Bu yıl Nobel Barış Ödülü'nü kazanan ve Suriye'deki kimyasal silahların imhası sürecinde dikkatleri üzerine çeken Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ), 1990'lardan bu yana Kimyasal Silahlar Konvansiyonu'nun yerine getirilmesini sağlıyor.
Şimdiye kadar 86 ülkede 5 binden fazla teftiş yapan KSYÖ, deklare edilmiş kimyasal silah stoklarının yüzde yüzünün envanterinin çıkarıldığını ve incelemelerle doğrulandığını belirtiyor.
İstatistiklere göre, dünya genelinde deklare edilmiş kimyasal silah stoklarının yüzde 81'inin (57 bin 740 ton) imha edildiği biliniyor.
Arnavutluk, Hindistan ya da Güney Kore olduğu sanılan "üçüncü bir ülkenin", deklare ettikleri stoklarının imhasını tamamladıkları ifade edilirken, KSYÖ'nün yıl başında yayımladığı raporunda, ABD'nin stoklarının yaklaşık yüzde 90'ını, Rusya'nın yüzde 70'ini ve Libya'nın yüzde 51'ini imha ettiği belirtildi.
Üye ülkeler tarafından finanse edilen ve 2011 yılında yaklaşık 74 milyon avro bütçesi olan KSYÖ'nün 13 üyesi, toplamda 70 kimyasal silah üretim tesisini imha ettiklerini ilan etti.
Kimyasal silah stoklarını deklare eden ülkeler, Arnavutluk, Hindistan, Irak, Libya, Rusya, ABD ve Güney Kore olduğuna inanılan "taraf ülke" olarak sıralanıyor.
Pazartesi günü örgütün üyesi olacak Suriye de kimyasal silahları olduğunu kabul etmişti.
Hollanda'nın Lahey kentinde yaklaşık 500 kişinin çalıştığı KSYÖ'nün Genel Direktörü, Türk diplomat Ahmet Üzümcü.
189 ülke tarafından onaylanan Kimyasal Silahlar Konvansiyonu, kimyasal silahların kullanımını, transferini, alıkoyulmasını, stoklanmasını, edinilmesini, üretimini ve geliştirilmesini yasaklıyor.
Konvansiyonu imzalamayan ülkeler, Kuzey Kore, Angola, Mısır ve Güney Sudan olarak sıralanıyor.
İsrail ile Myanmar ise anlaşmayı imzalayan ancak meclisinde onaylamayan iki ülke. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Nobel Barış Ödülü Kazanan Ksyö 'Kimyasalsız Dünya' İçin Çalışıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?