Koç Üniversitesi Yayınları'ndan İki Yeni Kitap - Son Dakika
Güncel

Koç Üniversitesi Yayınları'ndan İki Yeni Kitap

Koç Üniversitesi Yayınları\'ndan İki Yeni Kitap

"Ahmet Ağaoğlu ve Hukuk-i Esasiye Ders Notları" ve "Kurgu Hedef Tahtasında Edebiyatın Savunusu"

12.04.2012 17:12

Akademik bilimsel yayınlarıyla toplumun gelişmesine katkıda bulunmayı amaç edinen ve tüm akademik disiplinlerde hem yabancı dillerden Türkçeye çeviri hem de Türkçe ve İngilizcede yazılmış özgün kitapları yayımlamayı hedefleyen Koç Üniversitesi Yayınları iki yeni kitap yayınladı.

Koç Üniversitesi Yayınlarından çıkan Ahmet Ağaoğlu ve Hukuk-i Esasiye Ders Notları ve Kurgu Hedef Tahtasında Edebiyatın Savunucusu adlı kitaplar raflardaki yerini aldı.

Ahmet Ağaoğlu ve Hukuk-i Esasiye Ders Notları (1926-1927)

Kitapta, Cumhuriyet döneminin ilk Anayasası olan 1924 Anayasası'nın yapımında bizzat yer almış, sonra da 1925'te açılan Ankara Hukuk Mektebinde Hukuk-ı Esasiye (Anayasa Hukuku) dersleri vermiş olan Ahmet Ağaoğlu'nun (1869-1939) ders notları tarihsel ve entelektüel bağlamıyla ele alınıyor.

Özet:

Ahmet Ağaoğlu'nun 1925-1926 akademik yılına ait birinci sınıf ve 1926-7 akademik yılına ait ikinci sınıf Hukuk-ı Esasiye ders notları, şimdiye kadar yalnızca Osmanlıca bilenlere açıktı. Devletin yapısı, güçler ayrılığı, egemenlik, özgürlükler gibi temel konularda dünyadan karşılaştırmalı örneklerle işlenmiş bu ders notlarının yaygın dolaşımda bulunmaması bir eksiklikti. kitap, söz konusu eksikliği gidermeyi amaçlıyor. Ağaoğlu'nu 1930, yani Serbest Fırka dönemi ve sonrasında yazdıklarıyla tanıyanlar için 1926-7 Hukuk-ı Esasiye notları iyi bir yeniden düşünme vesilesidir. Diğer yandan Ağaoğlu'nun dersleri, Türkiye'de Takrir-i Sükûn dönemine denk geldiğinden, okuyucular, derslerde işlenen konuların bu siyasal bağlamda hayli ilginç olduğunu fark edeceklerdir. Kısacası, sözlük, kaynakça ve 1924 Anayasası (Kanun-ı Esasi Encümeni teklifi, Anayasa metni, 1945 versiyonu ve 1952 versiyonu) metniyle birlikte bu kitap yalnızca Ağaoğlu'yla ilgilenenler için değil; hukuk ve hukuk tarihi, yüksek öğretim tarihi, siyaset bilimi araştırmacıları ve nihayet erken Cumhuriyet dönemiyle ilgilenenler için de verimli bir kaynak.

Osmanlıca metinleri derleyen ve ders notlarını tarihsel ve entelektüel bağlamıyla tartışan Yrd. Doç Dr. Boğaç Erozan, İstanbul Bilgi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesidir.

Künye:

Hazırlayan: Boğaç Erozan

Editör: Dilek Koçak

1.Baskı: Colorist Akademi Matbaacılık İstanbul, Mart 2012 s. 456

Ebat: 15 x 21

ISBN: 978-605-62575-1-3

Barkod: 9-786056257513

KDV dahil fiyatı: 28 TL.

Kategori: Hukuk/ Siyaset Bilimi/ Tarih

Geri dönüşümlü kâğıda basılmıştır.

Kurgu Hedef Tahtasında Edebiyatın Savunucusu

Gregory Jusdanis bu kitabında güzel bir soru soruyor: Edebiyat neden önemlidir? Aslında bu, edebiyatın ya da genel anlamda sanatın kendini savunmak zorunda ilk kalışı değil. Sanatlar Platon ve Aristoteles'ten Kant'a, Schiller'e ve günümüzün coşkulu dijitalcilerine, pek çok defa saldırıya uğradı. Jusdanis bize bu tartışmaların geçmişten günümüze çeşitli tezahürlerini, zihin açıcı bağlantılar kurarak anlatıyor.

Özet:

Gerçek ile hayal arasına ayrım koyma yetisi, insanı insan yapan önemli niteliklerden biri. Önceden hiç düşünülmemiş bir şeyi hayal etmek, kendimizi bir başkasının yerine koyabilmek ve daha da önemlisi yeni bir dünya için mücadele edebilmek, işte bu ayrıma dayanır. Edebiyat da bize farklı ilişki biçimlerini ve siyaset yordamlarını hayal edebilme olanağı verir. Peki nasıl?

Bir sanat eseri karşısında, bir şarkı dinlerken, bir film izlerken, bir heykele bakarken, bir şiir okurken, icat edilmiş bir dünyaya girdiğimizi biliriz. Kendi başına değerli olan bu tecrübe, bir yandan da gerçek ve hayali olan arasına koyduğumuz ayrımları keskinleştirir. Jusdanis bunu "edebiyatın parabatik potansiyelini kullanarak sınırların bilenmesi" diye niteliyor ve analizinin merkezine Aristophanes komedyasından ödünç aldığı parabasis kavramını koyuyor. Aristophanes'te koro üyeleri oyunun bir anında bir adım öne çıkar, maskelerini çıkarır ve izleyicilere aktör değil yurttaş olarak seslenirlerdi. Bu âna parabasis denir. Koronun bu ikili rolü—yani hem tiyatrocu hem de şehir devletinin bir mensubu oluşları—sanatın ikili niteliğinin altını çizer: "Hem haz verip hem toplumsal bir amaca hizmet etmek. Bir yandan, hayali bir dünyaya adım atınca daha fazla zevk alır, heyecanlanırız. Öte yandan o kurgusal evrenden geriye, gerçek olana dönüp bakarız, onu oradan eleştirebilir, alternatiflerini görebilir ve hatta onu dönüştürmenin peşine düşebiliriz." Jusdanis; Aristophanes ve Brecht tiyatrosundan, Kavafis ve Pound şiirlerinden, Mallarmé'nin deneysel yapıtlarından, Pamuk, Hardy, Cheever, Updike, Carver, Paviç, Vizyenos, Zei romanlarından parabasis anlarını bulup çıkararak okuru metinler arasında ilginç bir geziye çıkarıyor.

Prof. Gregory Jusdanis, Ohio State Üniversitesi Yunan ve Latin Dili ve Edebiyatı Bölümünde modern Yunan edebiyatı ve kültürü dersleri veriyor. The Poetics of Cavafy: Eroticism, Textuality, History (1987): Belated Modernity and Aesthetic Culture: Inventing National Literature (1991): The Necessary Nation (2001) kitaplarının yazarıdır. İkinci kitabı, Gecikmiş Modernlik ve Estetik Kültür (1998) adı altında Türkçede yayımlandı.

Künye:

Yazar: Gregory Jusdanis

Çevirmen: Çiçek Öztek

Redaksiyon: Barış Yıldırım

1.Baskı: Colorist Akademi Matbaacılık İstanbul, Mart 2012 s. 204

Ebat: 15 x 21

ISBN: 978-605-62575-7-5

Barkod: 9-786056257575

KDV dahil fiyatı: 18 TL.

Kategori: Edebiyat Eleştirisi

Geri dönüşümlü kâğıda basılmıştır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Koç Üniversitesi Yayınları'ndan İki Yeni Kitap - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement