Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkiye'nin Demokrasi İradesini Dolarlarınızla Satın Alamazsınız" - Son Dakika
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkiye'nin Demokrasi İradesini Dolarlarınızla Satın Alamazsınız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkiye\'nin Demokrasi İradesini Dolarlarınızla Satın Alamazsınız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Demokrasinin beşiği dünyada dolarla satın alınacak iradeler arıyor.

21.12.2017 16:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Demokrasinin beşiği dünyada dolarla satın alınacak iradeler arıyor. Sayın Trump, Türkiye'nin demokrasi iradesini dolarlarınızla satın alamazsınız. Bizim kararımız bellidir. Tüm dünyaya sesleniyorum, sakın ha böyle ufak tefek dolarla demokrasi mücadelesinde iradenizi birilerine asla satmayın" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 2017 Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika'nın Kudüs kararına ilişkin BM'de yapılacak oylama ile ilgili tüm dünyayı uyararak, "Tüm dünyaya sesleniyorum, sakın ha böyle ufak tefek dolarla demokrasi mücadelesinde iradenizi birilerine asla satmayın. Dolarlar geri gelir ama satılan irade bir daha geri gelmez" dedi.

"Benim ecdadım Medine'yi müdafaa ederken e terbiyesiz senin ecdadın neredeydi"

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı'nın Fahrettin Paşa ile ilgili sözlerini de eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu süreçte asla ihmal etmememiz gereken alanların başında kültür ve sanat çalışmalarımızın geldiğini biliyoruz. Karşılaştığımız her önemli sıkıntının ardından insanlarımızın tarihlerini ve medeniyetlerini öğrenme arzusunun yükseliyor olması boşuna değildir. Türkiye'nin bugün Suriye'de, Irak'ta, tüm Ortadoğu'da, Balkanlar'da, Kafkasya'da, Kuzey Afrika ve diğer coğrafyalarda verdiği mücadelenin anlamını ancak tarihimize bakarak kavrayabiliriz. Fahrettin Paşa'yı ve Medine müdafaasını bilmezsek bir kendini bilmez çıkar bize 'Erdoğan'ın ecdadı böyledir', adeta 'hırsızdır' diyecek kadar alçaklaşır, adileşir, ileri gider. Bu adam neyin şımarığıdır? Bu adam petrolün, elindeki paranın şımarığıdır. Benim ecdadım Medine'yi müdafaa ederken e terbiyesiz senin ecdadın neredeydi? Önce bunun hesabını ver. 3 yıla yakın Fahrettin Paşa orada görev yaptı. O mukaddes emanetleri biliyordu ki, İngilizler orada bir işgal hareketine girerse oradaki emanetler acaba nereye gider, bunun bilinci içinde. Ufku o kadar geniş, oradan o emanetleri 2 bin civarında asker ile İstanbul'a gönderiyor. Bu emanetler belli bir süre sonra da buraya da herhangi bir saldırı olur diye Anadolu'nun bilinmez bir köşesinde koruma altına alınıyor. Şimdi Topkapı Sarayı'nda bu kutsal emanetlerin olduğu yerde 24 saat Kur'an-ı Kerim tilavet edilmek suretiyle anlamına, manasına uygun bir şekilde bu koruma süreci devam ediyor. Bu saygısızlığı, bu hakareti yapan kişi, acaba bu emanetler nedir diye sorsanız bilmez, öyle de bunlar cahildir. Kudüs'ü asırlardır nasıl yönettiğimizi bilmezsek bugün o bölgede yaşanan hadiselerin hikmetini çözemeyiz. Libya'da, Yemen'de verdiğimiz mücadeleleri bilmezsek bugün oralar konusunda gösterdiğimiz hassasiyetin sebebini kimseye izah edemeyiz" diye konuştu.

Balıkesir'de katıldığı Kara Astsubay Yüksekokulu mezuniyet töreninde dikkatini çeken bir konuyu anlatan Erdoğan, "1909 yılında astsubay okullarının ilk nüvesi olan Küçük Zabit Mektepleri açılmasına karar verildiğinde bunun 7 bölgede faaliyet göstermesi kararlaştırılıyor. Çok manidardır. Bu bölgeler İstanbul, Konya, Selanik, Erzincan, Halep, Bağdat ve Yemen olarak belirleniyor. Nerelerde biz kara astsubay okulları kurmuşuz. Selanik, Bağdat, Halep, Yemen sınırlarımızın dışında. Halbuki daha bir asır önce biz buralarda okullar kurmanın hazırlıklarını yapıyorduk" şeklinde konuştu.

Meşhur Yemen türküsünün sözlerini okuyan Erdoğan, "Biz bu Yemen'e düşman ayağı basmasın diye canımızı ortaya koymuştuk. Bugün aynı Yemen kardeş kavgasının içinde kan ve ateşe boğulmuş durumda. Maalesef diğer coğrafyalar da farklı değil. Asırlarca barış ve huzur içinde yaşadığımız yerlerde bugün karşımıza çıkan görüntüler yüreğimizi yaralıyor. Kendi meselelerimizin üstesinden gelmek için uğraşırken, bu kardeşlerimizin bulunduğu durumu görmezden gelmek bize yakışmaz. Bu sebeple bedel ödeyeceğimizi bilsekte asırlarca birlikte yaşadığımız, ortak tarih ve medeniyet geçmişine sahip olduğumuz kardeşlerimizin haklarını savunmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Demokrasinin beşiği dünyada dolarla satın alınacak iradeler arıyor"

Amerika'nın büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını açıklaması yönündeki karara ilişkin tasarının BM'de oylanacağını belirten Erdoğan, "Kudüs'ü başkent yapmak veya Amerika'nın büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma girişimi. Ne yapıyor Amerika'nın başkanı, tehdit sallıyor. 'Biz milyarlar veriyoruz, bizim düşüncemizin aksine hareket edenler var, bunların hepsini tek tek kaydediyoruz' diyor. Amerika'ya 'demokrasinin beşiği' diyorlar. Demokrasinin beşiği dünyada dolarla satın alınacak iradeler arıyor. Sayın Trump, Türkiye'nin demokrasi iradesini dolarlarınızla satın alamazsınız. Bizim kararımız bellidir. Tüm dünyaya sesleniyorum, sakın ha böyle ufak tefek dolarla demokrasi mücadelesinde iradenizi birilerine asla satmayın. Dolarlar geri gelir ama satılan irade bir daha geri gelmez. Duruşunuz çok önemli. Biz bugün Afrika ülkelerinin hepsini dolaşıyoruz, ama biz dolarlar geri gelsin diye dolaşmıyoruz, hepsi kimliğini, kişiliğini bulsun diye dolaşıyoruz. Bu hafta sonu Sudan'a gidiyorum. Yıllardır Sudan'a çile çektirdi Amerika, ambargolar uyguladı, kendi paralarının dışarıya çıkışını engelledi. Oradan Çad'a ve Tunus'a gideceğim. Şu yapılanları gördüğümüz zaman bu nasıl bir demokrasidir diye kendi kendimizi hesaba çekmek durumundayız. Demokrasi mücadelesi verilecekse kalkıp iradeleri dolarla satın alarak değil, bırakın herkes iradesini özgür bir şekilde ortaya koysun. Temenni ediyorum ki Amerika bugün oradan beklediği neticeyi alamaz, dünya Amerika'ya çok güzel bir ders verir diye beklentim var" açıklamasında bulundu.

"Türkiye'yi çok güzel günler bekliyor"

İlber Ortaylı'nın Topkapı Sarayı'ndaki çinilere yönelik tavsiyesi ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile çalışma yapılacağını belirten Erdoğan, çini eserleri ile ilgili bir müze inşasının uygun olduğunu, tavsiyenin kendileri için kayda değer olduğunu söyledi. "Türkiye'yi çok güzel günler bekliyor. Diğer alanlarla birlikte kültür sanat konusunda geleceğimiz aydınlıktır" diyen Erdoğan, programın sonunda 2017 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ni kazanan isimlerin ödüllerini verdi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Türkiye'nin Demokrasi İradesini Dolarlarınızla Satın Alamazsınız' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement