
Yaklaşık 5 bin kişi, sınırda "Katil Ahmedinejad, Katil İran" sloganları attı. Protesto için Esendere Gümrük sahasına girip basın açıklaması yapmak isteyen gruba da izin verilmedi.
3)BDP LİLERDEN İRAN SINIRINDA PJAK'LILARIN İDAMINA PROTESTO
BARIŞ ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEYA-DER), İran'da idam edilen 5 PJAK'lı için Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'ne bağlı Esendere Sınır Kapısı'nda protesto eylemi düzenledi. Yaklaşık 5 bin kişi, sınırda "Katil Ahmedinejad, Katil İran" sloganları attı. Protesto için Esendere Gümrük sahasına girip basın açıklaması yapmak isteyen gruba da izin verilmedi.
Hakkari, Şemdinli ve Çukurca'dan gelen gruplar, Yüksekova'da bir araya gelerek buradan da araçlarla 40 kilometre uzaklıkta bulunan Esendere Sınır Kapısı'na geldi. Yaklaşık 5 bin kişilik kalabalık, İran sınırındaki Esendere Beldesi BDP bürosu önünde toplandı. Buradan da "Katil İran", "idamlar için değil, barış için ittifak", "İran kendi kanında boğulacak", "Kahrolsun İran", "İran'a ölüm", "Katil Ahmedinejad, katil İran" dövizleri ve sloganlar atarak, 2 kilometre uzaklıktaki Esendere Gümrük Kapısı'na kadar yürüdü.
KAPIYI KIRIP GÜMRÜK SAHISINA GİRDİLER
Yürüyüşe, BDP'li Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, Yüksekova Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre, Çukurca Belediye Başkanı Mehmet Kanar, BDP il ve ilçe başkanları ile CHP Hakkari eski Milletvekili Esat Canan da katıldı. Kalabalık basın açıklamasını Esndere Gümrük Sahası'nda yapmak istedi. Esat Canan'ın yetkililerle yaptığı görüşme olumsuz sonuçlanınca, kalabalık kapıları kırarak içeri girdi. Ancak Canan ve BDP'li yetkililerin ikazı üzerine içeri girenler tekrar dışarı çıkarıldı.
Basın açıklaması, Gümrük sahası önünde yapıldı. Açıklama öncesi saygı duruşunda bulunuldu. İlk açıklamayı da Hakkari BDP İl Başkanı Sıdık Akış yaptı. Akış, kanı kanla temizlemek istemediklerini belirterek, "Bunun için herkesi sağduyuya devet ediyorum. Abdullah Öcalan'ın son günlerdeki açıklamalarını duyan varsa o açıklamalar uyulsun. Bundan dolayı biz her hangi bir taşkınlık istemiyoruz. İran'daki idamlar Türkiye,İran, Suriye ve Irak'ın itifakının ürünüdür. Bu idamlar mutlaka durdurulacaktır. Saddam da bir zamanlar böyle zulümler yapıyordu. İnsanları idam eden Saddam'ın sonunu herkes gördü. Onlarda bir gün Saddam gibi dar ağaçlarında sallanacaklardır "dedi. Meya-Der Başkanı Mikail Atan'da kirli oyunların Kürt halkı tarafından bozulacağını söyledi. Atan, "Artık hiç kimse ceset ve cenaze istemiyor. Özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İran'ın katil Cumhurbaşkanı Ahmediejad'ın bu itifakları sonucu idamlar gerçekleşmiştir" diye konuştu
Asker ve polisin uzaktan izlediği basın açıklaması olaysız biterken, Sınır kapısı ise giriş ve çıkışlar saat 17.00'ye kadar kapatıldığı belirtildi. Kalabalık, yapılan basın açıklamasının ardından da Esendere'den ayrıldı. Bu arada, idam edilenlerden biri olan öğretmen Ferzat Kemanger'in mektubu da okundu. İran hükümetinin Esendere sınır kapısında yaptığı 2 yeni karakolda dikkat çekti.
YÜKSEKOVA'DA OLAYLAR ÇIKTI
Esendere Sınır Kapısı'nda, 4 gün önce idam edilen 5 PJAK'lı için eylem yapılırken, Yüksekova ilçe merkezinde ise olaylar çıktı. Yeni Mahalle ve Esentepe Mahallelerinde toplanan 50'şer kişilik gruplar, yollara barikat kurarak slogan attı. Bunun üzerine polis uyarıda bulundu. Polisin uyarısına göstericiler taş atarak karşılık verince polisler gözyaşartıcı bomba ve basınçlı su kullanarak eylemcileri dağıtmaya çalıştı. Yüksekova'daki olaylar mahalle aralarında sürüyor.
Son Dakika › Güncel › Yüksekova Bdp Lilerden İran Sınırında Pjak´Lıların İdamına P - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?