Cumhurbaşkanı Erdoğan Erken Emeklilik Tartışmalarına Son Noktayı Koydu - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan Erken Emeklilik Tartışmalarına Son Noktayı Koydu

Parti grubunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken emeklilik tartışmalarına "Erken emekliliği sosyal güvenlik sisteminde tasvip etmiyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yok. Hiçbir ülke buna dayanamaz" diyerek noktayı koydu.

16.10.2018 12:12  Güncelleme: 14:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde gündemden düşmeyen emeklikte yaşa takılanlar konusunda çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

"Böyle bir yükü ülkenin sırtına yükleyemeyiz" diyen Erdoğan, "Dünyanın hiç bir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. 48 yaşında emekli olan bir kişi dahi yaklaşık 30 yıl sistemde kalacaktır. Bugün ülkemizde ortalama emeklilik yaşı 52'dir. 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olan biri 40 sene devletten maaş alacak. Böyle bir uygulama olamaz. Bu teklifin yıllık maliyeti 750 milyar liraya ulaşıyor. Ekonomide bir ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz bir dönemde böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmek gibi bir hakkımız var mı? Ben bunu milletimize soruyorum" ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

"Toplantımızın ardından yeni hakim ve savcılarımızın kura törenine, akşamüzeri de MYK toplantımızı yapacağız. Yarın Moldova'ya gidiyoruz, Cuma günü İzmir'de İlham Aliyev'le bir dizi açılışa katılacağız. Biz çalıştıkça Rabbim bereketini veriyor. Biz gayret ettikçe Rabbim zoru kolay kılıyor. Yorgunluğun, yılgınlığın, tembelliğin yeri yoktur.

"DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE BÖYLE BİR UYGULAMA YOK"

Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman için açıktır. Ülkemizdeki sosyal güvenlik mevzuatına göre emekli olabilmek için 3 ayrı hususa bakılması gerekiyor. Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar başlığı altında bu uygulama var. Bu başlık altında bir dernek var. Bu derneğin başındaki kişinin durumu bile sosyal güvenliğin nasıl bir felakete itilmeye çalışıldığının kanıtı. 1992'de sisteme kayıt olmuş. Bu hanımefendi eski sistemde 38 yaşında emekli olacaktı. Bu hanımefendi 2022'de 48 yaşında emekli aylığı almaya başlayacak. Sadece emekli maaşı için bu yaşı beklemesi gerekiyor. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur.

"BUNA HİÇBİR ÜLKE DAYANAMAZ"

20 yıl çalışıp, 38 yaşında emekli olacak bir kişi 40 yıl çalışmadan maaş ve sağlık sigortası hizmeti alacak demektir. Buna hiçbir ülke dayanamaz. Ortalama insan ömrünün 60 yaşı bulmadığı dönemde 40 yaşında emekli olmanın belki izahı vardı. Ama bugün ülkemizde 78 yaş ortalama ömrü. Bugün ortalama emeklilik yaşı 52'dir. Bu AB'de 65'tir. Türkiye yeni yeni 65 yaş sınırına çıkmaya çalışıyor. Bir emekli tüm çalışma hayatı boyunca ödediği primi 6 yılda emekli maaşı olarak geri almaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hesabına göre, emeklilikte yaşa takılan denilen gruba 6,2 milyon kişi giriyor. Bunun yıllık maliyeti 26 milyar liradır. Toplamda bu rakam 750 milyar lirayı buluyor.

"BU TEHLİKELİ ALIŞKANLIĞI YENİDEN HORTLATMAYALIM"

Bizim böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmek gibi bir hakkımız var mı, milletimize soruyorum. Ekonomik savaşın verildiği dönemde, bir tarafta fırsatçılar türedi, diğer taraftan da bunlar türedi. Böyle bir şey olamaz, buna adalet, hak denmez. Sosyal güvelik sistemimizi yeni bir batağın içine niye sürükleyelim? Türkiye geçmişte popülist politikalardan çok çekti, gelin yeniden bu tehlikeli alışkanlığı hortlatmayalım.

"100 GÜNLÜK İCRAAT PROGRAMI BAŞLATTIK"

Mart 2019'da mahalli idari seçimlerinde de yeni bir hizmet döneminin kapılarını aralayacağız. Biz işbaşına gelir gelmez 3 aşamalı program başlattık. 100 günlük icraat programı başlattık. Türkiye 2002-2013 yılları arasındaki hedefleri aşarak yakalamıştır. 2013 yılında itibaren yaşadığımız sınamalar nedeniyle kimi hedeflerimizin gerisine düştük."

Cumhurbaşkanı Erdoğan Erken Emeklilik Tartışmalarına Son Noktayı Koydu

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan Erken Emeklilik Tartışmalarına Son Noktayı Koydu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement