Tüsiad Baş Ekonomisti'nden Türkiye Analizi - Son Dakika
Güncel

Tüsiad Baş Ekonomisti'nden Türkiye Analizi

Tüsiad Baş Ekonomisti\'nden Türkiye Analizi

ESİAD tarafından düzenlenen "Dünyada ve Türkiye'de Ekonomik Görünüm" konulu toplantıya TÜSİAD Baş Ekonomisti Dr. Zümrüt İmamoğlu konuşmacı olarak katıldı.

27.04.2018 14:03

ESİAD Ekonomi Gözlem Grubu'nun organize ettiği seminerde ESİAD üyeleri ile buluşan İmamoğlu, seçim dönemine giren Türkiye'deki ekonomik gelişmeleri hem seçim atmosferi bağlamında hem de genel gidişat görünümünde değerlendirdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, kısa bir ekonomik değerlendirme yaptı. Türkiye'nin 1990 yılında küresel ekonomi içinde %1,4 olan payının 2015 yılında yine benzer seviyelerde seyrettiğini ifade eden Sivri, "Oysa, bu dönem içinde Çin'in küresel ekonomiden aldığı pay %4'ten %17'ye çıkarken, Hindistan'ın payı ise %3,5'tan %7'ye yükselmiş durumda. Ekonomimizin nüfus artışlarına rağmen yaklaşık son 30 yıldır küresel ekonomi içerisindeki payını arttıramamış olması, bir dönemdir gündemimizde olan yüksek büyüme seviyelerinin toplumsal refahı sağlamada yeterli olmadığını bizlere gösteriyor" dedi. Bu bağlamda, 2017 yılında yakalanan %7,4'lük büyüme oranını memnuniyetle karşılamakla birlikte esas arzu edilenin, akıllı, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümenin sağlanması gerektiğini vurgulayan Sivri, "Akıllı, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme ile kastettiğimiz, bilgi ve yeniliğe dayalı; daha verimli kaynak kullanan ve rekabetçi; ekonomik ve sosyal anlamda bütünleşmeyi sağlayan yüksek istihdam ekonomisidir" diye konuştu.

"SEÇİM EKONOMİSİ OLMAMALI"

Seçime de değinen ESİAD Başkanı Sivri, "Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimi 24 Haziran 2018'de, yerel seçimler ise Mart 2019'da gerçekleştirilecek. Burada birinci temennimiz seçim ekonomisine girilmeden seçim öncesinde görüşülmüş reformların devam etmesi. Maliye politikasının sıkılaşmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte, asıl arzumuz seçim gündemi nedeni ile üzerinde çalışma yapılan vergi, istihdam ve eğitim reformu gibi konularla, dijital dönüşüm için politika alanlarının belirlenmesi, teşvik politikasının verimlilik ve katma değerli üretim ekseninde yeniden tasarlanması gibi çalışmaların sekteye uğramaması" dedi.

"YAPILMASI GEREKENLER BELLİ"

Sonrasında kürsüye gelen TÜSİAD Baş Ekonomisti Dr. Zümrüt İmamoğlu ise geçmişten günümüze Türkiye ekonomisinin seyri hakkında bir sunum yaptı. 2002-2007 arasında yapısal reformların yapılması, dış borcun azalması, enflasyonun tek haneli rakamlara inmesi ile %7 büyümenin sağlandığına değindi. İmamoğlu, 2010 sonrası ise göstergelerin tersine döndüğünü işaret etti. Özellikle tüm dünyada enflasyon düşük seviyelerdeyken Türkiye'de çift hanelerde seyrettiğine ayrı bir parantez açan İmamoğlu, dünyada en fazla değer kaybeden para biriminin Türk Lirası olduğuna vurgu yaptı. Kredi Mevduat Oranı'nın yüzde 150'lere dayandığını söyleyen İmamoğlu, "Aslında yapılması gerekenler belli. Seçim sonrası iktidarda olacak hükümetin uygulayacağı mali disiplin ile kötü gidiş tersine çevrilebilir" diye konuştu. Özel sektör dış borç oranının yüksekliğine işaret eden İmamoğlu, dövizle borçlanma oranının daha da artması halinde Türkiye ekonomisinin daha fazla sıkışma yaşayabileceğini belirtti. İmamoğlu, "Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme formülü için makro istikrarı sağlayacak politikalar hayata geçirilmeli. Bunlar ise piyasalara güven verecek söylemler, enflasyonun acilen yüzde 5'in altına düşürülmesi, sermaye piyasalarının geliştirilmesi olarak sayılabilir. Reform ajandasının en hızlı şekilde geliştirilmesi, tüm sektörlerde verimliliği arttıracak dijitalleşme, kayıt dışılığın azaltılması, serbest piyasa müdahalelerinin en aza indirilmesi gibi hususları da ekleyebiliriz" dedi.

"REFORM AJANDASINA GEREKSİNİM VAR"

Dünya ile ilişkilerin düzeltilmesi gerektiğine dikkat çeken İmamoğlu, "AB ile müzakerelerin yeniden başlaması için koşulların oluşturulması, Gümrük Birliği revizyonu, Asya ve Afrika ile ekonomik işbirliklerinin arttırılmasının yanında OHAL'in kaldırılması bu olumsuz ekonomik tablomuzun düzelmesinin adımlarıdır" diye konuştu.

Acil ihtiyaç olarak Türkiye'nin reform ajandasına gereksinim duyduğunu ifade eden İmamoğlu, bu reformları ise şöyle sıraladı: Hukukun Üstünlüğü ve Yargı Reformu, Eğitim Reformu, Vergi Reformu, İşgücü ve Piyasası Reformu, Sermaye Piyasası Reformları.

Toplantı sonunda ESİAD üyelerinin sorularını da yanıtlayan İmamoğlu'na ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri bir teşekkür plaketi verdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Tüsiad Baş Ekonomisti'nden Türkiye Analizi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement