Erzurum, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Yörük, her ameliyat sonrası işitme yetisine kavuşan çocukların aileleri ile yaşadıkları duygusal anlarda gözyaşı dökdüklerini söyledi.
Yakutiye Araştırma Hastanesinde 1 yıllık süreçte koklear implant takılarak işitme yetisine kavuşan çocuklar ile aileleri biraraya getirildi. Toplantıda Vali Ahmet Altıparmak, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Prof. Dr. Hikmet Koçak, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı ve Odyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Kemaloğlu da hazır bulundu. Bu tür ameliyatların yapılmaya başlanmasının birinci yılını değerlendiren Yakutiye Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Yörük, yaptıkları 35 operasyonun tamamının başarılı geçtiğini söyledi. Ülkemizde her işitme kaybı olan bir çocuğun hayatı boyunca devlete maliyetinin 3 milyon lira olduğuna işaret eden Prof. Dr. Yörük, şunları söyledi:
"Çeşitli nedenlerle işitme yetisini kaybeden veya doğuştan duymayan çocuklara koklear implant ameliyatı yaparak duymalarını sağladık. Bu ameliyatların maliyeti 30 bin lira. Tümünü devlet karşılıyor. Erzurum'da son 1 yıl içerisinde 35 ameliyat gerçekleştirdik. Bunların tamamı başarıyla sonuçlandı. Ameliyat yaptığımız çocukların çoğu 1 ile 4 yaş arasında. Biz her ameliyat ettiğimiz çocukta ağladık. Çünkü o onlar çok duygusal oluyor. Anne ve babasının sesini ilk kez duyan çocuk onlarla göz göze gelip gülmeye ve sarılmaya başlıyorlar. Dolayısıyla bizde sevinç gözyaşları döküyoruz."
'BÖYLE BİR İMKAN VAR, GEL ÇOCUĞUNU KURTAR'
Bu ameliyatların Dünyada 1978 yılında, Türkiye'de 29 yıl önce, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise ilk kez geçen yıl yapmaya başladığını belirten Prof. Dr. Yörük, cihazın hastaya takılabilmesi için gerekli şartın, kişinin işitme yetisini tamamen kaybetmiş olması olduğunu vurguladı. Yapılan taramalarda 3 bin 500 işitme kaybı bulunan çocuğa koklear implant yapılması gerektiğinin ortaya çıktığını kaydeden Prof. Dr. Özgür Yörük şöyle konuştu:
"Ama Türkiyedeki koklear implant sayısı maalesef bin 500'ü bulmadı. Bunların içinde erişkinler de var. Her yıl 2 bin, 2 bin 500 çocuk bu imkandan yararlanamıyor. Onun için mutluyum ama üzüntülüyüm. Bu konuda hepimizin hatası var. 'Kardeşim böyle bir imkan var. Gel çocuğunu kurtar' diye herkesi bilgilendirmeliyiz. Ameliyatlar ortalama 1- 3 saat sürüyor. Hayatımda bir çok kanser ve estetik ameliyatlar yaptım. Ama beni hayatımda bu kadar derinden etkileyen ameliyat olmadı. Dünyada aşılamadan sonra en çok verim alınan bir yöntem. Hükumetimiz çocuk doğar doğmaz 'İşitme kaybı var mı? Varsa bunları bir an önce rehabilite edelim' diye ciddi bir işitme taraması yapıyor. Hastalık Allah'tan ama çözüm aramak ve bulmak bizim boynumuzun borcu. Ama halkın büyük bir bölümü bilinçli değil. Yoksa hiçbir anne ve baba çocuğunun işitme engelli kalmasını istemez."
Toplantı sonunda sahneye çıkan işitme engelli çocukların semazen göterisi büyük ilgi alkış topladı. Ardından sahneye çıkan protokol üyeleri ameliyat olan çocuklar ve aileleri ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.
- Erzurum
Son Dakika › Güncel › Prof. Dr. Yörük: Her Ameliyat Sonrası Sevinç Gözyaşı Döktük - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?