Davutoğlu, Mahmud Abbas ile Görüştü - Son Dakika
Dünya

Davutoğlu, Mahmud Abbas ile Görüştü

Davutoğlu, Mahmud Abbas ile Görüştü

Filistin'i desteklemek için New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü

29.11.2012 00:13  Güncelleme: 09:29

ABD ve İsrail'in karşı çıkmasına karşın, Birleşmiş Milletler'de (BM) 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsü için 29 Kasım'da resmen başvuracak Filistin'i desteklemek için New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü.

Görüşmenin ardından Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Malki ile birlikte açıklamada bulunan Bakan Davutoğlu, Abbas ile Filistin'in, 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsü için BM'ye başvurusu konusunu ele aldıklarını belirterek, "Her şeyden önce bunun Filistin halkı için hayırlı olmasını diliyoruz. Bu çok gecikmiş bir müracaattı, aslında 1947'de hak edilmiş bir devlet statüsü çok gecikmiş bir şekilde bugün gündeme geliyor ve tam bir şekilde de değil" dedi.

FİLİSTİN'E TAM DESTEK

Türkiye'nin her zaman, her koşulda Filistin'in ve Filistinlilerin haklarını savunduğunu vurgulayan Bakan Davutoğlu, "Bugün de bizzat buraya gelerek bunu gösterdik. Yarınki oylamada da bulunacağız. Yarin, Filistin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 'üye olmayan devlet' statüsü ile devlet statüsü kazanmış olacak. Bu konuda desteğimizi ifade etmek üzere New York'tayız" dedi.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Malki ile de son durumu gözden geçirip, öteki ülkelerin pozisyonlarına baktıklarını anlatan Bakan Davutoğlu, "Tek tek ülkeleri ele aldık. Bizim vardığımız sonuç, inşallah yarın önemli bir oyla bu neticeyi alacağız diye ümit ediyoruz. Şu anda daha güven içinde söyleyebiliyorum bu kararın olumlu olacağı yönünde. Ümit ederiz ki en kısa zamanda tam devlet statüsü ile Filistin bayrağı BM'de dalgalanacaktır. O bayrak dalgalanıncaya kadar da Türkiye'nin Filistin'e desteği sürecektir" diye konuştu.

KUTLAMA TÜRKEVİ'NDE YAPILACAK

Filistin'in Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsü için başvurusunun kabul edilmesine kesin gözüyle bakılırken, oylamadan sonra kutlamanın New York'taki Türkevi'nde yapılacağı belirtildi. Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Malki açıklamasında, "Türkiye'nin desteğinden son derece kıvanç duyuyoruz" dedi. Konuşmasında sık sık Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu için 'kardeşim' sözcüğünü kullanan El-Malki, "Kendisi yarın da bizlerle olacak. Bu girişim, hepimiz için son derece önemli bir girişim. Davutoğlu'nun yoğun programına karşın, bu tarihi günde bizimle olmasına, Türkiye'nin başından beri aldığı pozisyona çok müteşekkiriz ve takdir ediyoruz" dedi.

El-Malki, desteğinden dolayı Türkiye'ye, Türklere ve hükümete teşekkür etti. BM Genel Kurulu'nda yapılacak oylamadan sonra, kutlamanın Türk Evi'nde yapılacağını belirten El-Malki, "Yarın tüm ülkelerin yaptırımlarına karşı ileride neler yapacağımızı görüp zaferimizi kutlayacağız" diye konuştu.

El Malki, 'Başka ülkelerden gelebilecek tepkiler üzerine tasarıda bir değişiklik yapmayı düşünüyor musunuz' sorusuna verdiği yanıtta da "Adımı değiştirirsem tasarı da değişir. Tasarıyı nasıl sunduk ise o şekilde kalacak. Evet çok ciddi baskılar gördük ve görmeye de devam ediyoruz tasarının değiştirilmesi için ki, bu oylamaya kadar da sürecek" dedi.

Filistin, 2011'de BM'ye tam üyelik için başvurmuş, ancak bu girişim Güvenlik Konseyi'nden geçmemişti. Filistinli grupların çoğunu bünyesinde toplayan ve İsrail'le görüşmeleri yürüten Filistin Kurtuluş Örgütü, BM'de sadece sürekli gözlemci statüsünde bulunuyor.

Aynı zamanda FKÖ'nün de lideri olan Mahmud Abbas, Filistin'in İsrail'in 1967'de Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi'ni işgalinden önceki sınırlar temelinde üye olmayan gözlemci devlet statüsüne getirilmesini istiyor. Filistin başvurusunun kabul edilmesi için BM Genel Kurulu'nda katılanların salt çoğunluğunu alması yeterli ve BM Güvenlik Konseyi'nde olduğu gibi veto tehlikesi yok. Ancak ABD ve İsrail, Filistin Yönetimi'nin başvuruda ısrar etmesi halinde mali yaptırım tehdidinde bulunuyor. Filistinlilere şu anda Vatikan'ın sahip olduğu bu statü verilirse, BM kurumlarına ve Uluslararası Ceza Mahkemesine katılmalarının önü açılacak.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Davutoğlu, Mahmud Abbas ile Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement