İstanbul Bienali'ni Ziyaret Etmek İçin Son İki Hafta! - Son Dakika
Güncel

İstanbul Bienali'ni Ziyaret Etmek İçin Son İki Hafta!

15. İstanbul Bienali kapsamında gerçekleştirilen Baştan Başlamak isimli ses projesi ise 2018 Liverpool Bienali'nin eğitim programına dâhil ediliyor.

30.10.2017 15:07

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda iyi bir komşu teması altında gerçekleştirilen 15. İstanbul Bienali, 12 Kasım'da sona eriyor. Elmgreen & Dragset ikilisinin küratörlüğünü yaptığı, 32 ülkeden 56 sanatçının ev, mahalle ve aidiyet kavramlarıyla ilişkili işlerinin sergilendiği 15. İstanbul Bienali, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, İstanbul Modern, Pera Müzesi, Ark Kültür, Yoğunluk Sanatçı Atölyesi ve Küçük Mustafa Paşa Hamamı olmak üzere 6 farklı mekânda, ücretsiz olarak gezilebiliyor.

15. İstanbul Bienali, son iki haftasında da, altı komşu mekânda yer alan sergilerin yanı sıra, kamusal programı ve yan etkinliklerle de iyi bir komşu temasını gündeme getirmeye devam ediyor.

15. İstanbul Bienali Kamusal Programında son iki hafta

Sanatçı Zeyno Pekünlü'nün koordinatörlüğünü üstlendiği Kamusal Program kapsamında bienalin son iki haftasında da ücretsiz etkinlikler sunuluyor.

Kolektif Çukurcuma Okuma Grubu'nun, 15. İstanbul Bienali'nin başlığı iyi bir komşu'dan ilham alarak "Nasıl bir araya geliriz?/Nasıl ayrı düşeriz?" başlığı altında her Perşembe düzenlediği okuma toplantılarının son ikisi 2 ve 9 Kasım günlerinde, İKSV Nejat Eczacıbaşı binası giriş katında gerçekleştirilecek.

2 Kasım'daki etkinlikte bir performans, "Horst & Maria: Die perfekten Bewohner/ The Perfect Residents/ Mükemmel Sakinler" kitabının tanıtımı ve bir sohbet, 9 Kasım'daki etkinlikte ise küratör ve yazar Gökcan Demirkazık'ın düzenlediği okuma grubu yer alıyor.

Katılım için collectivecukurcuma@gmail.com'a kayıt için email atılması gerekiyor.

4 Kasım günü ise, "yereli radikalleştirmek" ilkesiyle hareket eden Hollandalı sanatçı Jeanne van Heeswijk, İKSV Nejat Eczacıbaşı binasında 'Bir mahalle nasıl adil olur?' başlıklı bir sunum gerçekleştiriyor. Heeswijk sunumunda 'süratle değişen, dönüşen kentlerde mahalleyi adil bir hâle getirecek şey nedir ve adaletli komşular olabilmemiz için neler yapabiliriz? sorusuna cevap arıyor.

Kapanış Sempozyumu

15. İstanbul Bienali'nin 11 Kasım'da gerçekleştirilecek Müşterek Kader başlıklı kapanış sempozyumu, ekolojik dengenin sekteye uğramasını; kaybedilen ormanları, dereleri ve zeytinlikleri; insanla beraber yaşayan diğer varlıkların daralan yaşam alanlarını inceliyor. İnsanın baskın olduğu alanlarda birlikte yaşadığı canlılarla kurduğu ilişkiye, bu ilişkilerdeki değişikliklere, finansallaşmanın mekânsal ve sosyal ilişkilerimizi nasıl dönüştürdüğüne, özetle kent ekolojisine odaklanıyor. Sempozyum katılımcıları arasında Prof. Massimo de Angelis, Prof. Stavros Stavrides ve Prof. Ayfer Bartu Candan yer alıyor.

Kapanış Sempozyumu saat 14.00-18.00'de, İstanbul Modern Sinema Salonu'nda gerçekleştirilecektir. Etkinlik dili İngilizce ve Türkçedir, simültane çeviri desteği sunulacaktır.

Pera Sinema

Pera Müzesi'nin ev sahipliği yaptığı ve 15. İstanbul Bienali'nin iyi bir komşu sergisine eşlik eden Ev Diye Bir Yer başlıklı film programı, bienalin son iki haftasında da ev temasından hareketle barınma ve aidiyet gibi kavramlara odaklanmaya devam ediyor. Ücretsiz olarak izlenebilecek ve Bienal'in küratörleri Elmgreen ve Dragset'in ev tanımından ilhamla hazırlanan program, insanların evleriyle ilgili hikâyelerini ve kurdukları ilginç ilişkileri farklı açılardan inceleyen bir seçki sunuyor. Film programı kapsamında:

2 Kasım; 19:00, Doğulu Çocuklar (Eastern Boys)
10 Kasım; 19:00, Boz Bahçeler (Grey Gardens)
10 Kasım; 21:00, 99 Ev (99 Homes)
11 Kasım; 14:00, Zerre (Particle)
12 Kasım; 14:00, Köpekler (Straw Dogs)
12 Kasım; 16:00, Boz Bahçeler (Grey Gardens) gösterilecek.

İstanbul ve Liverpool Bienalleri arasında, Protocinema işbirliğiyle "Baştan Başlamak" isimli proje hayata geçiriliyor.

15. İstanbul Bienali'nin uluslararası projelerine bir yenisi daha eklenirken, Baştan Başlamak Kasım ayında hayata geçiriliyor. Sanatçı Burak Kabadayı'nın, Protocinema işbirliğinde gerçekleştirdiği proje, iyi bir komşu başlıklı 15. İstanbul Bienali ve Güzel bir dünya, neredesin? başlıklı Liverpool Bienali arasındaki eğitim-değişim programı kapsamında düzenleniyor.

İstanbul'un 6 farklı mahallesinde, 4-14 yaş arası 48 çocukla gerçekleştirilen Baştan Başlamak projesinde çocuklardan sevdikleri şarkıları ve bu şarkıların içinde en sevdikleri kısımları söylemeleri istendi. Kayıt altına alınan sesler bir araya getirildi ve bütünlük oluşturabilmesi için altyapıyla desteklenerek bir parçaya dönüştürüldü. Ses ile senkronize akan bir video ise, cümlelerin her birini görünür kılacak şekilde kurgulandı.

Çocukların yaş, aile, kişilik özellikleri, çevresel ilişkiler, bölgesel köken, oturulan yer gibi pek çok etkene bağlı şarkı tercihlerinin ses ve video kayıtlarının yanı sıra, bu kayıtlara ek olarak bir ağ haritası oluşturuldu. Graphcommons.com'da oluşturulan ağ haritası mekânlar, çocuklar, şarkılar, cümleler ve bunların birbiriyle olan ilişkisini göstererek projenin sürecini ve kavramsal motivasyonunu ortaya koyuyor.

Ses, video ve ağ haritasından oluşan Baştan Başlamak, iyi bir komşu ile Güzel dünya, neredesin? başlıklarının ana kavramlarıyla ilişki kuran bir yapı oluşturuyor. Proje 2018 Liverpool Bienali'nin eğitim programına dâhil edilecek.

Proje içindeki ses çalışması alt yapı ve düzenlemesini Ali Uygur Erol'ın yaptığı projenin çekimleri Tarlabaşı'nda Pasaj ve Yeldeğirmeni'nde TAK'ta gerçekleştirildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İstanbul Bienali'ni Ziyaret Etmek İçin Son İki Hafta! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement