Medya Takip Merkezi (MTM)'nin ayın en çok konuşulan siyasi kişi, olay ve konularını derlediği araştırmasına göre, medyada en çok yer alan konuların başında Türkiye Suriye gerginliği gelirken, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın olaylı kutlamaları ve 28 Şubat post-modern darbesine ilişkin soruşturma, öne çıkan diğer konular oldu. İşte, siyaset gündemi raporunun dikkat çeken detayları…
SURİYE YİNE GÜNDEMİN İLK MADDESİ
Suriye tarafından, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine düşen top mermisiyle 5 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi üzerine, Türkiye'nin Suriye'deki askeri hedefleri vurması, ülke gündemine bomba gibi düştü. Suriye politikası sebebiyle hükümete sert eleştiriler yönelten CHP, Akçakale olayı karşısında hükümete itidal çağrısı yaparken, saldırının provokasyon olabileceğini hatırlattı. Olay üzerine, hükümetin gece yarısı Meclis'e gönderdiği tezkere, Genel Kurul'da AK Parti ve MHP'lilerin oylarıyla kabul edilirken, CHP'nin sınır ötesi tezkereye karşı çıkması dikkat çekti. Türkiye konu ile ilgili olarak, NATO ve BM Güvenlik Konseyi'ne başvurdu. BM'den Suriye'yi kınayan bir açıklama gelirken, NATO Türkiye'yi savunmaya hazır olduğunu bildirdi. Dış basında da yankı bulan bu olayla birlikte, Suriye konusu 137 bini aşan haber ve yazı ile ayın en çok konuşulan konusu oldu.
29 EKİM KUTLAMALARI OLAYLI GEÇTİ
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Ankara'da düzenlenmek istenen yürüyüşe, alınan istihbarat gereği valilik tarafından izin verilmemesi, gündeme oturan diğer konu oldu. Bu karar muhalefet kanadında tepkiyle karşılanırken, halkın da bu yasağa karşı çıktığı gözlendi. Ankara'da, Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD) öncülüğünde, CHP, DSP, TGB'nin desteğiyle gerçekleştirilen "Seferberlik Yürüyüşü"ne polis önce sert şekilde müdahale ederken, sonrasında barikatları kaldırarak izin verdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik bu yürüyüşü 'anarşi' olarak nitelendirirken, Başbakan Erdoğan'dan da yürüyüşe ve katılan CHP'ye eleştiri geldi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları toplamda 9 bine yakın haber ve yazıda yer aldı.
28 ŞUBAT SORUŞTURMASINDA ÖNEMLİ İSİMLER DİNLENDİ
28 Şubat Darbesi'ne ilişkin soruşturma, ayın en çok konuşulan konuları arasındaydı. Eski Başbakan ve dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, "mağdur" sıfatıyla ifade verdi. Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, konuyla ilgili olarak medya patronlarını, dönemin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras'ı, eski Anayasa Mahkemesi üyesi Sacit Adalı'yı ve Ankara DGM eski Başsavcısı Nuh Mete Yüksel gibi, o dönem görev yapan önemli isimleri dinledi.
SİYASET GÜNDEMİ
Medya Takip Merkezi'nin aynı raporuna göre, AKP Ekim ayında da medyada en çok yer bulan siyasi parti oldu. Eylül ayı sonunda gerçekleştirilen 4. Olağan Kongresi'nin yankıları Ekim ayında da süren AKP, yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin anayasa teklifi hazırlaması ve 18 yaşında seçilme ve er ve erbaşlara oy kullanma hakkını içeren anayasa değişikliği teklifini sunması ile de medyada yansıma buldu. Suriye'ye yönelik tezkerenin mecliste kabul edilmesinde büyük payı olan parti, ayı 103 bine yakın haber ve yazı ile tamamladı.
29 EKİM RESEPSİYONU'NDA CHP YİNE YOKTU
Ekim ayında medyada öne çıkan ikinci siyasi parti CHP oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında ''yargıya emir ve talimat vererek suç işlediği'' iddiasıyla Meclis Soruşturması açılmasını talep eden CHP, Akçakale'ye yapılan saldırı sonrası hükümete yaptığı itidal çağrısı ile de adından söz ettirdi. Suriye'ye yönelik tezkereye kesinlikle karşı olduğunu dile getiren ve Çankaya Köşkü'ndeki 29 Ekim Resepsiyonu'na bu yıl da katılmayan parti, ay boyunca 80 bin 709 haber ve yazıda yer buldu.
MHP OLAĞAN KURULTAY'A HAZIRLANIYOR
Ay boyunca, medyada en çok konuşulan diğer siyasi parti ise MHP oldu. Partinin internet televizyonu olan Alptürk TV'nin yeni yayın dönemine başlaması dolayısıyla parti genel merkezinde tanıtım toplantısı düzenleyen MHP, Suriye tezkeresine 'kabul' oyu vermesiyle de dikkat çekti. Ekim ayında 38 bin 290 haber ve yazıda yer alan parti, 4 Kasım'da düzenlenecek 10. Olağan Kurultayı'nın hazırlıkları ile de medyada yansıma buldu.
EN ÇOK ERDOĞAN KONUŞULDU
MTM'nin hazırladığı aynı rapora göre, 88 bin 535 haber ve yazı ile Recep Tayyip Erdoğan ayın en çok konuşulan siyasi ismi oldu. İstanbul'da gerçekleşen MÜSİAD 16. Uluslararası İş Forumu'na katılan Erdoğan, buradan İslam dünyasına dayanışma çağrısında bulunması ile dikkat çekti. Yeni anayasanın 2012'nin sonuna kadar tamamlanması isteğini ay içerisinde tekrar vurgulayan Erdoğan, TBMM'den geçen Suriye'ye yönelik tezkerenin savaş çıkarma amacı taşımadığını belirterek, tezkereye karşı çıkan CHP'yi sert dille eleştirmesiyle de medyada yer buldu.
GÜL'ÜN HABERLERİN YÜZDE 84 ARTIŞ VAR
Medyada adından en çok söz edilen diğer siyasi isim Abdullah Gül'dü. Yeni yasama yılının başlaması nedeniyle mecliste bir konuşma yapan Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği vermesiyle de basının ilgisini çekti. Abdullah Gül'ün, ay içerisinde medyada öne çıkan diğer haberleri ise, yerel seçimlerin 2013'te yapılmasına ilişkin anayasa değişikliğini meclise iade etmesi ve 29 Ekim Resepsiyonu'na ev sahipliği yapması oldular. Gül, Ekim ayında bir önceki aya oranla yüzde 84 daha fazla konuşularak, toplamda 28 bin 366 haber ve yazıda yer aldı.
MTM 'NİN DERLEMESİYLE AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ:
TBMM'de 24'üncü dönemin 3'ncü yasama yılı başladı.
Balyoz davası kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan Bayram Ali Tavlayan ve Yaşar Dilber tutuklandı.
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın şüpheli ölümünün üzerindeki sır perdesini kaldırmaya yönelik olarak İstanbul Anıt Mezar'daki kabri açıldı.
Diyarbakır'da yargılanan bağımsız milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk hakkında dokunulmazlıklarının kaldırılması için fezleke hazırlanmasına karar verildi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a "Kazakistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının 20. yıl dönümü madalyası" takdim edildi.
Anayasa Mahkemesi'nin, bedelli ve dövizli askerlikle ilgili düzenlemeleri içeren kanunun, başvuranların temel askerlik eğitiminden muaf tutulacaklarına ilişkin hükümlerinin iptal istemini ret gerekçesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) 2. Olağanüstü Kongresi'nde Selahattin Demirtaş, yeniden genel başkanlığa seçildi.
İstanbul Barosu'nun seçimlerinde avukat Doç. Dr. Ümit Kocasakal 12 bin 836 oyla yeniden başkan seçildi.
Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin, daha önce sağ yakalandığı bildirilen en küçük oğlu Hamis el-Kaddafi'nin, Beni Velid kentinde öldüğü açıklandı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir ilki gerçekleştirerek, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tebriklerini Çankaya Köşkü'nde kabul etti.
TBMM İçişleri Komisyonu'nda, 13 ilin büyükşehir olmasını öngören ''Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazın Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'' kabul edildi.
Balyoz davasından tutuklu bulunan emekli Korgeneral MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan, 28 Şubat soruşturması kapsamında da tutuklandı.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'ya, çeşitli tarihlerde yaptığı 9 konuşma nedeniyle "terör örgütü üyesi olmak" suçundan verilen 10 yıl hapis cezasının bozulmasını ve "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçundan da zincirleme suç kapsamında cezalandırılması istedi.
Suriye'de, Kurban Bayramı süresince ateşkes ilan edildi.
BDP'li milletvekilleri ile PKK'lıların kucaklaşmasıyla ilgili fezleke tamamlandı. Örgütün "bölgede fiili hâkimiyet" planı için PKK'lılarla buluştuğu belirtilen 10 vekile örgüt üyeliğinden 15'er yıl hapis istendi.
Son Dakika › Güncel › Suriye Ekim'de de Gündemin İlk Maddesi Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?