Orhaneli İlçesinde 105 Milyar Dolarlık Mermer Havzası Var' - Son Dakika
Güncel

Orhaneli İlçesinde 105 Milyar Dolarlık Mermer Havzası Var'

Orhaneli İlçesinde 105 Milyar Dolarlık Mermer Havzası Var\'

Bursa'da dün açılan Blok Mermer Fuarı'na katılan Yüce Madencilik firması sahibi Erol Yüce, İstanbul Teknik Üniversitesi uzmanlarının Bursa'nın Orhaneli ilçesinde yaptıkları 8 ay süren araştırma sonunda mermer havzasında 105 milyar dolarlık rezerv olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

26.11.2015 14:22

Bursa'da dün açılan Blok Mermer Fuarı'na katılan Yüce Madencilik firması sahibi Erol Yüce, İstanbul Teknik Üniversitesi uzmanlarının Bursa'nın Orhaneli ilçesinde yaptıkları 8 ay süren araştırma sonunda mermer havzasında 105 milyar dolarlık rezerv olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Yüce, "Bugün vücudumuzu Türkiye haritasına benzetirsek, bizim madenleri işleme kapasitemiz insan vücudunda kesilen tırnak kadar. Bu mermerin hepsini çıkaramamızın sebebi, madenciliğin kolay bir sektör olmaması. Madencilik, aile şirketi olmaktan çıkmaya başladı. Biz cari açığımızı kapatacaksak madencilik bakanlığımızın olması lazımö dedi.

Dünyanın ilk, 'Blok Mermer ve İş Makineleri Fuarı' MADSİAD ile TÜYAP'ın işbirliğinde dün Bursa'da açıldı. 7 ayrı salonda ve 40 bin metrekarelik kapalı alanda gerçekleştirilen fuarda, 150 firma ürünlerini sergiliyor. Bursa Blok Mermer Fuarı'daki standında 30 tonluk mermerleri görücüye çıkaran Yüce Madencilik, sahibi Erol Yüce, Türkiye'deki maden sektörü hakkında bilgi verdi. Bursa'nın Orhaneli ilçesinde sadece bir mermer havzasında 105 milyar dolarlık rezerv olduğunu söyleyen Yüce, "Orhaneli'de sadece küçük bir havzada 105 milyar dolarlık rezerv tespit edildi. Türkiye'nin en zengin ilçelerinden biri Orhaneli. Türkiye genelinde en fakir kırsal kesimi de Orhaneli. Ama maden anlamında dünyanın en zengin ilçeleri arasında. Bugün vücudumuzu Türkiye haritasına benzetirsek, bizim madenleri işleme kapasitemiz insan vücudunda kesilen tırnak kadar. Bu mermerin hepsini çıkaramamızın sebebi, madenciliğin kolay bir sektör olmaması. Madencilik, aile şirketi olmaktan çıkmaya başladı. Biz cari açığımızı kapatacaksak madencilik bakanlığımızın olması lazımö dedi.

"5 SENE SONRA OPERATÖR İTHALATI YAPABİLİRİZ"

Açıklamalarında, maden ocaklarında kalifiye eleman sıkıntısı yaşadıklarına dikkat çeken Yüce, özellikle üniversitelerde mermerle ilgili bölümler açılması gerektiğini söyledi. Yüce, "5 yıl sonra dünyadan operatör ithalatı yapabiliriz. Bugün Çin ayağını gazdan çekti ama frene basmadı. Bir eksiklik yok yani. Ama yarın gaza basarsa biz yurt dışından operatör getirmemiz lazım. Bunun için okullarımızı inşa etmemiz lazım. Üniversitelerle ciddi bir marka olmamız lazım. Aile şirketlerini kurumsal duruma getirmemiz lazım? dedi.

"ÇEVRECİLERE KENDİMİZİ ANLATAMADIK?

Maden ocaklarına çevrecilerin olumsuz baktığı yönündeki eleştirileri de yanıtlayan Yüce, "Biz orada eksik kaldığımızı baştan beri söylemiştim. Türkiye'deki madenciler adına konuşuyorum. Biz çevrecilere ve diğer kurumalara kendimizi iyi anlatamadık. Anlatmamız lazım. Eksik bilgi varsa kendimizi orada düzeltmemiz gerekiyor. Orada gerçek bir yer altı kaynaklarını yeryüzüne çıkarıp dünya markası olmamız lazım? dedi.

Kapatılan mermer ocaklarının Türkiye ekonomisine de verdiği zarar verdiğini kaydeden Yüce, şöyle devam etti:

"Biz önce sektör olarak kendimize bakmamız lazım. 10 yıla kadar ekonomi olarak çok büyümemiştik. Özellikle mermer sektörü olarak kurumsal anlamda kendimizi geliştirmemiştik. Çevreye duyarlı olmamız lazım. Son 5 yılda Türkiye'de olağanüstü çevreye duyarlı olan bir maden işletmeciliği ortaya kondu. Ancak bu yeterli değil. Kendimize çeki düzen vermemiz lazım. Mermer ocaklarıyla ilgili bilgi kirliliği de yaşanıyor. Mermer ocakları ormanının biri. Mermerin doğayı kirlettiğini söyleyenler bize haksızlık yapıyorlar. Bu bilgiyi de üniversitelerle çalışarak doğru bilgileri vatandaşa sunmamız lazım. Bizim yer altı kaynağımız da maden? dedi.

"DÜNYDA İKİ ŞEYDEN VAZGEÇİLMEYECEK?

Türkiye'nin bütün illerinde maden bulunduğunu ve ülkenin maden açısından zengin olduğunu söyleyen Yüce, "Yüzde 40'ın üzerinden kireç taşları Türkiye'de. Türkiye olarak bizim petrolümüz mermerler, madenler. Dünyada iki şeyden vazgeçilmeyecek. Birisi maden diğeri ise tarım sektörü. Maden olarak o kadar zenginiz ki dünya çapında 650 farklı rengimiz var. Ama bir gerçek var biz Türkiye'de mermeri henüz tanımıyoruz. Mermer dediğimizde aklımıza mutfak tezgahları ile merdivenler geliyor. Ancak dünyada lüks bir doğal taş. Yüzyıllarca eskimeyen bir değer. İnsan sağlığına yan etkisi olmayan bir taş, Mermeri kırın suyunuzun içine atın ve için. Hiçbir zararını görmezsiniz. Bunun için sağlık anlamında çok önemli bir taş. Dünyada 7 yıldızlı otellerde sadece tezgah ve merdiven basamakları olarak kullanılmıyor. Bütün odalarında kullanılıyor. Çin'de 100 metrekare daire satışı örneğin 500 lira olsun. Ancak bu daireye mermer girince 750 ile 1 milyon lira oluyor. Şu anda Çin'de ve Hindistan'da mermer sektörüne yönelme var. Dünyada çok yerde fuarlara katıldım ve çoğu ülkede mermerin bir kibrit kutusu kadar parçasını bulamazsınız. Ama Türkiye'de de her yer mermerö ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Orhaneli İlçesinde 105 Milyar Dolarlık Mermer Havzası Var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement