Dha Yurt Bülteni - 17 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni - 17

Kampüsteki yangına ilk müdahale öğretim üyelerindenAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) kampüsündeki ormanlık alanda bilinmeyen çıkan yangına ilk müdahaleyi, öğretim üyeleri ve öğrenciler yaptı.

11.07.2017 18:37

Kampüsteki yangına ilk müdahale öğretim üyelerinden

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) kampüsündeki ormanlık alanda bilinmeyen çıkan yangına ilk müdahaleyi, öğretim üyeleri ve öğrenciler yaptı. Yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.

AÜ kampüsünde Ziraat Fakültesi'nde eğitim çalışması yapan öğretim üyeleri ve öğrenciler, ormanlık alanda duman yükseldiğini gördü. Alana gelen öğretim üyeleri ve öğrenciler, çalı ve plastik şişelerle taşıdıkları suyla yangına müdahale etmeye çalıştı. Kısa sürede gelen itfaiye ekipleri de yangına müdahale etti. Orman ekiplerinin de desteğiyle yangın kısa sürede kontrol altına alındı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------------

İtfaiye araçları,

Yangına müdahale eden itfaiye erleri,

Vatandaşın itfaiyecilere yardımı,

Vatandaş röp

Yangın söndürmeden detay

150 MB/// 1.20'

Haber: Bülent TATOĞULLARI- Kamera: Süleyman EKİN/ANTALYA-DHA)

=======================================

Burdur'da kaza: 4 yaralı

BURDUR'da iki otomobilin çarpıştığı kazada 1'i çocuk 4 kişi yaralandı.

Burdur'dan Antalya istikametine gitmekte olan 72 yaşındaki Rahmi Şengün'ün kullandığı 15 SD 739 plakalı otomobille 29 yaşındaki Vahip Şimşek'in kullandığı 06 HB 1576 plakalı otomobil Büğdüz kavşağında çarpıştı. Kazada Şengün'ün kullandığı otomobil ters dönerek refüje devrildi.

Kazada sürücülerle birlikte otomobillerde bulunan 28 yaşındaki Bahar Çiftçi Şimşek ile 9 yaşındaki Onur Seven yaralandı. Yaralılar ambulanslarla Burdur Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

Kazaya karışan araçlar

Ambulansın gidişi

Yoldaki trafik

Detay

Haber- Kamera: Mesut MADAN/BURDUR,

=======================================

Akıllı Köy'ün ilk hasadını başkan ve personeli yaptı

AYDIN'ın Koçarlı İlçesi'nde Vodafone ve TABİT şirketi tarafından 80 dönüm arazi üzerinde geçen yıl başlanan Akıllı Köy projesinin ilk hasadı yapıldı. İlk hasadı CHP'li Belediye Başkanı Mutlu Öztürk, kadın personeli ile Akıllı Köy'de çalışanlar yaptı.

Koçarlı'ya bağlı Kasaplar Mahallesi'nde belediyeye ait 80 dönüm arazi üzerine kurulan Akıllı Köy projesinin ilk ürünleri alınmaya başlandı. Sponsorluğunu Vodafone'nun üstlendiği proje için TABİT şirketinin organizasyonunda geçen yıl çalışmalar başladı. Karpuz ve kavun ile domates, biber, patlıcan, salatalık gibi sebzelerin yetişmesinde Kasaplı Mahallesi'nden 30 kadın çalışmaya başladı. Yılın ilk hasadı olması dolayısıyla Koçarlı Belediye Başkanı CHP'li Mutlu Öztürk, belediyede çalışan kadın personeli de yanına alarak Akıllı Köy'de ilk hasadı yaptı.

"ÇİFTÇİNİN AKLI GÖZÜNDEDİR"

TABİT Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. kurucusu Tülin Akın, "Şirketimiz 2004 yılında kuruldu. Kuruluş amacımız çiftçi ile teknolojiyi bir araya getirmekti. Geçen yıla kadar yaptığımız işlerde Türkiye'nin her yerini dolaşarak çiftçiye teknolojiyi anlatmaktı. 2015 yılında ise bunu uygulamalı olarak göstermek istedik. Çünkü çiftçinin aklı gözündedir. Bunu uygulamalı olarak gösterirsek, bir pilot proje olarak daha uygun olacağını düşündük. Akıllı Köy ile köylünün değişimini anlatabilirsek tüm Türkiye'ye ardından da dünyaya yayılır. Çiftçilere, teknoloji kullanıldığında verimin artacağını uygulamalı olarak anlatıyoruz. İşçiliğin azaldığını ve ekonomik değerlerin yükseldiğini anlatıyoruz. Geçen yıl burada ilk kez örnek bir kavun üretimi yaptık ve yüzde yüz 50 verim artışı oldu. Kışın da yaz aylarında da yapılabilecek çalışmalarla ilgili 40 kadına seralarda eğitim verdik. Serada da marul ürettiler. Her kadın evinde 2 bin 500 TL gelir elde etti. Biz onlara teknolojiyle üretim nasıl olur gösteriyoruz. Buradaki temel amacımız köylerde daha yaşanılabilir olmayı ön plana çıkarmak ve kentten köye geri dönüşü sağlamak" dedi.

"TARIM BİİZM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Koçarlı Belediye Başkanı Mutlu Öztürk ise personeli ile Akıllı Köy'de hasat yapmanın mutluluğunu yaşadıklarına değinerek, "Akıllı Köy kurulurken birçok insandan tepkiler almıştık. Ancak geçen zaman içinde Kasaplar Mahallesi TABİT, Vodafone ve Akıllı Köyü çok iyi anladı. Şimdi bizim insanımız dokunmayınca, ellemeyince veya koklamayınca onu anlamıyor. Ben de çiftçiyim ve aynı zamanda Ziraat Odası Başkanıyım. Çiftçimiz bir şeyi görmediği sürece onu yapmıyor. Çiftçimiz burada gördüğünü öğrenerek uyguluyor. Ekilen ürünlerden çiftçimiz kazanıyor. Çiftçilerin kazanması bizim kazanmamızdır. Biz her zaman söylüyoruz. Tarım bizim için çok değerlidir" diye konuştu.

Ziraat Yüksek Mühendisi Hatice Zeybek, "Burada teknik danışman ve üretim sorumlusu olarak çalışmaktayım. Hem meyve hem de sebze üretimi yapıyoruz. Akıllı Köy bu araziye kurulduğunda çok büyük çalışmalar yaptık. Bir yılda çok yol kat ettik" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

Hasattan görüntü

Belediye Başkanı Mutlu Öztürk

TABİT kurucusu Tülin Akın ve Ziraat Mühendisi Hatice Zeybek'in konuşması

Genel ve Detay görüntü

Haber- Kamera: Burhan CEYHAN/ KOÇARLI (Aydın),

================================================

OSB'ye teknoloji merkezi kuruluyor

ANTALYA Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) Akdeniz ve Antalya Bilim üniversiteleri işbirliğiyle kurulacak Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin protokolü imzalandı.

Antalya OSB Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin protokol imza törenine Vali Münir Karaloğlu, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, ATSO Başkan Yardımcısı Mustafa İssi, Antalya OSB Genç Sanayici Derneği Başkanı Canan Gürkan katıldı. Antalya OSB Konferans Salonu'ndaki toplantıda, OSB Teknoloji Geliştirme Bölgesi Koruyu Heyet üyeleri arasında protokol imzalandı.

AR-GE AYRILAN PAY

Türkiye'de özellikle son 10- 15 yıldır ar-ge konusunda gayretler olduğunu anlatan Vali Münir Karaloğlu, "2002'de gayri safi milli hasıladan ar-ge'ye ayrılan pay yüzde 0.2 civarındayken bugün yüzde 1'in üzerine çıktı. Rakamsal ise GSMH'nın 250 milyar dolardan 870 milyar dolara çıktığını ve onun yüzde 1'ini hesap ederseniz rakamın ne kadar büyüdüğünü görürsünüz. Sorunlar bitti mi, hayır. Türkiye'nin 4-5 yıldır ihracatı 150 milyar doların biraz altında biraz üstünde debelenip duruyoruz. Daha fazla büyütemiyoruz. Niye? Katma değeri yüksek mallar ihraç edemediğimizden. Almanya'nın ihracattaki kilogram fiyatı 4 dolar civarında, bizimki 1.4-1.5 civarında. Bunu Almanya'nın seviyesine yaklaştırmadığımız sürece o rakamları yakalama şansımız yok. Bunun yolu ar-ge, inovasyon, tasarım ve marka şeklindeki 4 kavramdan geçiyor" dedi.

BEYİNLERDEKİ DUVARIN YIKILMASI LAZIM

Bugün imzası atılan protokolün bu sorunların çözümüne dönük olduğunu kaydeden Vali Karaloğlu, "Üniversitelerde hocalarımızın yaptığı ar-ge çalışmaları sanayicinin makinesinde ürüne dönüşmüyorsa, rafa çıkıp ticarileşmiyorsa sadece hocanın doçent, profesör olmasına yarar. Ne senin, ne benim karnımı doyurur, ne milletin geleceğine bir faydası olur. Onun için üniversitelerimizde ar-ge'nin ticarileşmesi, pazara inmesine ihtiyacımız var. Beyinlerdeki duvarın yıkılması lazım. Hocalarımızda sanayicilerimizde ortak çalışma kültürünü geliştirmemiz lazım" diye konuştu.

ANTALYA'YA EN UYGUN DAL BİOTEKNOLOJİ

Burada kurulan yapının sadece bir teknokent değil tüm Antalya'yla bilimsel işbirliği içinde olmasını arzu ettikleri bir yapı olacağını dile getiren OSB Başkanı Ali Bahar ise şunları kaydetti:

"55 bin metrekarelik yapı içinde bilimle uğraşan bürolar, bunları destekleyen bir kuluçka merkezi ve tasarım ofisleri ve çok ciddi laboratuvarlar olacak. Bölgemize uygun bir bioteknolojiyi de uzmanlaşmış dal olarak şehrimize getirmek istiyoruz. Çünkü bioteknoloji, dünyanın geleceğinde çok önemli yer tutacak cari açığımıza çözüm olacak yenilikçi bir daldır. OSB'deki 8 ana sektör için en uygun bilim dalı bioteknolojidir. Bioteknoloji doğayla barışık, tam Antalya ya uygun yeşil bir daldır."

ÜNİVERSİTE DUVARI YIKILACAK

OSB'nin bulunduğunu alanla Antalya Bilim Üniversitesi arasında sadece bir duvar bulunduğunu kaydeden Ali Bahar, "Biz valimiz ve rektörlerimizle birlikte elimizde balyozla o duvarı yıkacağız ki üniversite-sanayi işbirliğine sembolize olarak atıfta bulunmak istiyoruz. Bunun farkındalığını yaratmak istiyoruz. O yeşil bilim alanında tıpkı 3 ödül almış yeşil organize sanayimiz gibi elektrikli araçlarla sürekli tur düzenlemek istiyoruz. Meslek lisemizi de o alana kazandırmak istiyoruz" dedi.

Ali bahar, kuracakları yapının öznesinin teknokent değil, katma değer olmasını istediklerini söyledi. Ar-ge'lere şirketlerin destek verilmesini, yapılacak çalışmaların bir danışma kurulu tarafından değerlendirilmesi ve bu ar-ge merkezlerinde can bulmasını istediklerini kaydeden Bahar, "Bizim tek bir hedefimiz var, bu hedefle yola çıkıyoruz. bu hedefin adı tam bağımsız Türkiye'dir. Tam bağımsız Türkiye için cari açığın önlenmesinin yolu da bilim ve ar-ge'dir. Bugün dünyada para var ama pratik projeler için, teorik projeler için para yok. Biz katma değeri yüksek bir teknoloji bölgesi yaratacağız" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------------

Protokol töreni

Vali Münir Karaloğlu'nun açıklaması

OSB BaşkanıAli Bahar'ın konuşması

Detay

Haber: Mehmet ÇINAR- Kamera: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA-DHA)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni - 17 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement