Samsun'un Terme İlçesi'nde kurulmak istenen termik santralle ilgili olarak çevrecilerin başlatmış olduğu mücadele mutlu sonla bitti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından termik santralle ilgili başlatılan ÇED süreci sonlandırıldı. Greenpeace'in de destek verdiği termik santral karşıtı çevreciler zaferi kazanarak büyük sevinç yaşadı.
Terme İlçesi Kozluk mevkisinde özel bir firma (Tim Avrasya Yatırım Danışmanlık İnşaat, Madencilik ve Enerji Üretim Tic.Ltd.Şti.) tarafından ithal kömürle çalışacak 680 megavatlık termik santral kurulması için geçen yıl yasal girişimler başlatıldı. 73 bin nüfuslu ilçede yapılması planlanan santralin kömürünün Kolombiya, Rusya, Güney Afrika'dan getirileceği, saatte 225 ton, yılda 1 milyon 620 bin ton kömür ve saatte 100 bin metreküp su kullanılacağı belirtildi. İlçede termik santralin kurulmaması için başlatılan mücadeleye çevre örgütü Greenpeace da destek verdi. Termik santralin kurulmaması için Terme Çevre Platformu öncülüğünde kitlesel çalışmalar gerçekleştirildi. Kozluk bölgesinde yaşayan köylü kadınlar termik santrale tepkilerini bölgede 'çember' olarak adlandırılan beyaz başörtü örterek gösterdi. Kadınlar beyaz başörtünün kirli enerjiye karşı temiz çevreyi simgelediğini belirterek bu simgesel tepkiye ise 'Beyaz çember hareketi' adını verdi. Ayrıca ÇED sürecinin iptal edilmesi için geçen Haziran ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na 25 bin adet dilekçe gönderildi.
Terme Belediye Başkanı Ak Partili Şenol Kul'da termik santral karşıtı çalışmalara destek verdi. Belediye binasına 'Termik santrale hayır' yazılı afiş astı. Geçen ay 73 bin nüfuslu ilçeye kurulmak istenen termik santralle ilgili çevrecileri sevindiren bir gelişme yaşandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından söz konusu termik santralle ilgili ÇED süreci sonlandırıldı. Bakanlık tarafından gönderilen yazıda 1'inci İnceleme Değerlendirme Komisyonu Toplantısı'nda Terme Belediyesi tarafından termik santralin yapılmaması için sunulan gerekçeler nedeniyle ÇED sürecinin sonlandırıldığı belirtildi.
ÇED'in sonlanmasına gerekçe olarak "Terme'nin Türkiye'nin turizm stratejisi için önemli olduğu, yaya koridoru olarak seçildiği, bölgedeki diğer santraller ile bölgesel bazda değerlendirme yapılmadığı, bölgedeki tarım, hayvancılık, balıkçılık, aracılık, ormancılık ve turizm faaliyetleri dikkate alınarak gerçek anlamda çevresel fayda maliyet analize yapılmadığı, projenin Yeşilırmak deltasına yakın olduğu, Simenit-Akgöl sulak alanı kompleksi ve çevresinin yaban hayatı koruma statüsünde bulunduğu, santralin söz konusu alanları etkileyeceği hususlarına değinilmiş ve projenin söz konusu alanda yapılmasının sakıncalı olacağı belirtilmiştir" ifadeleri yer aldı.
Termik santralle ilgili ÇED sürecinin sonlandırılması ilçede büyük sevinç ile karşılandı. Çevreciler termik santral karşıtı savışı kazandı. Termik santral karşıtı vatandaşların katılımıyla yapılan aktivitelerde önemli rol oynayan Terme Çevre Platformu'nun Sözcüsü Zekai Altunpala, Terme halkının yoğun bir toplumsal mücadele ve lobi çalışmasıyla çok önemli bir başarı elde ettiğini belirterek, "Halkın dik duruşu sayesinde bu oldu. Halk böyle tepki göstermeseydi bu başarı elde edilemezdi. Toplumsal tepki olmasaydı kesinlikle santral inşaatına başlanabilirdi. 7'den 70'e tüm Termeliler santrali istemedi. Şuan ÇED süreci sonlandı ancak firma 1 yıl sonra revize ederek süreci tekrar başlatabilir. Yine başka firmalar da başvuruda bulunabilir. Böyle bir ihtimalde var. Ancak şuan için Terme'nin termik santral belası sona erdi. Bu kara kabus bitti. Biz ilçemizdeki bütün siyasi unsurlarla güç birliği yaparak bu noktaya geldik. Terme'nin geleceği adına bu savaşı verdik ve kazandık. Aksi halde büyük bir çevre felaketi yaşanacaktı. İnşallah bir daha böyle bir kabusla karşılaşmayız" dedi.
Son Dakika › Güncel › Samsun Çevreciler Savaşı Kazandı, İlçenin Termik Santral Kabusu Bitti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?