Antalya'da Kültür Sanat - Son Dakika
Yerel

Antalya'da Kültür Sanat

Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT) bu hafta, "Yedi Kadın" ve "Küçük Adam Ne Oldu Sana"oyunlarını sahneleyecek.

17.11.2011 11:21

Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT) bu hafta, "Yedi Kadın" ve "Küçük Adam Ne Oldu Sana"oyunlarını sahneleyecek.

Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT) yarın ve 19 Kasım'da "Yedi Kadın" ile sanatseverlerin karşısında olacak. Barbara Schottenfeld'in kaleme aldığı, çevirisi Sevgi Sanlı'ya ait ve ADT oyuncularından Murat Sarı'nın yönettiği oyun, beklentileri ayrı 7 kadının buluştukları terapi salonunda birkaç saate sığdırdıkları serüvendeki iç dünyalarını anlatıyor.

Esen Özman, Bahar Işık, Kader Gözpınar, Meltem Gülenç, Özlem Şendinç, Çiğdem Bulut ve Zeynep Hasdal Çolakoğlu rol aldığı oyunun, müziği Cem İdiz'e ait.

ADT, 20 ve 22 Kasım'da "Pinokyo" adlı çocuk oyunuyla minik tiyatroseverlerin karşısında olacak. Carlo Collodi'nin yazdığı, Brian Way'in tiyatroya uyarladığı eserin yönetmeni Ahmet Avkıran. Eserin dekor ve kostümleri Özlem Karabay'a, müzikleri İhsan Kılavuz'a, ışık tasarımı Namık Gürsoy'a ait.

ADT oyuncuları 23 Kasımda, Hans Fallada tarafından yazılmış, aynı isimli romandan Yılmaz Onay tarafından sahneye uyarlanan "Küçük Adam Ne Oldu Sana" adlı kabareyi sahneleyecek.

1930'lar Almanyası'nda geçen oyun, 1. Dünya Savaşı sonrası yenilgiye uğramış, ekonomik kriz içinde, büyük yoksulluk çeken halkın, milliyetçi akımlara kapılarak nasyonal sosyalistleri iktidara taşımasını anlatıyor.

Yönetmenliğini Barış Erdenk'in yaptığı oyunun koreografisini Sibel Erdenk üstleniyor. Oyunda Sedat Mayadağ, Gözen Müftüoğlu, Orkun Yılmaz, Sertel Uğur, Gökhan Tüzün, Kader Gözpınar, Senem Şahin, Özlem Şendinç, Zeynep Hasdal Çolakoğlu, Başak İşur, Erol Karayılan, Okan Kağnıcı, Fikret Baran, Gizem Kutluyıl, Ceren Demirton ve Samet Kara rol alıyor.

Oyunlar, Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde izleyicilerin beğenisine sunulacak.

-ABT'den "Tersine Dünya"-

Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu (ABT) yarın ve 19 Kasımda Orhan Kemal'in unutulmaz eseri "Tersine Dünya"yı sahneliyor. Mustafa Gültekin tarafından sahneye uyarlanan eserin yönetmenliğini Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçısı Murat Çidamlı yaptı. Oyunun müzikleri Tolga Cebi, koreografisi Binnaz Dorkip, dekoru Cenap Aydınoğlu, kostümleri Gizem Karasu ve ışığı ise Özgür Dokuyucu'ya ait.

ABT oyuncularının tamamına yakınının yer aldığı eserde, kadın ve erkek rollerinin yer değiştirdiği hayali bir dünya seyirciye sunuluyor. Erkeklerin evlerde oturup çocuk baktığı, çamaşır, bulaşıkla uğraştığı, kadınların ise bitirim olup serserilik yaptığı "Tersine Dünya"da bir yandan da toplumsal yapıdaki çarpıklıklar mizahi bir dille gözler önüne seriliyor.

ABT oyuncuları 19 Kasım'da minik izleyiciler için Özer Tunca'nın yazıp yönettiği "Üç Kafadar Hırsız Kuklacı Olursa" oyununu sahneleyecek. Oyunda aylaklık yapmaktan bir türlü çalışmaya fırsat bulamayan 3 tembel arkadaş, karınlarını doyurmak için hırsız olmaya karar verirler. Ancak soymak için girdikleri evde buldukları kuklalar ve kostümlerle öyle bir oyuna dalarlar ki hem açlıklarını, hem de hırsızlığı unutup bambaşka bir dünya keşfederler.

Oyun içinde oyun oynayarak, emeğin ve alınterinin güzelliğinin anlatıldığı

"Üç Kafadar Hırsız Kuklacı Olursa"nın en özel ve dikkat çekici tarafı ise, aktörler tarafından sahnede canlı olarak oynatılan kuklalar. Bülent Patoğlu, Erdal Gürcan ve Mustafa Doğan Ayhan'ın rol aldığı oyunda, kuklalara müzik ve şarkılar da eşlik ediyor.

Küçük izleyiciler kadar büyüklerin de ilgisini çekecek oyunun müzikleri Oktay Köseoğlu, kukla tasarımı Okan Karacan, dekor ve kostümleri ise Gizem Karasu tarafından yapıldı.

-Büyükşehir'den "Hoş Gelişler Ola"-

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, Tiyatro Birileri'nden Utku Erişik'in sahnelediği "Hoş Gelişler Ola" adlı tek kişilik gösteriyi, yarın saat 20.00'de sanatseverlerle buluşturacak. Yaklaşık 2 saat süren, 2 perdelik gösteri, Yenimahalle Kültür Merkezi'nde ücretsiz olarak sahnelenecek.

Oyun adını, Kars yöresine ait "Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa" adlı türküden aldı. "Hoş Gelişler Ola" Birinci Dünya Savaşı'ndan ağır kayıplarla çıkmış ve imzaladığı Mondros Ateşkes Antlaşması'nın 7. maddesine dayanılarak işgal edilmiş Osmanlı Devleti'nden Türkiye Cumhuriyeti'ne uzanan zorlu süreci anlatıyor. Oyunda, Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde yapılan devrimlerle köklü bir değişim yaşayan ulusun mücadelesi sahneleniyor.

Oyun sırasında ve oyun arasında, Atatürk'ün sevdiği şarkılar ve türküler de izleyiciye dinletilecek.

-sergiler-

Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nin geleneksel "Ata'ya Saygı Resim Sergisi", 20 Kasım'a kadar sanatseverlerle buluşmaya devam edecek. İzzet- Gülseren Topuz'un 3 yıllık çalışmalarından oluşan 'Ağaçlar Yakılacaksa Böyle Yakılsın' sergisi de aynı tarihte Antalya Sanatçılar Derneği'nde sona erecek. Sergide, İzzet-Gülseren Topuz'un çiftinin ağaç yakma tekniğiyle hazırladıkları 55 eser yer alıyor.

Gazeteci-Yazar Esra Tüzün'ün çektiği, nüfusunun yüzde 50'si AIDS ve tüberkülozun pençesinde olmasına rağmen mutlu olmaya çalışan Afrika insanlarının fotoğraflarının yer aldığı sergi, Memorial Antalya Hastanesi'nde açıldı. Öleceğini bilerek gülebilen, acı çekerken dans eden insanların öyküsünün anlatıldığı "32 Yıllık Ömrü Olan Mutlu İnsanların Yaşadığı Ülke" adlı sergi, 16 Aralıka kadar Memorial Antalya Hastanesi'nde ziyaret edilebilecek.

Ressam Lütfiye Ertuş'un resim sergisi, 30 Kasıma kadar Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde açık kalacak. Mikail Duggan'ın kara kalem Antalya resimlerinden oluşan sergisi de, 30 Kasıma kadar Karaalioğlu Parkı Antalya Kent Müzesi Açık Hava Sergi Alanı'nda görülebilir.

- ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Antalya'da Kültür Sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement