Hava Şehitleri Anıtı ile ilgili tartışmalar - - Son Dakika
Güncel

Hava Şehitleri Anıtı ile ilgili tartışmalar -

Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan, Hava Şehitleri Anıtı'na ilişkin, "Hava şehitliği anıtının bulunduğu yer 3 bin metrekarelik bir alan, hazineye ait sit alanı. Burada herhangi bir işlem tesisi hukuken de mümkün değildir.

06.09.2014 20:12

Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan, Hava Şehitleri Anıtı'na ilişkin, "Hava şehitliği anıtının bulunduğu yer 3 bin metrekarelik bir alan, hazineye ait sit alanı. Burada herhangi bir işlem tesisi hukuken de mümkün değildir. Ağrılı hemşehrilerimiz buraya gerekli hassasiyeti de göstermiştir" dedi.

Tekinarslan, Valilik basın danışmanı Hanifi Polat'ın düğün töreninde, Abide Meydanı'ndaki Hava Şehitleri Anıtı ile ilgili çıkan haberlerle ilgili gazetecilere açıklamada bulundu.

Anıtla ilgili Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık'la bilgileri paylaştığını söyledi.

Tekinarslan anıtın 1939 yılında yapıldığına değinerek, "1939 yılında İran Şahının nikah merasiminin oradaki gösterilerine katılmak amacıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin Diyarbakır'da bulunan hava filosunda hareket edip düğüne katılan oradaki filomuza mensup 2 uçağın dönüşü esnasında birisi düşüyor. İki pilotumuz, birisi asker birisi sivil dönüş yolunda Ağrı civarında şehit oluyorlar" diye konuştu.

Bu pilotların Sakık'ın ifade ettiği Ağrı Dağı'nda 1926-1930 arasında yaşanan olaylarda şehit olduğu veya hava operasyonlarına katıldığı gibi bir konunun mevzu bahis olmadığını vurgulayan Tekinarslan, şöyle konuştu:

"Pilotlarımızdan birisi makinist astsubay başçavuş 1915 İstanbul doğumlu Ali Fethi Sülker, diğer sivil makinistimiz 1905 İstanbul doğumlu. Şimdi 1926 veya 1927 o yıllarda öyle bir Ağrı Dağı'ndaki askeri faaliyetlerde katılmış olmaları için bunlar bahsi geçen o yıllarda 15 yaşında insanlar şimdi 15 yaşında bir çocuğun pilot olup Ağrı Dağı'nda oradaki araziyi bombaladığını varsaymanız lazım. Bu hayatın gerçekliğine tamamen aykırı ve diğer taraftan da uçağın düşüş şekli ve düştükten sonraki kalıntıları bu kalıntıların hangisi hangi anıta kullanıldığına ilişkin gerekli bütün bilgileri sayın belediye başkanımız Sırrı beyle paylaştım. Kendisi tabii ki bizim belediye başkanımız. Kendi özel hukukumuzun ilgi ve medeni çerçevede yürüttüğümüz bir insan. Biz kendisine değer veriyoruz."

Tekinarslan, Ağrı'da neyin ne olduğunu, yaşamın nasıl olduğunu gayet iyi bildiklerini belirterek, "Bizim dışımızda devletin resmi kaynakları veya bizim aktardığımız tarihçenin dışında haklı paralel bilgi kaynakları var. Oradan elde etiği bilgilerle mi vatandaşla paylaşıyor. Bu uçakların 1939'da değil de 1930'da düştüğü fikrini kim soktuysa aklına bilmiyorum ama ben kendisini dün yine aradım. Türkiye'nin muhtelif yerlerinde yaşayan insanlarımız söz konusu olan şehitlik olduğunda, söz konusu olan devletin değerleri, milletimizin ortak değerleri olduğundan gösterilen yaklaşımlara karşı bir aydınlanma ihtiyacı duyuyor olabilirler diye ben bunları sizinle paylaşıyorum" diye konuştu.

- "Sayın başkanımızın çok yüksek bir deneyimi var"

Hava Şehitleri Anıtı'nın bulunduğu bölgenin 3 bin metrekarelik hazineye ait sit alanı olduğunu vurgu yapan Tekinarslan, şöyle devam etti:

"Burada herhangi bir işlem tesisi hukuken de mümkün değildir. Ağrılı hemşehrilerimiz buraya gerekli hassasiyeti de göstermiştir. Kendi kurumlarımız çerçevesinde bizde kendi yetkilerimize göre hareket etmek durumundayız. Değerli belediye başkanımızdan çok güzel hizmetler bekliyoruz. Yeni yollar açmasını istiyoruz. Hem Ağrı'daki hizmetler anlamında hem de Ağrı'daki yaşamın daha huzurlu, daha barışçıl olması adına. Gördüğünüz gibi hep beraber burada birlik içerisindeyiz. Çocuklarımızın geleceğinin, huzurunun asla siyasi polemiklerle zedelenmesini arzu etmiyoruz. Siyaset adamı olarak sayın başkanımızın çok yüksek bir deneyimi var, biz onun deneyimlerinden istifade ediyoruz ancak taşıdığımız kamusal sorumluluklar, kamu görevi sorumlulukları da ihmal edilemez ölçüde bizleri sözlerimize bağlar."

Bu konunun daha iyi anlaşılması, Türkiye'nin her yerindeki vatandaşlara da bu şekilde aktarılması adına konuyu değerlendirdiğini vurgulayan Tekinarslan, "Elimizde varsa bütün ilave edilecek şeyleri değerlendiririz. Diğer taraftan ilgili kuruluşlardan kendileri de sorabilir. Türk Tarih Kurumu'ndan, Milli Savunma Bakanlığı'ndan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan buradaki anıtlarla ilgili tarihçede varsa farklı bir bilgi bizim bilmediğimiz sorabilirler. Bu konuda bizim verdiğimiz bilgiler devletin şeffaf ve hesap verebilirliğini, kamuoyunu aydınlatma, insanların bilgi edinme hakkını gidermeye yöneliktir. Yeni Türkiye böyle. Eski Türkiye'nin alışkanlıklarından çıkılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Vali Tekinarslan, devletin bir şeyin eğer eksiği varsa ortaya koyup paylaşabileceğini anlatarak, "Herhangi bir şekilde yönlendirici, şaşırtıcı veya işte bunu polemik oluşturma amaçlı bir tarzımız olmaz. Ağrı halkı, insanlarımız mert insanlar, samimi insanlardır. Onların buradaki idaresi olarak ben de bu prensiplere göre ilişkilerimi tanzim ediyorum. Bu şekilde de meseleleri konuşa konuşa Ağrı'nın birçok meselelerine müştereken çözüm arayacağız. Bizim umutlarımız yüksek, çok iyi bir huzur ortamımız hüküm sürüyor ülkemizde" ifadelerini kullandı.

- Ağrı Dağındaki anma programı

Doğubayazıt ilçesinde, Ağrı Dağı'nda gerçekleştirilen anma programına ilişkin ilgili kurumların gerekli çalışmayı yaptığını belirten Tekinarslan, "İlgili bütün kurumlarımız, savcılığımız başta olmak üzere, ortada işlenen suçtan dolayı gerekli tahkikatı yürütüyorlar. Biz idare olarak üzerimize düşen görevlerimizi yapıyoruz" dedi.

Tekinarslan, milletin çözüm süreciyle ilgili iradesini de ortaya koyduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin doğusunda olsun, batısında olsun bütün vatandaşlarımız devletimizin kudretini de şefkatini de merhametini de sabrını da bilir. Bir şekilde çıkıp orada silahı, şiddetin merkezine koyan bir propaganda faaliyetiyle ulaşılacak mesafe yoktur. Türkiye son zamanlarda iki seçim yaşadı. Aslında çözüm süreciyle ilgili iradesini de ortaya koydu. Bu sürecin her bir vatandaşımızın faydasına olduğuna ilişkin bir tablo çıktı. O nedenle ben bu tür tahrik amaçlı, kışkırtma amaçlı eylemlerin topluma artık zarar dahi veremediğini, faydasının zaten mümkün olmayacağı kanaatindeyim. Bizim burada yürüttüğümüz iş bütün insanlarımızın huzurunun teminine dönük. Biz burada çözüm süreci bağlamında bir tırnak kesmiyoruz, çok ciddi bir beyin ameliyatı yapıyoruz."

Ağrılıların burada gereken özeni gösterdiklerini belirten Tekinarslan, "Çözüm sürecinin burada etkin ve katkı bulması halkımızın şehrimizin, ovalarımızın, yaylalarımızın her noktasında hayatlarını olağan şekilde devam ettirmesi emeklerimizin de karşılığını aldığımızı gösterir. Kendi kurumlarımız çerçevesinde biz tam yetkilerimize göre hareket etmek durumundayız. Bu çocuklarımızın geleceğini huzurunu bu tür siyasi polemiklerle zedelenmesini arzu etmiyoruz" şeklinde konuştu.

Muhabir: Orhan Güngör, Selahattin Kaçuru

Yayınlayan: Yücel Velioğlu

Hava Şehitleri Anıtı ile ilgili tartışmalar -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hava Şehitleri Anıtı ile ilgili tartışmalar - - Son Dakika


Advertisement