Milli Şair Mehmet Akif Ersoy, Tataristan'da Konuşuldu - Son Dakika
Güncel

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy, Tataristan'da Konuşuldu

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy, Tataristan\'da Konuşuldu

‘Uluslararası Mehmet Akif Ersoy ve Abdullah Tukay’ sempozyumu Tataristan'da yapıldı.

02.06.2014 13:35

'Uluslararası Mehmet Akif Ersoy ve Abdullah Tukay' sempozyumu Tataristan'da yapıldı. Sempozyuma katılan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, "Türkiye tarihinde öne çıkanlardan biri Mehmet Akif Ersoy, Tataristan tarihinde Abdullah Tukay'dır. Abdullah Tukay da Mehmet Akif Ersoy gibi milli ruh sahibiydi" dedi.

Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı - Kazan Devlet Federal Üniversitesi ve Bağcılar Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği "Türk Dünyasını Aydınlatanlar - Uluslararası Mehmet Akif Ersoy ve Abdullah Tukay" sempozyumu Tataristan'ın başkenti Kazan'da gerçekleştirildi. 16 ülkeden bilim ve sanat insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen ve 76 tebliğ sunulan sempozyumda Abdullah Tukay ve Mehmet Akif Ersoy'un hayatları anlatıldı. Türkiye ve Tataristan'ın yanı sıra Azerbaycan, Bosna Hersek, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Özbekistan ve Sırbistan başta olmak üzere 16 ülkeden 76 akademisyenin tebliğ sunduğu sempozyum 3 gün sürdü. Sempozyum öncesinde, Mehmet Rüyan Soydan arşivinden 'Türk Dünyasını Aydınlatanlar Mehmet Akif Ersoy ve Abdullah Tukay Kazan Sempozyumu' özel resim ve fotoğraf sergisi ile Kazan Federal Üniversitesi'ndeki Mehmet Akif Ersoy hatıra köşesinin açılışı gerçekleştirildi.

"İŞTE BİRLİK HEDEFİMİZ GERÇEK OLUYOR"

Türkiye Cumhuriyeti Kazan Başkonsolosu Sabri Tunç, İsmail Gaspıralı'nın 'Dilde, fikirde, işte birlik' hedefi doğrultusunda 'İşte birlik' ayağının gerçekleştirilmeye başlandığını söyledi. Tunç, "Firmalarımız, Tataristan üzerinden Rusya pazarına açılıyor. Tataristan ile son 10 yılda ekonomik, ticari ve sosyal alandaki ilişkilerimiz iyi bir konuma yükseldi. İnşallah çalışmalarımızla ilişkilerimiz daha da artacak. Tatarların milli bayramlarından Saban Toy şenlikleri Türkiye'de de kutlanıyor. Bu da ilişkilerimizde geldiğimiz noktanın en güzel göstergesidir" dedi.

"TUKAY VE AKİF MİLLİ RUH SAHİBİYDİ"

Programda konuşan Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Kazan'ın dünyaca tanınmak için her türlü desteği hak ettiğini vurgulayarak, "Milletlerin tarihinde dönüm noktaları vardır. Bu dönemlerde bazı liderler, şairler, mütefekkirler, sanatçılar ortaya çıkarak tarihin gidişatını değiştirip insanlık tarihinde unutulmayacak izler bırakırlar. İşte bu açıdan bakıldığında Türkiye tarihinde öne çıkanlardan biri Mehmet Akif Ersoy, Tataristan tarihinde ise Abdullah Tukay'dır. Abdullah Tukay da Mehmet Akif Ersoy gibi milli ruh sahibi idi. Vatanını, halkını, milletini seven bir insandı. Sadece 27 yıla sıkışan kısa hayatında halkının sevgisini kazanmış olan Tukay'ın, 10 yıl bile tutmayan edebiyat kariyerindeki başarısı 100 yıldan beri kabul edilmiş bir gerçektir. Tukay, Osmanlı'nın son dönemlerinde İstanbul'a gelmiş, Osmanlı aydınları ve edipleri ile tanışmış, Türkiye Türkçesi öğrenmiştir" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Milli Şair Mehmet Akif Ersoy, Tataristan'da Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement