Tropik Deniz Balıkları Hafızayı Etkiliyor - Son Dakika
Güncel

Tropik Deniz Balıkları Hafızayı Etkiliyor

Tropik Deniz Balıkları Hafızayı Etkiliyor

Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile Kars Bölgesi Veteriner Hekimler Odası 'Gıda Güvenliği ve Halk Sağlığı' konulu panel düzenlendi.

02.05.2013 12:52  Güncelleme: 09:46

Kars Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile Kars Bölgesi Veteriner Hekimler Odası'nın ği 'Gıda Güvenliği ve Halk Sağlığı' konulu panelde konuşan Doç. Dr. Nebahat Bilge, "Gıda kaynaklı hastalık denildiği zaman genelde gelip geçici bir hastalık gibi algılanıyor. Örneğin, hafıza kaybında akla ilk olarak 'alzheimer' geliyor. Ama hafıza kaybı tropik denizlerden avlanan balıklardan da olabilir" dedi.

Kafkas Üniversitesi'nin Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonu'nda Rektör Prof. Dr. Sami Özcan, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürsoy Aksoy'un da izlediği panelde Prof.Dr. Mustafa Atasever, 'Veteriner hekimlik eğitiminde gıda güvenliği ve halk sağlığı', Kars Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Vargın Boy da 'HACCP sisteminin temel prensipleri' konularında sunum yaptı.

'Yeni veya yeniden ortaya çıkan gıda kaynaklı hastalıklar' konusundaki sunumunda Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nebahat Bilge, "Acaba bir kişi birden bire hafızasını kaybetse ve bu bir saniye kadar sürse, genelde aklımıza alzheimer gelebilir. ya da sinirsel başka bir hastalık. Gıda kaynaklı hastalık denildiği zaman genelde gelip geçici bir hastalık gibi algılanıyor. Hafıza kaybında akla ilk olarak 'alzheimer' geliyor. Ama hafıza kaybı, tropik denizlerden avlanan balıklardan da olabilir. Örneğin öğrencilerden biri 'İsmimi sorsanız hatırlayamam. Muhtemelen deniz ürününden rahatsızlandım' diyebilir. Yani gerçekten de sadece gastroenteroloji ile sınırlı değil gıda kaynaklı hastalıklar" diye konuştu.

'KAÇAK EV HAYVANLARI, HASTALIK GETİRİYOR'

Köpek, kedi, kuşların yanı sıra yasal olmayan yollardan getirilen bazı hayvanların da evlerde beslendiğine dikkati çeken Doç. Dr. Bilge, bu nedenle değişik hastalıkların ortaya çıkmasına yol açtıklarını belirtti. Doç. Dr. Nebahat Bilge şunları söyledi:

"Örneğin oğlunuz tutturdu 'eve yılan alacağız' diye. Keşke herkesin ulaşabileceği yasal yollarla getirilmiş minik su yılanları falan olsa. Evlere alınan bazı hayvanların yasal olmayan ticareti söz konusu. Afrika'da küçük bir bölgede yaşayan büyük bir yılan alıp, yasal olmayan yollardan ülkeye getiriliyor. Ama birkaç gün sonra çocuk ile babası o hayvandan kurtulmak istiyor. Çünkü o yılanın, bir geyiği bütün olarak yutabildiğini öğreniyorlar. Kendi çocuğunu da yutabileceğini düşünüp o yılanı beslemekten vazgeçiyor. Yasal yollardan getirilmediği için geri veremiyor. Bundan dolayı yılanı bahçeye salıyor. Bu hayvan sadece kendisi bir tehdit oluşturmuyor. Aynı zamanda geldiği yerdeki florayı da beraberinde getiriyor. ve birden hiç bilinmeyen bir hastalık ortaya çıkıyor." - Kars/ Merkez

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tropik Deniz Balıkları Hafızayı Etkiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement