Belediye vasıtası ile Almanya'ya gidip dönmeyenler konuştu: Her yerden gelenler vardı - Son Dakika
Güncel

Belediye vasıtası ile Almanya'ya gidip dönmeyenler konuştu: Her yerden gelenler vardı

Malatya Yeşilyurt Belediyesi aracılığı ile 'Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi' kapsamında Almanya'ya gidip geri dönmeyen 43 kişiden ikisi yaşadıklarını anlattı. Almanya'da gidebilmek için 6 bin Euro verdiklerini anlatan iki kişi, Türkiye'nin başka illerinden de gelenlerin olduğunu öne sürdü.

15.04.2021 18:13  Güncelleme: 21:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Partili Yeşilyurt Belediyesi'nin 2020 yılında 'Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi' kapsamında Almanya'ya gidip geri dönmeyen iki kişi açıklamalarda bulundu.

"ALMANYA'YA GİDİŞ 5-8 BİN EURO ARASINDA"

Artı Gerçek'te yer alan habere göre; yurt dışına nasıl gittiklerini anlatan ve şu anda Almanya'da olan biri 20, diğeri ise 36 yaşındaki iki kişi isimlerini açıklamadı. 20 yaşında olan ve şu anda Almanya'da geçici oturum izni aldığını söyleyen kişi, Almanya'ya gidiş rayiçlerinin kişi başı 5 bin ile 8 bin Euro arasında değiştiğini söyledi.

"PAZARLIKLA FİYAT DEĞİŞİYOR"

Pazarlık durumuna göre fiyatın değişebildiğini belirten ve kendisinin 6 bin Euro verdiğini anlatan genç, "Biz otobüsle 2020 yılının ilk aylarında Bingöl'den yola çıktık. Bizimle birlikte bizi götüren kişiler de vardı. Bize çıkarılan gri pasaportları dağıttılar. Yolculuğumuz otobüsle Bingöl'den Erzurum üzeri Karadeniz, oradan da İstanbul'dan devam etti. Türkiye'den çıkışımız gezi halinde bir hafta sürdü. Bu süre zarfında hiçbir sorun yaşamadık" diye anlattı.

TESTLERİ YAPILDI, HES KODLARI ALINDI

Haberde Almanya'ya doğru hareket edildiği zaman pandemi olduğu halde seyahat izinlerinin alındığı belirtilen ve Türkiye çıkışında kontrol edilip edilmediği sorulan genç, "Bize HES kodları alınmıştı. Covid testlerini ise 500 TL'ye yaptırdık. Onlar da bizdeydi. Türkiye'den çıkarken sınırda bir polis çok soru sordu bana. Nereye gidiyorsunuz, neden gidiyorsunuz gibi. Tabii bize ne söyleyeceğimiz ezberletilmişti. İşte 'Almanya'ya Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi kapsamında gidiyoruz. 10 gün eğitim göreceğiz. Gideceğimiz şirket Mega Kilit. Sahibi Ersin Kilit…' gibi cevaplar verdim. Biraz heyecanlandım. Daha çok soru sorunca da 'göndermiyorsanız göndermeyin' dedim ve indim. Sonra baktılar bir şey yok bıraktılar. Tüm belgelerimiz tamamdı" dedi.'

"MACARİSTAN'DA RÜŞVET VERDİK"

Türkiye'den sınırdan çıkan ekip Almanya'ya nasıl ulaştıklarına ise şu yanıtı verdi: "Sadece Macaristan sınırında durdurdular bizi. Orada kişi başı 25 Euro rüşvet verdik. Aramızda toplayarak verdik, kimse içeri gelmedi. Daha sonra yolumuza devam ettik. Hiç durdurulmadan Hannover'e ulaştık. Bir gece otelde kaldıktan sonra gri pasaportlar bizi getirenlere teslim ettikten sonra herkes gideceği adrese gitti" dedi.

ALMANYA'YA TRANSİT GEÇİŞ

Kendisinin içinde bulunduğu grubun İstanbul'da bir araya gelerek otobüsle hareket ettiğini anlatan 36 yaşındaki ikinci kişi ise,"Biz İstanbul'da Covid-19 test sonuçlarını aldık. Biz de 500 TL verdik. Ondan sonra yola çıktık. Sınırda rutin kontrol dışında Almanya'ya kadar hiç durdurulmadık" dedi.

İSTANBUL BULUŞMA NOKTASI: BİRÇOK ŞEHİRDEN GELİŞ VAR

İstanbul'dan hareket eden grubun sadece bir yerden gelmediğini, Bingöl, Elazığ, Malatya başta olmak üzere birçok ilden geldiğini, Tokat'tan bile gelenlerin olduğunu belirten ikinci kişi, "Birden fazla otobüs vardı. Hepsi farklı belediyeler üzerinden gelmişlerdi. Eğitim amaçlı Almanya'ya gidiş şeklinde gri pasaportlar düzenlenmişti. Hepimizde onlar vardı. Bizim otobüste Bingöl, Sancak, Kığı, Elazığ Palu, Karakoçan'dan gelenler ağırlıklıydı. Hepsi Zazaca konuşuyordu. Biz bu ekiple geldik. Biz geçen sene geldik ama gelişler hâlâ sürüyor. iki hafta önce iki otobüs Hamburg'un merkezine geldi" dedi.

PASAPORTLAR GERİ GELİYOR,KİMLİKLE BAŞVURU YAPILIYOR

Oturum hakkının alınıp alınmadığı sorusuna ise, "Ben 5 bin Euro verdim. Biz geldiğimiz gibi Almanya'ya ulaştığımızda gri pasaportları bizi getirenlere teslim ediyoruz. O pasaportlar tekrar çıkış yapmış gibi geri gidiyor. Bir süre sonra kimliğimizle başvuruda bulunup sığınma hakkı istiyoruz. Bizi getirenlerin bizden tek istediği 'Nasıl geldiğinizi anlatmayın, ne yaparsanız yapın' oluyor. Bizde aynısını yaptık. Şimdi kısa süreli oturum hakkını almışız" yanıtını verdi.

Basına yansıyan haberlere göre olayın merkezinde AK Partili Bingöl'ün Servi ilçesi eski Belediye Başkanı Ali Ayrancı bulunuyor. Almanya'ya götürülecek kişilerin Ali Ayrancı tarafından Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği'ne üye yapıldığı, bu dernek üzerinden geçişlerin olduğu belirtiliyor.Ayrancı ise kendisine yönelik suçlamaları reddetti.

YEŞİLYURT'LA SINIRLI DEĞİL

Olayla ilgili soruşturma devam ederken, belediyeler üzerinden geçişin sadece Malatya Yeşilyurt Belediyesi ile sınırlı olmadığı ortaya çıktı. Türkiye'nin birçok kentinde, özellikle ilçe ve belde belediyeler üzerinden yurt dışına geçişlerin olduğuna ilişkin iddialar gündeme gelmeye başladı. Bu belediyeler arasında Bursa, Elazığ Arıcak ve Üçocak, Van Tuşba, Tokat'ın da aralarında bulunduğu birçok ilin belediyeleri var.

Belediye vasıtası ile Almanya\'ya gidip dönmeyenler konuştu: Her yerden gelenler vardı

Son Dakika Güncel Belediye vasıtası ile Almanya'ya gidip dönmeyenler konuştu: Her yerden gelenler vardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (69)

  • Kaya: Yeşil pasaportla gelip almanyada soforluk yapıyorlar karısının üzerinden aldığı pasaportla denk geldiğimi şikayet ediyoruz memurun yeşil pasaportla ne işi var doktor harici vermeyin inanın venedik hava limanında milanoya alış verişe gelen hemşireler gördüm yazık eskiden memur pazarda limon satardı taksicilik yapardı demekki iyi para aliyorlar 35 42 Yanıtla
  • Kerem: Ülkenin geldiği son nokta kaçan kutuluyor 47 11 Yanıtla
  • Blacksea: Almanin sesi cikmiyor herseye maydonoz olmayin alan memnun veren memnun 39 19 Yanıtla
  • Tam saha: Dur bakalım daha neler neler çıkacak. Pudra şeketcisi korumacı ı euro larla dansı şimdide eğitim adı altında insan ticareti. Pardon yine bir koruma somada herkesin kameraların önünde adamı tekmelemişti.... Yusuf yerkel değil miydi. O. 38 12 Yanıtla
  • Ccc: Yeşil pasaport almak için adam kaç yıl memurluk yapıyor dingil 20 4
  • Veda: Sende memur çalış çabala memur ol 2 kişinin yurtdışına çıkmasıyla tüm memurları zan altında birakamazssin önce konuşmayı öğren yani devletinin memurulimon satsın başka bişey yapmadım zihniyetiniz bozuk oglum 19 2
  • kelek: sana mı sorcaklar kardeş kime verip vermicklerini oraya gidip amelelik yapıp burda sonradan görmelik taslayan gruptansın belli 6 2
  • Memur: Sıkıntın var heralde memurlarla.Kpss puan barajını aşamadın heralde.bu ne haset, ne kıskançlık. 5 1
  • Yav he he: Çatladınız.... 1 5
  • uçuyoruz: sorsan bu kaçanlar sana uçuyoruz kaçıyoruz almanya bizi kıskanıyor mavalları okurlar. 4 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement