset yapmak istiyorsan gel. BDP'ye talimat vermeye kalkma. Biz Döryola'da gideriz 5 yolada. Özgürlüğün olduğu her yola gideriz. Eğer sen başbakan olsaydın biz oraya gitmezdik. Sen orada ırkçı saldırılar altındaki halkın sesini duysaydın biz gitmezdik. Devletin başbakanı valisi İnegöl'de Dörtyol'da Kürtlerin yakılmasını izledi. Eğer partimiz ve halkımız barış konusunda özverili olmasaydı. Bu ülkede etnik çatışma başlayacaktı. Bizim bu duyarlılığımız devam edecek. Ama kurbanlık koyun da değiliz. Halkımız faşist saldırılara karşı kendini koruyacaktır. Bu en doğal hakkıdır. Biz bütün ölümlere üzülüyoruz. Geçen günlerde bu kentin her yerinde yas varken, kimse bir Türk'ün evini yakmadı, yakmazda. Dörtyol'da, İnegöl'de cenazeleri bahane ederek insanları linç edenlere başbakan destek verdi" şeklinde konuştu.

12 EYLÜL'ÜN TARİHİ BİR ÖNEMİ VAR

12 Eylül referandumunun tarihi bir öneminin olduğunu anlatan Demirtaş, "Referandumda Hakkari halkı özerkliğini isteyecek. Halkın kendi kendisini yönetmesinin, demokratik özerkliğin ne olduğunu gösterecek. Ancak sandıka gitmedik diye evimizde oturmayacağız. Sandıklara sahip çıkacağız. Çünkü kullanılmayan her oy bizim oyumuzdur. Kullanılmayan her oy özgürlüğe ve barışa giden oydur. Bundan dolayı Başbakanın paçaları tutuşmuş, CHP'nin paçaları tutuşmuş. Halka sandığa gidin diyorlar"dedi.Demirtaş, tutuklanan arkadaşlarının da serbest bıraklmasını istedikten sonra, köy korucularına da seslenerek silahlarını bırakmalarını istedi.

ARA SOKAKLARDA OLAYLAR ÇIKTI

Mitingin ardından ara sokaklarda toplanan bazı gruplar PKK ve Öcalan lenihe slogan atarak lastik yaktı. Polis, göstericilere tazyikli su ve gaz bombası ile müdahele edince, göstericiler de polise taş ve molotofla saldırdı. Ara sokaktaki olaylar sürüyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hakkari - Demırtaş'tan Başbakan'a Davet - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement