BERLİN (AA) – Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yarın başkent Berlin'de gerçekleştirilecek ve çok sayıda bakanın da katılacağı Türkiye - Almanya Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) Hükümetlerarası Toplantısı'nda Avrupa'ya gelen sığınmacı akınını ana gündem maddesi olarak ele alması bekleniyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Merkel'in de katılacağı toplantı yarın Berlin'de Başbakanlık'ta yapılacak.
Merkel'in Davutoğlu başkanlığındaki Türk heyetini askeri törenle karşılamasının ardından iki lider, ikili ilişkiler, bölgesel konular, terörizmle ortak mücadele, Suriye'de ve Ortadoğu'daki durum, Türkiye'nin AB'ye katılım süreci, Almanya'daki Türk kökenliler ve kasım ayında düzenlenen AB-Türkiye Zirvesi'nde kabul edilen eylem planının uygulanması konularını baş başa yapacakları görüşmede ele alacak.
Toplantıya katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır da Alman mevkidaşlarıyla ayrı ayrı bir araya gelecek.
Daha sonra Başbakan Davutoğlu ve Merkel ile bakanların katılımıyla hükümetlerarası toplantı gerçekleştirilecek. Bu toplantının ardından iki başbakan ortak basın toplantısı düzenleyecek.
Merkel iç politikada baskı altında
Avrupa'ya ve özellikle Almanya'ya gelen sığınmacılara ilişkin iç politikada büyük baskı altında bulunan Merkel'in, Türk tarafıyla yapacağı toplantıda ana gündem maddesi olarak bu konuyu ele alması bekleniyor.
Hem muhalefet hem koalisyon hükümeti içinde hem de kendi partisinde sığınmacılar politikasının şekillenmesinde yoğun eleştirilerin hedefi olan Merkel'i, özellikle hükümetin küçük ortağı, Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer'in liderliğindeki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'nin (CSU) Almanya'nın sınırlarının daha sıkı kontrol edilmesi ve ülkeye alınacak sığınmacıların sayısında üst sınır getirme talebi düşündürüyor.
Yapılan kamuoyu anketlerinde Merkel'in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) oylarında düşüş görülmesinin ardından mart ayında 3 farklı eyalette düzenlenecek eyalet meclisi seçimlerinde partisinin başarıyla çıkmasını isteyen Almanya Başbakanı, sığınmacıların ülkeye gelmesinden kaynaklanan halktaki endişeleri hızlı bir şekilde gidermek istiyor.
Ülkedeki tartışmalar ışığında Merkel'in Suriye'deki iç savaştan dolayı ülkelerini terk ederek Avrupa'ya gitmek için yola koyulan sığınmacıların sayısının azaltılması konusunda Başbakan Davutoğlu ile yapacağı görüşmelere umut bağladığı görülüyor.
Merkel için Türkiye kilit ülke
Suriyeli sığınmacıların kaçış sebepleriyle mücadelede ve Avrupa'daki sığınmacıların barındırılması konusunda Avrupa ülkeleriyle ortak çözüm bulunmasını isteyen Merkel'in dün akşam söylediği, "Gelecek günlerde üç önemli olay ciddi rol oynayacak: Benim için kilit role sahip Türkiye ile yapılacak hükümetlerarası toplantı" şeklindeki ifadesi Türkiye hükümetiyle yapacağı toplantının önemini gösteriyor.
Merkel, diğer iki önemli olayı da Londra'da düzenlenecek Suriye Toplantısı ile şubat ayı ortasındaki AB Liderler Zirvesi olarak sıraladı.
Hükümetlerarası toplantıda, Türkiye-AB Zirvesi'nde karara bağlanan eylem planında Türkiye'ye söz verilen ancak ödenmesi konusunda AB içinde bazı ülkelerin karşı çıktığı 3 milyar avroluk yardımın da gündeme geleceği ifade ediliyor.
Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de son zamanlarda düzenlenen toplantılarda Türkiye'nin kilit rolüne işaret etti ve Türkiye ile AB arasında anlaşmaların bulunduğunu kaydetti.
AB devlet ve hükümet başkanlarının Suriyeli sığınmacıların durumunu iyileştirmek amacıyla Türkiye'ye 3 milyar avro ödenmesinin söz konusu olduğuna dikkati çeken Seibert, iki tarafın da bu anlaşmalara uyması gerektiğini belirtti.
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer de Türkiye ile bu formatta yapılacak toplantının önemini "Rastgele ülkelerle değil, seçilmiş belirli sayıda önemli partner ve komşu ülkelerle hükümetlararası istişare toplantılarını gerçekleştiriyoruz" ifadesiyle dile getirdi.
Schaefer, söz konusu toplantının yapılmasının Almanya'nın Türkiye'ye olan ilgisi ile Türkiye'nin Almanya ile ilişkilerinin gelişmesine olan ilgisini gösterdiğini belirtti.Almanya, çok sayıda bakanın katıldığı ve ortak bakanlar kurulunun da düzenlenmesini içeren hükümetlerarası istişare mekanizmasını şimdiye kadar Rusya, Çin, Hindistan, Brezilya, Fransa, Polonya, Hollanda, İtalya ve İspanya ile yapıyor. Türkiye ile Almanya arasında ise bu formattaki ilk toplantı yarın düzenlenecek.
Son Dakika › Güncel › Merkel'in Umudu Türkiye - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?