(ayrıntılar eklendi.)
Türk lirasının değer kaybının da etkisiyle yılın başından itibaren yükselen ihracat, Temmuz ayında hız kesti.
Türkiye İhracatçılar meclisi (TİM) verilerine göre, Temmuz ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayındaki 12 milyar 554 milyon dolarlık düzeyinden yüzde 0.1 gerileme ile 12 milyar 539 milyon dolara düştü.
Temmuz verilerinin de eklenmesiyle, ilk 7 ayda ihracat yüzde 5.7 artışla 92 milyar 711 milyon dolara çıktı ve Temmuz sonu itibarıyla yıllık ihracat da yüzde 2.2 artışla 156 milyar 319 milyon dolara yükseldi.
OTOMOTİV YİNE BİRİNCİ SIRADA
Temmuz ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 994 milyon dolarla otomotiv sektörü yaparken, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü 1 milyar 727 milyon dolar ile ikinci sırada, kimyevi maddeler sektörü de 1 milyar dolar 581 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı.
Temmuz ayında en fazla ihracat artışını yüzde 76 ile savunma ve havacılık sanayi sektörü yakaladı. Bu sektörü fındık ve su ürünleri-hayvansal mamuller sektörleri izledi.
IRAK'A İHRACAT YARI YARIYA DÜŞTÜ
TİM verilerine göre, ihracattaki en büyük düşüş Irak pazarında gerçekleşti. Buna göre, IŞİD militanlarının saldırılarını ağırlaştırdığı Temmuz'da Irak'a ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 46.4 gerileme ile 570 milyon dolara düştü.
Türkiye'nin ihracat pazarları arasında ikinci sırada yer alan Irak, Temmuz ayındaki büyük düşüşün etkisiyle beşinci sıraya geriledi. Türkiye'nin Temmuz'da en çok ihracat yapığı 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa ve Irak oldu.
Almanya'ya ihracat yüzde 14 artarken, İngiltere'ye yüzde 16, İtalya'ya yüzde 2.0, Fransa'ya yüzde 7 arttı. Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 64 ile Suriye'ye gerçekleşti.
Temmuz ayında ihracat artışında öne çıkan ülkeler şöyle oldu; Temmuz ayında Peru'ya ihracat yüzde 314, Malezya'ya yüzde 123, Norveç'e yüzde 110, Angola'ya yüzde 99, Gana'ya yüzde 86, İrlanda'ya yüzde 85, Kuveyt'e yüzde 83 arttı.
BÜYÜKEKŞİ: IRAK'IN ETKİSİ 3.9
Temmuz ihracat verilerini değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ihracatta duraksamanın, Temmuz ayının son üç günündeki bayram tatili ve Irak'a ihracatta yaşanan sorunlardan kaynaklandığını söyledi.
Büyükekşi, işgünü kaybının aylık ihracattaki artış temposunu aylık bazda 12.4 puan, Irak'a ihracatta yaşanan kaybın ise 3.9 puan olmak üzere, toplamda 16.3 puan aşağı çektiğini belirtti.
Büyükekşi, Türkiye ihracatının, gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan büyümeden yararlandığına da işaret ederek, Avrupa Birliği'ne ihracatın ilk 7 ayda yüzde 14 arttığına dikkat çekti ve ekledi:
"Jeopolitik riskler barındıran, yakın coğrafyamızdaki 6 ülke ilk 7 ayda ihracatımızı negatif etkiledi. Libya, Mısır, Rusya ve Ukrayna'da belirgin düşüşler yaşandı."
Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini de olumlu karşıladığını belirten Büyükekşi, şöyle devam etti:
"Biz ihracatçılar olarak bu faiz indirimlerini desteklediğimizi, enflasyonda beklenen düşüşe paralel olarak önümüzdeki aylarda da bu indirimlerin süreceğini ifade etmiştik. Çünkü biz inanıyoruz ki, ihracatın ekonomik büyüme tam destek vermeye başladığı bu ortamda, faiz indirimleri, yatırım iklimini canlandırıcı bir etki yapacaktır." - İstanbul
Son Dakika › Güncel › İhracatın Hızı Temmuz Ayında Kesildi (3) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?