İstanbul'da yangınların önlenmesi amacıyla bazı piknik ve mesire alanları dışında ormanlık alanlara girişler yasaklandı - Son Dakika
Güncel

İstanbul'da yangınların önlenmesi amacıyla bazı piknik ve mesire alanları dışında ormanlık alanlara girişler yasaklandı

İstanbul'da orman yangınlarının önlenmesi amacıyla, bazı piknik ve mesire alanları dışında ormanlık alanlara girişler 24 Haziran­ -15 Ekim 2023 tarihleri arasında yasaklandı.

23.06.2023 09:28  Güncelleme: 10:17

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte yurt genelinde orman yangını riski artarken İstanbul Valiliği'nden konuyla ilgili önemli bir karar aldı. Buna göre bazı piknik ve mesire alanları dışında ormanlık alanlara girişler 24 Haziran­ -15 Ekim 2023 tarihleri arasında yasaklandı.

15 EKİME KADAR GİRİŞLER YASAKLANDI

İstanbul Valiliği, orman yangınlarının önlenmesi amacıyla, bazı piknik ve mesire alanları dışında ormanlık alanlara girişlerin 24 Haziran­ -15 Ekim 2023 tarihleri arasında yasaklandığını açıkladı.

İstanbul Valiliği'nin açıklaması:

"İçinde bulunduğumuz yaz mevsimiyle birlikte bölgemizin hava sıcaklıklarında görülen artışlar, ormanlık alanda yoğunlaşan insan ve araç hareketliliği ile kasten ya da kusurlu davranışlar neticesinde orman yangınlarının meydana gelebileceği değerlendirilmektedir.

Belirtilen nedenlerle; 6831 sayılı Orman Kanununun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9. ve 66. maddeleri uyarınca ormanlık alanlara girişlerin 24 Haziran 2023­-15 Ekim 2023 tarihleri arasında yasaklanması kararı alınmıştır.

BAZI PİKNİK VE MESİRE ALANLARINA GİRİŞ SERBEST

Madde 1­- İstanbul İli sınırları dahilinde ekli listede yer alan piknik ve mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve eko turizm alanlarında piknik yapmak, spor, yürüyüş vb. faaliyetlerde bulunmak serbesttir. Bu alanlar dışındaki ormanlık alanlarda mangal yapmak, tüp kullanmak, nargile ve her türlü ateş yakmak kesinlikle yasaklanmıştır.

ANIZ NEDENİYLE ÇIKARILAN YANGINLAR

Madde 2 – Orman Yasasının 31 ve 32. Maddesi kapsamında olan köyler/mahalleler başta olmak üzere, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köyler/mahallelerde anız, bağ­bahçe, zeytinlik ve tarla temizliği gibi nedenlerle ağaç, dal ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaktır.

SANİYE VE TESİSLER

Madde 3 – Orman alanı civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları, orman alanlarını etkileyebilecek her türlü faaliyet nedeniyle oluşabilecek yangın riskine karşı, önleyici bütün tedbirleri eksiksiz alacaklardır.

ENERJİ HATLARI YAPIM VE BAKIMI

Madde 4 – Enerji nakil hatlarının yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar (BEDAŞ, AYEDAŞ ve TEİAŞ) enerji hatlarının özellikle ormanlık alanlardan geçen bölmelerinde gerekli bakımları gerçekleştirecek, yangın riskine karşı her türlü tedbiri alarak, gerektiğinde enerji kesintisi uygulayacaklardır.

DOZER VE KEPÇELER HAZIR BULUNDURULACAK

Madde 5 – Tüm belediyelerimiz, orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini (Dozer, Loder, Kepçe) hazır bulunduracaklardır.

SOKAK HAYVANLARI

Madde 6 ­ - Sokak hayvanlarını beslemek amacıyla yasaklı alanlara girmek isteyen vatandaşlarımız, kimliklerini hangi mevkide ne zaman besleme yapacaklarını ilgili ilçe güvenlik birimleri ile Orman İşletme Şefliklerine bildirmek ve izin almak kaydıyla ormanda yaşayan sokak hayvanlarını besleyebilirler. Bu kişiler yasaklı alanda piknik yapma ve ateş yakma yasaklarından muaf değildirler.

Madde 7 – İlçe Kaymakamlıklarımız ve Orman Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda genel kolluk ve orman kolluğundan oluşturulan denetim ekipleri etkin bir şekilde gözetim ve denetim yapacaklardır.

Gerekli hallerde ilçe Kaymakamlarımızın emriyle tüm kamu ve özel sektör imkânları kullanılarak yangına karşı etkili müdahale edilmesi sağlanacaktır.

KARAR İSTANBUL'DAKİ ORMANLAR İÇİN SINIRLI

Madde 8– Bu karar İstanbul İli sınırları içerisindeki tüm ormanlık alanlarda uygulanır.

Madde 9 – Yukarda belirtilen karar ve önlemlere aykırı hareket edenler hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu uyarınca idari ve adli işlem yapılacaktır.

Madde 10 – Bu karar hükümleri 24.06.2023 ­15.10.2023 tarihleri arasında uygulanır.

Madde 11 – Bu karar hükümleri İstanbul Valiliği tarafından yürütülür"

İstanbul\'da yangınların önlenmesi amacıyla bazı piknik ve mesire alanları dışında ormanlık alanlara girişler yasaklandı

Son Dakika Güncel İstanbul'da yangınların önlenmesi amacıyla bazı piknik ve mesire alanları dışında ormanlık alanlara girişler yasaklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • Ramazan Gümüş: Nasıl bi saçmalık bu. Kirlenmesin diye yolda yürümeyelim, denize girmeyelim, araç kullanmayalım... başka 28 7 Yanıtla
  • Özcan Kuvan: Çok mükemmel bir karar bir kaç kendini bilmez yüzünden ormanlarımız yanıp kül oluyor.Her yere çöplerini bırakıyorlar ormanlar çöplük gibi oluyor.Uyarıncada sanane işine bak diye tersliyorlar.Sene olmuş ikibin yirmi üç hala sokağa çöp atmamaları gerektiğini öğrenememiş tipler var.Onlarda kendilerine insan diyorlar işte. 3 3 Yanıtla
  • tansel çetinkaya: hayda istanbul içinde ormanı yakmak istesen bile yakamazsın o kadar kalabalık ki insanlar ormanda yürürken nbirbirine çarpıyor nasıl yangın çıkabilir çıksa dahi tükürse söner ateş insanları yaz gününde ormanlardan uzaklaştırmak saçma 2 1 Yanıtla

Advertisement