Kocaeli Sanayi Odası'nın, Doğu Marmara bölgesindeki başarılı sanayi kuruluşlarını ödüllendirdiği törende konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Sanayiciye fırsat verilirse, Türkiye'yi 2023'te dünyada ilk 10'a sokarız" dedi.
Kocaeli Sanayi Odası'nın önderliği'nde, PWC Türkiye, Doğu Marmara ABİGEM A.Ş., Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, CNN Türk işbirliğinde Bolu, Düzce, Sakarya ve Yalova Ticaret ve Sanayi Odaları koordinasyonu ile düzenlenen, "Sanayi Kuruluşları Çizgiüstü Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu" değerlendirlmelerinde farklı sektörlerde KOBİ ve Büyük Ölçekli İşletme kategorilerinde ödül alacak firmalar belirlendi.
Başiskele'de yeni kurulan Wellborn Luxury Hoteli'nde dün akşam gerçekleştirilen "2012 Yılı Çizgi Üstü Sektörel Performans Değerlendirme Ödülleri" törenine TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmaoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, Kocaeli Ticaret Odası başkanı Halil İbrahim Keleş Sakarya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kösemuslu,Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emin Semercioğlu, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Büyük, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Özel, Körfez Ticaret Odası Başkanı Mustafa Efe, TOBB Yönetim Kurulu üyesi İlhan Paksever ve sanayiciler katıldı.
ÖDÜL ALANLAR
Sektörel Performans büyük ödülünü KOBİ'lerde kurulu TEKİŞ Teknik Kalıp Sanayi ve Ticaret A.Ş, Büyük Ölçekli Kuruluşlarda ise Kocaeli'de KORDSA Global Endüstriyel İplik ve Kord Bezi Sanayi ve Ticaret A.Ş.Kazandı . Sektörel Performans değerlendirilmesinde, süreklilik birincilik ödülünü KOBİ'lerde Kocaeli'de kurulu MÜPA Tarım ve Gıda Sanayi A.Ş., büyük ölçekli kuruluşlarda ise AROMSA Besin Aroma ve Katkı Maddeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. aldı.
KOCAELİ KİŞİ BAŞINA 21 BİN 505 TL VERGİ VERİYOR
Toplantının açış konuşmasını yapan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, çeşitli ekonomik değerlendirmelerde bulunarak, Kocaeli'nin ülke vergi gelirlerine katkısının yüzde 13.2 ile ikinci sırada yer aldığını, kişi başına 21.405 TL ile en yüksek vergiyi de Kocaelililerin ödediğini hatırlattı. Zeytinoğlu, 2012 yılının ilk on ayı verilerine bakıldığında da devletin kasasına giren her 100 liranın 11 lirasını Kocaeli'nin karşıladığını, bu dönemde Kocaeli bütçeden 1 lira alırken 12,44 lira verdiğini de belirterek, "Oldukça çarpıcı olan bu veriye dikkatinizi çekmek isterim. Kocaeli bütçeden en az alan il. Biz bu oranın Türkiye ortalaması düzeyine artırılmasını istiyoruz. Bu payı sadece ulaşım altyapısının güçlendirilmesi için istiyoruz. Bu katkı sadece ilimiz için değil, ülkemiz ve Anadolu için sağlanacak bir katkı olacaktır" dedi.
TURİZM VE TARIM POTANSİYELİ DEĞERLENDİRİLMİYOR
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise konuşmasında Türkiye'nin çok kaliteli mal ürettiğini, Türkiye'nin giremeyeceği pazarın olmadığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nı (MARKA) kapsayan Bolu, Sakarya, Düzce, Yalova ve Kocaeli'nin bulunduğu bölgenin potansiyelinin yüksek olduğunu ancak bu potansiyelin iyi değerlendirilemediğini belirterek, "Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri" projesinde 3 bin 500 kişiye istihdam sağlandığını, bu sayının da yetersiz olduğunu, bölgenin turizm ve tarım alanında da önemli potansiyele sahip olmasına rağmen iyi değerlendirilmediğini belirtti.
FIRSAT VERİLİRSE 2023'TE İLK 10'A GİRERİZ
Özel sektörün ülke kalkınmasında önemli katkılarının bulunduğuna dikkati çeken TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "30 yıldır Türk özel sektörü olarak müthiş bir başarı hikayesi yazdık, dünyayı örnek olacak bir başarı hikayesi yazdık. 30 yıl önce Yunanistan ve Suudi Arabistan bizim üzerimizde, bizden ilerideydi. Bizden daha gelişmişlerdi. Şimdi ikisinin toplamı bir Türkiye ediyor. Bu başarının sahibi Türk özel sektörüdür. Bizim önümüz de 17 ülke var, o ülkeler sanayicisine, girişimcisine tüccarına ne veriyorsa bize onu versin. Başka hiçbir şey istemiyorum. Dünyada rekabet listesinde 55'inci sıradayız. 55'inci sırada olmamıza rağmen geçen yıl 8,5'lik büyümeyle Türkiye'yi dünya ikincisi ve dünyanın 17'nci büyük ekonomisi yaptık. Bizim karar alıcılardan tek isteğimiz şu, önümdeki 17 ülke ne veriyorsa hangi şartları sağlıyorsa, kadın erkek girişimcisine ne sağlıyorsa, bize de onu sağlayın" diyerek Türk sanayicisine fırsat verildiğinde Türkiye'yi 2023'te dünyanın ilk 10 ülkesi içerisine sokacaklarını söyledi.
Törende konuşmaların ardından sanayi kuruluşlarına ödülleri dağıtıldı. - Kocaeli/ İzmit
Son Dakika › Güncel › 'Sanayiciye Fırsat Verilirse, Türkiye'yi İlk 10'a Sokarız' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?