Sanatçı Neşet Ertaş'ın Vefatı - Son Dakika
Güncel

Sanatçı Neşet Ertaş'ın Vefatı

Sanatçı Neşet Ertaş\'ın Vefatı

İzmir'de tedavi gördüğü hastanede vefat eden Neşet Ertaş, TBMM'nin "Üstün Hizmet Ödülü" verdiği Abdal müzik geleneğinin en büyük temsilcilerindendi.

25.09.2012 10:24  Güncelleme: 10:34

İzmir'de tedavi gördüğü hastanede vefat eden Türk Halk Müziği Sanatçısı ve Söz Yazarı Neşet Ertaş, TBMM'nin "Üstün Hizmet Ödülü" verdiği Abdal müzik geleneğinin en büyük temsilcilerindendi.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Kırşehir'in Çiçekdağ ilçesinde doğan ve Kırşehir'in Abdalları'ndan olan Ertaş, keman ve bağlama çalmayı 5-6 yaşlarında öğrendi.

Annesinin vefatından sonra Orta Anadolu Türkmen/Abdal Müziği geleneğinin bilinen en güçlü temsilcilerinden biri ve en büyük bozlak ustası babası Muharrem Ertaş ile yöredeki düğünlerde saz çalıp, türkü söylemeye başlayan Ertaş'ın etkilendiği tek kişi babası Muharrem Ertaş oldu.

Ertaş, 14 yaşında İstanbul'a giderek babasına ait "Neden Garip Garip Ötersin Bülbül" türküsünün adını verdiği ilk plağını çıkardı. Çok beğenilen bu plağı, diğer plak, kaset ve konserler takip etti.

-"Hepimiz bu devletin sanatçısıyız"-

İstanbul'da 2 yıl yaşayan Ertaş, daha sonra Ankara'ya yerleşti. Gazinolarda çalışan ozan, sağlık sorunları nedeniyle 1979'da Almanya'ya gitmek zorunda kaldı.

Çocuklarının eğitimi ve sanatsal çalışmalarından dolayı 23 yıl Almanya'da kalan büyük ozan, 2000 yılında İstanbul'da verdiği konserle Türkiye'deki sahne hayatına geri döndü.

İzmir'e yerleşen "Bozkırın tezenesi", Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanlığı döneminde kendisine sunulan "Devlet Sanatçısı" unvanını, "Hepimiz bu devletin sanatçısıyız, ayrıca bir devlet sanatçısı sıfatı bana ayrımcılık geliyor" diyerek kabul etmedi.

Ozana, 2006 yılında TBMM tarafından Üstün Hizmet Ödülü verildi. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO da 2010 yılında Ertaş'ı "Yaşayan İnsan Hazinesi" olarak ilan etti.

-Çok sayıda ünlü onun türkülerini seslendirdi-

Yıllar önce "Kırşehirli Mahalli Sanatçı" olarak bilinen Neşet Ertaş, türküleri, saz çalışı, sazının göğsünü adeta darbuka gibi kullanışı ile büyük beğeni topladı. Her yaştan dinleyene ulaşan Ertaş, samimi haliyle de gönüllerde taht kurdu.

Ertaş'ın çok sayıdaki türküsü Barış Manço, Cem Karaca, Selda Bağcan, Zeki Müren başta olmak üzere pek çok ünlü isim tarafından da seslendirildi. Son yıllarda sağlık sorunları nedeniyle İzmir ve İstanbul'da tedavi gören, çeşitli operasyonlar geçiren Ertaş, bir süre önce Medical Park İzmir Hastanesi'ne kaldırılmıştı.

69 yaşındaki Ertaş'ı tedavisi süresince eşi Seyhan, çocukları Döne, Canan ve Hüseyin Ertaş yalnız bırakmadı.

Muhabir: Halil Şahin/ Ramazan Ercan

Yayıncı: A. Fatih Tekcan - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sanatçı Neşet Ertaş'ın Vefatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement