Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Çocuk operası Nasreddin Hoca, dünya prömiyeriyle 26 Ocak'ta minik sanatseverlere merhaba diyecek ''Cazın Perisi'' olarak adlandırılan vokalist, piyanist ve besteci Anna Maria Jopek, 29 Ocak'ta konser verecek Baloncuk sanatçıları Fan Yang ve Melody Yang, "Gazillion Bubble Show" ile çocuklar için eğlenceli bir gösteri sunacak Devlet Tiyatroları, dünyaca tanınan İngiliz oyun yazarı Shakespeare'in tiyatro klasiği kabul edilen bazı eserlerini "Shakespeare Haftası" kapsamında tiyatroseverlerle buluşturacak.

23.01.2014 12:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çocuk operası Nasreddin Hoca, dünya prömiyeriyle 26 Ocak'ta minik sanatseverlere merhaba diyecek.

Devlet Tiyatroları (DT), dünyaca tanınan İngiliz oyun yazarı William Shakespeare'in tiyatro klasiği kabul edilen Hamlet, Fırtına, Othello, Macbeth, Venedik Taciri ve Onikinci Gece eserlerini "Shakespeare Haftası" kapsamında tiyatroseverlerle buluşturacak.

"Cazın Perisi" olarak adlandırılan vokalist, piyanist ve besteci Anna Maria Jopek, 8 yıl aranın ardından 29 Ocak'ta başkentli cazseverlere seslenecek.

Devlet Tiyatroları 18, Devlet Opera ve Balesi ise 6 eserle seyircinin karşısına çıkacak.

Başkentte bu hafta gerçekleşecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro

Akün Sahnesi:

"Olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu" repliğiyle hafızalara kazınan Shakespeare'in ünlü eseri "Hamlet", bugün, yarın, 25 ve 26 Ocak'ta izlenebilecek. İstanbul DT yapımı eserde, Bülent Emin Yarar rol alıyor.

Reşat Nuri Güntekin'in aynı adlı romanından tiyatroya uyarlanan "Çalıkuşu", 28 ve 29 Ocak'ta sahne alacak.

Altındağ Tiyatrosu:

Ergun Uçucu'nun yazıp yönettiği "En Son O Gitti", bugün, yarın, 25 ve 26 Ocak'ta temsil verecek.

Volkan Benli'nin sahneye koyduğu, birbirine aşık Osman ile Seher'in hikayesinin anlatıldığı "Nalınlar", 28 ve 29 Ocak'ta seyircinin karşısına çıkacak.

Büyük Tiyatro:

Shakespeare'in en güçlü ve en karanlık tragedyası "Macbeth", Bozkurt Kuruç'un rejisörlüğünde yarın ve 26 Ocak'ta izleyiciyle buluşacak.

Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini anlatan "Teneke" ise 28 Ocak'ta seyredilebilecek.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Antalya DT'nin 14 yaş üzeri seyirciler için sahneleyeceği Shakespeare'in eseri "Othello", bugün, yarın, 25 ve 26 Ocak'ta izlenebilecek. Malcolm Keith Kay'in yönettiği eser, Venedik'te yaşayan, mağripli bir asker olan ve olağanüstü bir güzelliğe sahip kadınla evlenen Othello'nun Kıbrıs'a, Osmanlı ile yapılacak savaşta görev almaya gitmesini ve ardından emir eri tarafından kandırılarak karısını öldürmesini konu ediyor.

"Kösem Sultan", 28 ve 29 Ocak'ta seyirciyi selamlayacak. Sultan 4. Mehmet döneminde, Kösem Sultan ile oğlu tahta geçen Turhan Sultan'ın iktidar çekişmelerini tiyatro sahnesine taşıyan oyun, Turan Oflazoğlu'nun kaleminden Özlem Ersönmez, Elvin Beşikçioğlu, Mithat Erdemli, Yavuz Sepetçi ve Haydar Gültepe'nin yanı sıra 100'ü aşkın oyuncuyla sahneye taşınıyor.

Küçük Tiyatro:

Shakespeare'in eseri "Venedik Taciri",  Erhan  Gökgücü'nün yönetimiyle bugün, yarın,  25 ve 26 Ocak'ta görülebilecek.

Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan iç savaşlardan, açlıktan, öteki olmaktan, acıdan ve ölümden kaçan mültecilerin dramını konu edinen "Nereye" ise 28 ve 29 Ocak'ta temsile çıkacak.

Oda Tiyatrosu:

"William Shakespeare'den Soneler", bugün, yarın, 25 Ocak'ta seyircinin beğenisine sunulacak. Erdal Küçükkömürcü'nün yönettiği eserde, Shakespeare'in sonelerinden seçmelere yer veriliyor.

Semih Sergen'in yazıp yönettiği "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı", 28 ve 29 Ocak'ta sahne alacak. Yüzlerce yıl önce Hakk'a yürüyen Mevlana'nın Horasan'dan Karaman'a, oradan da Konya'ya dönüşü, Anadolu'nun Mevlana'yı, Mevlana'nın Anadolu'yu tanıması, Şemsi Tebrizi ile yakınlığı, tasavvufun ne olduğu ve Allah'a duyduğu büyük aşk anlatılacak.

Stüdyo Sahne:

Erdal Beşikçioğlu'nun rol aldığı "Bir Delinin Hatıra Defteri", Cem Emüler'in rejisiyle yarın ve 26 Ocak'ta izlenebilecek.

"Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye", 28 Ocak'ta sahne alacak. Savaş Dinçel'in kaleminden Murat Çidamlı'nın yönetimi ve  Erdinç Doğan'ın performansıyla sanatseverlerin beğenisine sunulan oyunda Sait Faik Abasıyanık'ın hayatı ve eserlerinden oluşan bir seçki sunuluyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

Erzurum DT'nin tiyatroyla buluşturduğu Shakespeare eseri "On ikinci Gece" bugün, yarın, 25 ve 26 Ocak'ta seyircinin karşısına çıkacak. Zurab Sıkhaluridze'nin rejisiyle sahneye taşınan oyunda Dük Orsino'nun Kontes Olivia'ya olan aşkı ile çevrelerinde yaşayan insanların maceraları anlatılıyor.

"Bernarda Alba'nın Evi" ise 29 Ocak'ta görülebilecek. Fredico Gorcia Lorca'nın kaleme aldığı, Ayşe Emel Mesci'nin rejisörlüğünü üstlendiği eser, 1936 yılında İspanya iç savaşı dönemi öncesinde, toplumda yaşanan kaosun bir eve yansımasını ve İspanyol köyündeki töreyi konu ediniyor.

Şinasi Sahnesi:

"Fırtına", bugün, yarın, 25 ve 26 Ocak'ta temsil verecek. İzmir DT'nin sahneye taşıdığı Malcolm Keith Kay'ın yönettiği oyunun, dekoru Hakan Dündar'a, kostüm tasarımı Yıldız Köse İpeklioğlu'na, ışık düzenlemesi ise Osman Uzgören'e ait.

Refik Erduran'ın yazdığı Ali Hürol'un yönettiği "Ramiz ile Jülide",  28 ve 29 Ocak'ta görülebilecek. Eserde, hayatlarının sonbaharında iki insanın ego çatışmaları ve umut eksenindeki yaşamları yansıtılıyor.

-Opera- Bale

Opera Sahnesi:

Osmanlı döneminde 'Kazıklı Voyvoda' namıyla tanınan Prens Vlad'dan efsaneleşen "Kont Dracula" balesi bugün ve yarın sanatseverlerle buluşacak. Bestesi ve Librettosu Bujor Hoinic, koreografisi Nugzar ve Medeia Magalashvili, dekoru Savaş Camgöz ve kostümleri Gülay Korkut imzalı eserde Dracula olarak Eren Keleş, Murat Spence, Kuzey Kıyıcan ve İlhan Durgut sahne alacak.

Arda Boyları türküsünün hikayesini konu alan modern dans gösterisi "Arda Boyları", 27 Ocak'ta seyirciyi selamlayacak.

Shakespeare'in eserinden, Verdi'nin operaya aktardığı "Macbeth", 29 Ocak'ta izleyicinin karşısına çıkacak.

Operet Sahnesi:

Doğan Çelik'in sahneye koyduğu "Fantastik" müzikali, 26 Ocak'ta sahnelenecek. Eserde, birbirini seven iki gencin, birbirinden nefret eden babalarından gizlice evlilik planları yaparken aslında babalarının onların evlenmesi için düşman numarası yaptığını öğrenmeleriyle yaşanan olaylar konu ediliyor.

Uzeyir Hacıbeyli'nin 100 yılı geride bırakan "Arşın Mal Alan" müzikal komedisi, 28 Ocak'ta izlenebilecek.

Leyla Gencer Sahnesi:

Mizahi cevaplarıyla ve öğütleriyle bilinen Nasreddin Hoca'nın fıkraları opera tarzında minik sanatseverlerle buluşacak.

Dünya prömiyeri 26 Ocak'ta Leyla Gencer Sahnesi'nde yapılacak çocuk operasının koreografisini Özge Ay, müzik ve orkestra yönetimini Mustafa Erdoğan, dekor tasarımı Sinan Ayber, kostüm tasarımını ise Tülay Usta üstleniyor.  Zeynep Çelen Tamer'in, sahneye koyduğu eserde çocukların gelişimine katkı sağlamayı, kendilerini daha rahat ifade edip, yaratıcılıklarını kullanabilmelerini amaçlıyor.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), maestro Antonio Pirolli yönetiminde ve Muhiddin Dürrüoğlu'nun piyano solistliğinde bugün ve yarın bir konser verecek.

CSO Konser Salonu'ndaki programda, Camille Saint-Saens'in "Danse Macabre İskeletin Dansı", Mozart'ın "20. Piyano Konçertosu re minör" ve Adnan Saygun'un "1. Senfoni" adlı eserleri icra edilecek.

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 25 Ocak'ta, Pablo Heras Casado'nun şefliğinde Bilkent Konser Salonu'nda sahne alacak. Piyanoda Hüseyin Sermet'in solist olarak performans sergileyeceği konserde, Shostakovich'in "Festival Uvertürü, Op.96", Bartok'un "Piyano Konçertosu No.3, mi majör, Sz.119" ve Sibelius'un "Senfoni No.2, Re majör, Op.43" adlı eserleri seslendirilecek.

-Cermodern

Politik olmayı hedefleyen "Müphem, Sarhoş, Köpek!" adlı sergi hafta boyunca görülebilecek. Müphem, Sarhoş ve Köpek kelimeleri üzerinden metaforlarla ilerleyen sergi, farklı sanat inisiyatiflerinden katılımcıları, akademik kökenli ya da serbest çalışan sanatçıları da bir araya getiriyor.

"Amin Amen" Güneydoğu Anadolu'da İnançlar ve İnanışlar Sergisi, 25 Ocak'tan itibaren hafta boyunca ziyaret edilebilecek. Sergi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneğinin işbirliğinde tamamlanan "Güneydoğu Anadolu'da İnançlar ve İnanışlar Fotoğraf Projesi" kapsamında ilk kez görücüye çıkıyor.

Küratörlüğünü İbrahim Göğer'in yaptığı fotoğraf projesinin ilk sergisi Kadir Ekinci, Asuman Ergüney, Aynur Ülker, Dilek Bal, Doğanay Sevindik, Erol Büyükyazıcı, Gülser Günaydın, İbrahim Göğer, Mehtap Yıldız, Mustafa Ertekin, Nureddin Özdener, Orhan Köse, Özcan Yurdalan, Selim Aytaç ve Serpil Yıldız'ın fotoğraflarından oluşuyor.

Öte yandan, müzik dünyasında "Cazın Perisi" olarak adlandırılan vokalist, piyanist ve besteci Anna Maria Jopek, 29 Ocak'ta başkentli caz severlerle buluşacak. 8 yıl aradan sonra Ankara'ya gelen Polonyalı sanatçı, ODTÜ Kemal Kurdaş Konser Salonu'nda sahne alacak.

Baloncuk sanatçıları Fan Yang ve Melody Yang, "Gazillion Bubble Shaw" ile çocuklar için eğlenceli bir gösteri sunacak.  Disney'in çizgi kahramanlarının da eşlik edeceği gösteri, 25, 26 ve 27 Ocak'ta Congresium'da gerçekleşecek. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement