Meclis, Kasım ayında yoğun bir tempoyla çalışacak.
AK Parti, Danışma Kurulu'nun toplanamaması nedeniyle, Kasım ayı çalışma takvimine ilişkin grup önerisini Genel Kurul'a getirdi.
Öneri aleyhinde konuşan CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, AK Parti'nin Genel Kurul'un, 10 Kasım'da da çalışmasını önerdiğini belirterek, "10 Kasım'ın hiç anlamı yok mudur- O gün hiç önemi olmayan bir tasarı için sizi çalışmaya iten nedir- Burada art niyet arıyoruz. Başbakan bilsin ki ve biliniz ki Parlamento'yu sulandıran, ciddiyetten, Anayasa ve İçtüzük'ten uzaklaştıran siz ve sizin tutumunuzdur" dedi.
Adı değişen bakanlıkların bütçelerinin görüşülmesinin hukuksuz olduğunu savunan Altay, "Cemil Çiçek çay ocaklarına İtalyan kahvesi espresso pişirmek için makine alacağına Anayasa'ya uysun. Kendisi şöhretli bir hukukçu. Ama şöhreti yaptığı işle çelişmektedir" görüşünü savundu.
Ulusal bayramları kutlama yönetmeliğinin değiştiğini hatırlatan Altay, "Dün Cumhuriyet tarihimizin en ayıplı günlerinden birini yaşadık. Katliam sadece insan kanı akıtmakla yapılmaz. Bu çağda insanlara gaz, tazyikli su sıkmak ve onları yerlerde sürüklemek onur katliamıdır. AKP Hükümeti dün onur katliamının altına imza atmıştır. AKP'nin Cumhuriyet ile sorunu yok, yanlış algılamışız. O Cumhuriyet; İran, Moritanya ve Pakistan'da da var. AKP'nin Cumhuriyet'in laik, demokratik, çağdaş nitelikleriyle 89 yıldır süren sorunu var. Bunların derdi Cumhuriyet'in kendisi değil, devrimlerle taçlandırılan nitelikleridir. Her şeye rağmen dün 81 ilde halk devrimi sırtlamıştır" diye konuştu.
-"illegal örgüt" tartışması-
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, sataşma olduğu gerekçesiyle söz alarak, TBMM'nin gündemine hakim olduğunu belirterek, "Demokrasi kurallar manzumesidir. Bir illegal örgütün ismi ve bayrağı altında hareket edip, Cumhuriyet kutlaması yapmak CHP'ye, anamuhalefet partisine yakışmayan bir davranıştır" dedi.
Elitaş'ın sözlerine tepki gösteren bazı CHP'li milletvekilleri, "Hangisi illegalmiş söyle bakalım" diye laf attı.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de sataşma gerekçesiyle söz alarak, Cumhuriyet Bayramı'nın, Hükümet'in engellemelerine ve vatandaşın seyahat özgürülüğünün elinden alınmasına rağmen bütün illerde kutlandığını belirterek,
"Dün Ulus'taydık. Orada millet vardı, illegal örgütler yoktu. İllegal örgüt varsa, illegal örgüt illegal faaliyette bulunuyorsa, Hükümet gereğini yapsın. Hükümet, Atatürk Anıtı'na çelenk koymanın, Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamanın illegal faaliyet olduğu düşüncesindedir. Bugünlere geldik. Toplum ile Hükümet'in ulusal bayramlara yaklaşımı örtüşmemektedir" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ulusal bayramların kutlanmasıyla ilgili yönetmelik değişikliğini "Bayramların demir perde ülkelerdeki gibi stadyumlarda değil, sokaklarda, caddelerde, meydanlarda kutlayalım" dediğini belirten Hamzaçebi, "Sayın Başbakan dün neden meydanlarda değildi- Problem orada değil, 10 Kasım, 29 Ekim, 23 Nisan'ı, Cumhuriyet'in kilometre taşlarını unutturmak istemektedir" görüşünü ifade etti.
BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de halkın cezaevlerinden gelebilecek ölüm haberlerini endişeyle beklediğini belirterek, sorunun Meclis gündemine getirilmediğini söyledi. Başbakan Erdoğan'ın açlık grevinde olanlar için
"yiyorlar, gerekirse müdahale ederiz" dediğini ifade eden Baluken,"Geçmişte de bunu söyleyenler oldu, cezaevlerinden ölüler çıktı. Siz müdahale ederseniz kıvılcım yangına dönüşebilir. Meclis bu konuları kapalı oturumla ele almalı. Yangına su dökmemiz lazım" dedi.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise öneri aleyhinde yaptığı konuşmada,
"Siyasetin basireti bağlanırsa, feraseti körelirse sonu rezalete hatta felakete ulaşır. Dün yaşanan hadiseleri kabul etmek mümkün mü- Türk milletine yakıştı mı- Sebebi ne olursa olsun, sonuçları kabul etmek mümkün mü- İktidar dayatma anlayışından vazgeçmeli" diye konuştu.
-Meclis, hafta sonu da çalışacak-
Konuşmaların ardından öneri kabul edildi. Buna göre; Türkiye ile Moldova arasında Tarım Alanında Ekonomik, Bilimsel ve Teknik Konularda İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi hakkında Kanun Tasarısı gündemin ön sırasına alındı.
CHP'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği soruşturma önergesinin görüşmeleri bugün yapılacak. Genel Kurul, bugün Türkiye ile Moldova arasında Tarım Alanında Ekonomik, Bilimsel ve Teknik Konularda İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinin tamamlanmasına kadar çalışacak.
Genel Kurul, haftalık çalışma günlerinin dışında 9 Kasım Cuma, 10 Kasım Cumartesi, 11 Kasım Pazar ve 12 Kasım Pazartesi günleri de çalışacak. Genel Kurul, bu günlerde saat 14.00'de toplanacak.
31 Ekim, 6 ve 7 Kasım günlerinde sözlü sorular ve diğer denetim konuları görüşülmeyecek; 13, 20 ve 27 Kasım günkü birleşimlerde 1 saat sözlü soruların görüşülmesinin ardından, diğer denetim konuları görüşülmeyerek gündemdeki tasarı ve teklifler görüşülecek; 14, 21 ve 28 Kasım günkü birleşimlerde ise sözlü sorular görüşülmeyecek.
TBMM Genel Kurulu, 31 Ekim Çarşamba günü, EXPO 2016 Antalya Kanunu Tasarısı'nın; 1 Kasım Perşembe günü Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerinin tamamlanmasına kadar mesai yapacak.
6 Kasım Salı günü 15.00-24.00, 7, 8, 9, 10, 11 ve 12 Kasım günleri 14.00-24.00, 13, 20 ve 27 Kasım salı günleri 15.00-20.00, 14, 15, 21, 22, 28 ve 29 Kasım Çarşamba ve Perşembe günleri ise 14.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.
Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu Tasarısı ile Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi hakkında Kanun Tasarısı temel kanun olarak görüşülecek.
Muhabir: Melda Çetiner-Coşkun Ergül
Yayıncı: Kudret Topçu - TBMM
Son Dakika › Güncel › Meclis'in Kasım Ayı Çalışma Takvimi Belli Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?