Kılıçdaroğlu : Bizim Önerilerimizin Kötü Bir Kopyası - Son Dakika
Güncel

Kılıçdaroğlu : Bizim Önerilerimizin Kötü Bir Kopyası

Kılıçdaroğlu : Bizim Önerilerimizin Kötü Bir Kopyası

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin demokrasi konusunda samimi olmadığını belirterek, "Bugün karşımıza getirdikleri önerilerin önemli bir kısmı, bizim önerilerimizin kötü bir kopyası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin"...

01.10.2013 14:55

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin demokrasi konusunda samimi olmadığını belirterek, "Bugün karşımıza getirdikleri önerilerin önemli bir kısmı, bizim önerilerimizin kötü bir kopyası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin demokrasi konusunda samimi olmadığını iddia ederek, "Bugün karşımıza getirdikleri önerilerin önemli bir kısmı, bizim önerilerimizin kötü bir kopyası. Bu iktidar henüz muhalefetin önerdiklerini bile kopyalayamıyor. Elleri çünkü bir türlü demokrasiye alışmadı" dedi.

Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısı ile Başbakan Erdoğan'ın kamuoyuna duyurduğu Demokratikleşme Paketini değerlendirdi. Konuşmasının başında, Sincan Cezaevi'nde tutuklu bulunan partisinin İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ı ziyaret ettiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, "Böylece bir parlamenterimizi hapishanede ziyaret ederek demokrasimizin ne olduğunu bütün dünyaya göstermek istedik" ifadelerini kullandı.

-ATATÜRK, İNÖNÜ, ECEVİT'İ ANDI-

Kılıçdaroğlu Cumhuriyet devrimleri anlatırken, özgürlük mücadelesini 1919'dan başlatmak gerektiğini ifade ettiği konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Bülent Ecevit'i de rahmetle andı. CHP Lideri, "Bu devrimler öyle güçlü devrimlerdi ki darbeler bile bu devrimleri silemedi, ortadan kaldıramadı, yok edemedi. Bugün biz cumhuriyetin olmadığı, çok partili yaşamın olmadığı bir Türkiye'yi kabuslarımızda bile göremeyiz, bugün biz emeğin hakkının korunmadığı bir Türkiye'yi asla kabul edemeyiz.

Çok açık bir şekilde söylüyorum; Türkiye'nin demokratikleşme tarihi dün başlamadı, bu 90 yıllık bir mücadeledir. Türkiye'de yüreği haktan ve halktan yana atanlar, daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük, daha çağdaş bir Türkiye için çok bedeller ödedi. Bu bedelleri yok saymak da kimsenin haddine değildir. Bu 90 yılın içinde işkence hanelerde işkence gören gençler var. Düşünceleri yüzünden hapishanelere düşen Nazım Hikmet'ler, Ahmet Arif'ler, Can Yücel'ler, Sabahattin Ali'ler var. Bu demokrasi mücadelesinde Ahmet Taner Kışlalı'lar, Muammer Aksoy'lar, Ruhi Su'lar, Uğur Mumcu'lar var. Bu mücadelede adım adım yürüdük. Bu mücadele için bedel ödeyen herkesi bir kez daha saygıyla anıyorum" diye konuştu.

-GEZİ PROTESTOLARINDA ÖLEN GENÇLERİ ANDI-

Bugün Türkiye'nin hak ettiği bir noktada bulunmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, Geçtiğimiz 11 yıl içinde çok fazla zaman kaybettik. Demokratikleşme ve özgürlük için atılması gereken adımları atmadık. Ne yazık ki AKP, bütün demokratikleşme sıralamalarında bizi geriye götürdü ve zemin kaybettirdi" dedi. BM tarafından açıklanan "İnsani Gelişmişlik Endeksi"nde 2002 yılında Türkiye'nin 85. sıradayken, bugün 90. sıraya gerilediğini belirten Kılıçdaroğlu, "Dünyada Özgürlük Endeksinde Türkiye ne yazık ki yarı özgür bir ülke olarak kabul ediliyor" dedi. Basın Özgürlüğü Endeksine göre de Türkiye'nin 2002'de 99. Sırada olduğu, bugün ise 154. sıraya gerilediğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Uluslararası basın kuruluşlarına göre Türkiye, dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi" değerlendirmesinde bulundu.

CHP Lideri, 2002 yılında Türkiye'de tutuklu milletvekili olmadığını, bugün ise 7 milletvekilinin, yüzlerce yerel yöneticinin hapiste bulunduğunu ifade ederek, "Kendine dokunan bir olay oldu mu hemen "milli irade' diyorsun. Seni seçeni milli irade sayıyorsun da bu milletvekillerini, belediye başkanlarını seçenleri neden milli irade saymıyorsun. Bu çite standardın nedeni nedir" diye sordu.

Cezaevlerinde, 2002'de 59 bin vatandaş varken, bugün bu sayının 135 bine çıktığını belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 2 bin 776 öğrencimiz hapiste. Puşi takan çocuklar hapsedildiğini gördük, parasız eğitim istediler diye yıllarca gençler hapishanede kaldı. Son 10 yılda Türkiye tam 121 faili meçhul cinayet vakası yaşadı. Hrant Dink'in gerçek katilleri bulunmadı. Sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin tamamı terfi ettirildi, birisi de önce milletvekili sonra bakan oldu. Tam 152 çocuğumuz bu dönemde kolluk güçlerinin orantısız şiddeti nedeniyle hayatını kaybetti. Buradan Ali İsmail Korkmaz'ı, Ethem Sarısülük'ü, Ahmet Atakan'ı, Mehmet Ayvalıtaş'ı, Medeni Yıldırım'ı, Abdullah Cömert'i bir kez daha rahmetle anıyorum. Yine buradan başına isabet eden biber gazı fişeği ile hayatını kaybeden 18 aylık Mehmet Uytun'u da rahmetle anıyorum"

-"BU PAKET BU YARAYA DERMAN OLMAZ"-

Türkiye'de 11 yılda demokrasinin büyük bir erozyon yaşadığını belirten Kılıçdaroğlu, demokrasi kültürünün darbe dönemleri kadar ağır tahribata uğradığını, toplumsal uzlaşı, sağduyu, ortak akıl gibi demokrasinin temel değerlerinin yok sayıldığını ifade etti. Son yılda Türkiye'de çok büyük bir demokrasi açığının oluşturulduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Bütün bunları ileri demokrasi diye yutturmaya çalışıyorlar. Şimdi Türkiye'ye, bütün yurttaşlarıma soruyorum, açıklanan bu sözde demokrasi paketi ile bu yaraya bu paket derman olur mu? Bu paket bu açığı kapatır mı? Bu paket bu açığı kapatmaz, bu paket bu yaraya derman olmaz" dedi. İktidarın demokrasi konusunda samimi olmadığını ileri süren Kılıçdaroğlu, "Türkiye'de çok ciddi bir iktidar açığı vardır. Türkiye ne yazık ki kendisine yakışan demokratik olgunlukta bir iktidara sahip değildir. Türkiye'nin temel sorunu budur" diye konuştu.

-"AYIP OLAN BU PAKETİN ADIYLA DEMOKRASİYİ YAN YANA GETİRMEKTİR"-

Kılıçdaroğlu, toplantıya bazı basın kuruluşlarının davet edilmemesini de, "Sözde demokratikleşme paketi açıklıyorsunuz, bazı medya organlarına sansür uyguluyorsunuz. Tıpkı OHAL dönemindeki sıkıyönetim gibi. Sayın Başbakan'ın paketi açıklayış tavrına bakın, salona girişine bakın. Kenan Evren nasıl açıklıyorsa, aynı model üzerinden kendisi açıklıyor. Hiçbir fark yok. Karşılaştırın iki görüntüyü de, birisinin apoletleri var, diğerinin yok" dedi.

Paketin hazırlanış biçimini de eleştiren Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

"Bu paketin hazırlanış biçimi bile demokrasiyle örtüşmüyor. Demokrasi demek açıklık demek, şeffaflık demek, hesap verebilirlik demek. Bu paket daha hazırlanırken demokrasinin bu en temel ilkeleri ayaklar altına alındı. Kapalı kapılar ardında, toplumun bütün unsurları hatta kabine üyeleri dışarıda bırakılarak böyle bir paket hazırlandı. Sayın Başbakan sözde demokratikleşme paketi dolayısıyla yeni OHAL Kurumu olan, Kamu Güvenliği Müsteşarlığına teşekkür etmiş. Bu teşekkür paketin hangi düşünceyle açıklandığını gayet net bir şekilde ortaya koyuyor. Bu paket katılımcılıktan, toplumsal uzlaşmadan ve şeffaflıktan uzak bir şekilde hazırlandı. Ayıp olan bu paketin adıyla demokrasiyi yan yana getirmektir." CHP Lideri, pakette 12 Eylül darbesinden tek bir cümle bile edilmediğini ifade ederken, "Acaba darbe hukukuna sahiplenmenin bir başka adı mı bu" diye sordu.

-"BİZ DEDİK, AKP REDDETTİ"-

Hükümetin demokrasi konusunda samimi olmadığını çünkü bu paketteki birçok noktayı daha önce kendilerinin önerdiğini ve AK Parti tarafından reddedildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Seçim barajı düşürülsün dedik, milli iradenin önündeki engelleri kaldıralım dedik. TBMM'ye yasa teklifi sunduk, reddeden Adalet ve Kalkınma Partisi. Siyasette dil yasaklarını kaldıralım, farklı dil ve lehçelerde siyaset yapılmasını sağlayalım diye kanun teklifi verdik, bunu da kabul etmediler. Seçime katılan siyasi partilere aldıkları oy oranlarına göre hazine yardımı yapılması için teklif sunduk bu da reddedildi. Nefret suçları para cezasına çevrilmesin, zamanaşımına uğramasın diye öneride kanun teklifleri verdik, yasaksız yepyeni dünya standartlarında bir toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasası teklif ettik, AKP bunları da reddetti. Şimdi kişisel verilerin korunması diyorlar. Yasadışı dinlemeler engellensin diye kanun teklifi verdik, buna da geçit vermediler. Şimdi herkes elini vicdanına koyup bir düşünsün, bu önerilerin tamamını reddeden bir parti bu ülkeye demokrasi getirebilir mi? Böyle bir parti demokrat olabilir mi? Böyle bir zihniyetten adalet demokrasi ve özgürlük çıkar mı? Bugün karşımıza getirdikleri önerilerin önemli bir kısmı, bizim önerilerimizin kötü bir kopyası. Bu iktidar henüz muhalefetin önerdiklerini bile kopyalayamıyor. Elleri çünkü bir türlü demokrasiye alışmadı." (ANKA/DEVAM)

(GO/ORH) - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Kılıçdaroğlu : Bizim Önerilerimizin Kötü Bir Kopyası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement