Dha Yurt Bülteni - 8 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni - 8

DEAŞ'lı teröristler canlı bomba olmak için kura çekmişler VAN Cumhuriyet Başsavcılığınca, terör örgütü DEAŞ'ın kentteki yapılanmasına yönelik 13'ü tutuklu 17 şüpheli hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

04.08.2017 15:42

DEAŞ'lı teröristler canlı bomba olmak için kura çekmişler

VAN Cumhuriyet Başsavcılığınca, terör örgütü DEAŞ'ın kentteki yapılanmasına yönelik 13'ü tutuklu 17 şüpheli hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianame, Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Van'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik çeşitli tarihlerde yapılan operasyonlarda yakalanan 13'ü tutuklu 17 şüpheli hakında Van 2'inci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Terör örgütü DEAŞ'ın kuruluşu, ideolojisi, yapılanması ve amacı hakkında ayrıntılı bilgilere yer verildi. İddianamede, şüphelilerin 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'terör örgütünün propagandasını yapmak' suçlarından 5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

KRİPTOLU SALDIRI TALİMATLARI BULUNDU

İddianamede şüphelilerin cep telefonları, sosyal medya hesaplarında örgüt propagandasını içeren materyaller ile kriptolu saldırı talimatlarının bulunduğuna da yer verilirken, 'Telegram' adlı şifreli haberleşme programlarında 'Halife Şeyh Ebi Bekr El-Bağdadi: Tüm Suudi rejimi resmi ve kraliyet mensuplarına saldırın, kargaşa ve tüm öldürme çeşitlerini Türkiye'ye taşıyın', 'Müslümanların halifesinin çağrısına cevap gecikmedi, Allah'ın izniyle Türkiye, güvenliği rüyasında görür artık', 'Artık, bugün Türkiye, eylemlerinizin çerçevesinde ve cihadınızın kapsamına girmiştir. Allah'tan yardım dileyin ve oraya saldırın! Güvenliğini korkuya, rahatlığını dehşete çevirin! Sonra orayı ateşli mücadelenizin mıntıkalarına katın."

KURAYI KAZANANDAN SEVİÇ GÖSTERİSİ

İddianamede, cep telefonlarında örgütün saldırılarıyla ilgili videoların da bulunduğu vurgulanırken ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Video izlendiğinde DEAŞ mensubu olduğu değerlendirilen şahısların 'istişhad' (intihar eylemi-canlı bomba) eylemi yapmak için kendi aralarında kura çektiği ve kurayı kazananın sevinç gösterisiyle birlikte zırhla kaplanmış bir araca binerek uzaklaştığı, akabinde canlı bomba eylemini gerçekleştirdiğine dair videonun olduğu görülmüş ve tutanak altına alınmıştır."

Görüntü Dökümü

------------------

-ARŞİV

-Adliyeden görüntü

Haber: Orhan AŞAN/VAN, -

===================================

Kastamonu'da işçi servisi ile TIR çarpıştı: 30 yaralı

Kaza anı güvenlik kamerasında

KASTAMONU'nun Tosya İlçesi'nde fabrikada çalışan işçileri cuma namazına götüren otobüs ile TIR'ın çarpıştığı kazada 30 kişi yaralandı.

Kaza, D-100 Karayolu'nun Tosya Organize Sanayi Bölgesi mevkiinde meydana geldi. Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir fabrikada çalışan işçileri cuma namazı için camiye götüren 55 yaşındaki Ahmet Türk'ün kullandığı 37 KE 986 plakalı servis otobüsü, kavşakta Samsun yönüne giden 32 yaşındaki Ali Dönmez yönetimindeki 80 GE 175 plakalı TIR ile çarpıştı. Otobüs sürücüsü Ahmet Türk ve 29 işçi yaralandı. Yaralılar ambulanslarla Tosya Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Tedaviye alınan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Kaza nedeniyle yol bir süre ulaşıma kapandı. TIR ve otobüsün kaldırılmasından sonra yol yeniden ulaşıma açıldı.

Kazadan yara almadan kurtulan TIR sürücüsü gözaltına alınırken soruşturma sürdürülüyor.

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Kaza yerinden görüntü

-Kaza anı

Haber-Kamera: Emre ÇİLOĞLU/TOSYA (Kastamonu), -

=========================================

Kapıkule'de TIR ve gurbetçi yoğunluğu

EDİRNE Kapıkule Sınır Kapısı'nda yurt dışına çıkış yapmak için bekleyen TIR'lar 10 kilometre kuyruk oluştururken, izinlerini anavatanlarında geçiren gurbetçilerin dönüşe geçmesi nedeniyle küçük araç yoğunluğu yaşanıyor.

Türkiye'nin Bulgaristan'a açılan Kapıkule Sınır Kapısı'nda son 1 haftadır yaşanan TIR kuyruğu erimiyor. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden yükledikleri ihraç yükleri ile Kapıkule Sınır Kapısı'na gelen TIR'lar 10, Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda ise 6 kilometre kuyruk oluşmasına neden oldu. Sıranın gelmesini bekleyen TIR sürücüleri yoğunluğun yakıt kuyruğundan ve Bulgaristan'ın oluşan yoğunluğa cevap verememesinden kaynaklandığını dile getirdi. 35 derece sıcakta demir kafesler içinde beklemekten bunaldıklarını söyleyen sürücüler, yetkililerin sorunlarını çözmesini istedi.

İstanbul'dan yüklediği ihraç yükünü Fransa'ya götürmek için Kapıkule Sınır Kapısı'nda 15 saattir beklediğini söyleyen Nail Çarıklı, "Kuyrukta beklemek bizim çilemiz. TIR sürücülerin kaderi bu. Yaklaşık 15 yıldır TIR şoförüyüm, o yıldan bugüne sınırda beklemeye devam diyorum. Bizim çilemiz bitmez" dedi. İstanbul'dan yüklediği ihraç yükünü Bulgaristan'a götürmek için Kapıkule Sınır Kapısı'nda kuyruğa giren Bulgar vatandaşı Danitel Nikov, diğer TIR'ların  kendisini sollamasından yakınarak, "Burada beklerken sollama yapan arkadaşlar oluyor. Onların haksız yere sollamasın diye elimde sopayla kuyrukta bekliyorum" dedi.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü,  Kapıkule'de  yaşanan TIR kuyruğunun Bulgaristan'ın yavaş çalışmasından kaynaklandığını belirtti.

DÖNÜŞE GEÇEN GURBETÇİ YOĞUNLUK OLUŞTURDU

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden yaz tatillerini geçirmek anavatana gelen gurbetçiler izinlerinin bitimiyle çalıştıkları ülkelere dönmeye başladı. Avrupa'ya çıkış için Kapıkule Sınır Kapısı'nı tercih eden Türk işçiler gümrük kapısında yoğunluk oluşmasına neden oldu.

Almanya'da fabrikada çalışan Nazım Kaya, yaz tatilini ailesiyle memleketi İzmir'de geçirmesinin ardından Pazartesi işbaşı yapcağını belirterek, kuyrukta neden beklediklerini bilmediğini söyledi. Türkiye'ye girişte de yoğunluktan yaşadıklarını anlatan Kaya, "Türkiye'ye girişte de çıkışta da sorun yaşıyoruz. Bugün yoğunluk biraz daha az"dedi. Yoğunluğun Bulgaristan'ın yavaş çalışmasından kaynaklandığını belirten Ahmet Şen, "Türkiye'ye giriş yaparken kuyruk vardı. Şimdi yine kuyruk var ama yoğunluk Bulgaristan'ın yavaş çalışmasından kaynaklanıyor, bunu görüyoruz" dedi.

BAKAN TÜFENKCİ: "BULGARİSTAN İLE GÖRÜŞÜP SORUNU ÇÖZECEĞİZ"

Yaşanan yoğunluğun ardından sorunu yerinde görüp incelemek için geçtiğimiz gün, Kapıkule Sınır Kapısı'na gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TIR ve küçük araç yoğunluğunun önlenmesi için Bulgar tarafıyla görüşüp sorunu çözeceklerini söylemişti. Tüfenkci,  incelemenin ardından, "Yaşanan sorun mazot ve Bulgaristan tarafının yavaş çalışmasından kaynaklanıyor. Bulgaristan tarafıyla bir araya gelerek yaşanamnm yoğunluğun önüne geçmeyi düşünüyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

Hava sıcaklığının gölgede 35 dereceyi bulduğu Kapıkule Sınır Kapısı'nda gurbetçilerin çıkışları devam ediyor.  Gümrük yetkilileri, yola çıkacak gurbetçilerin, sınır kapılarını canlı olarak gösteren internet sitelerini takip etmelerini istedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

-TIR kuyruğu görüntüsü,  araç içinden

-Kuyruk detay

-TIR sürücüleri ile röp

-Muhabir Ali Can ZERAY'ın  anonsu

-Kapıkule tabelası

-TIR içinden sürücü ile röp

-Kapıkule Sınır Kapısı tabelası ve küçük araç yoğunluğu

-Türkiye tabelası

-Bulgaristan tarafından Avrupa ve Bulgaristan bayrağı detay

-Muhabir Ali Can Zeray'ın anonsu

-Kuyrukta çıkış için bekleyen gurbetçiler ile röp

-Gubetçilerden detay

-Küçük araç kuyruğu detay

Haber-Kamera: Ali Can ZERAY/EDİRNE,

===========================================

Elazığ'da korkutan yangın

ELAZIĞ'da bir binanın çatı katından çıkan yangın korku dolu anların yaşanmasına neden oldu. Çok sayıda itfaiyenin müdahale ettiği yangında 2'si itfaiye eri toplam 4 kişi dumandan etkilendi.

Merkez Nailbey Mahallesi Dal Sokakta bugün öğlen saatlerinde bir binanın çatı katında çıkan yangın, korkuya neden oldu. Çevredeki vatandaşların durumu bildirmesi üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Rüzgarın etkisiyle diğer binalara sıçrayan yangın söndürülmeye çalışılırken, diğer binalarda bulunan vatandaşlar itfaiye ve sağlık ekipleri tarafından tahliye edildi. Çok sayıda itfaiye ekibinin müdahale ettiği yangında 2 itfaiye eri ve 2 vatandaş olmak üzere toplam 4 kişi dumandan etkilendi. Dumandan etkilenen 4 kişi, bölgede bulunan ambulanslarla hastaneye kaldırıarak tedavi altına alındı.

İtfaiye ekipleri yangını kontrol altına alınmasının ardından ekiplerin soğutma çalışması sürüyor. Polis olayla ilgili olarak soruşturma başlattı.

Görüntü Dökümü

-------------------------

-Yanan çatı katı

-İtfaiye ekiplerinin müdahalesi

-Dumandan etkilenen kişiye yardım

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: ELAZIĞ, -

============================================

10 kişilik Avşar ailesi evsiz kaldı

ÇORUM'da 2'si özürlü toplam 10 kişilik aile çıkan yangında evleri yanınca, çadırda yaşamaya başladı.

Çorum merkeze bağlı Aşağı Saraylı köyünde yaşayan 10 kişilik Avşar ailesi, yaklaşık 20 gündür çadırda yaşıyor. 20 gün önce pazarcılık yapan 47 yaşındaki Mustafa Avşar'ın evinde yangın çıktı. Çıkan yangında Avşar ailesinin yaşadığı ev ve eşyaları yandı. Aile evsiz kalınca AFAD tarafından çadır kuruldu. Mustafa Avşar, yangından sonra pek çok kurumu müracaat ettiklerini ancak şu ana kadar bir sonuç alamadıklarını iddia etti. Avşar, "Biz Sosyal Yardımlaşmaya müracaat ettik. Sosyal Yardımlaşmadan köye geldiler, inceleyip gittiler. Benim üzerimde bir traktör, bir de otomobil vardı. Ödeyemedim icralık oldum. Her yasal işlemi kağıtlarıyla, evraklarıyla gösterebilirim. Bunu baz alarak bize yardım eden olmadıö dedi.

Sosyal Yardımlaşmadan bir yetkili ise, ailenin durumundan haberdar olduklarını ve gerekli incelemenin yapıldığını belirterek önümüzdeki günlerde ailenin durumunun görüşüleceği ve gerekli bilgilendirmenin yapılacağı belirtildi.

Görüntü Dökümü:

----------------------

Evleri yanan ailenin çadırın önünde oturmaları

-Mustafa Avşar açıklama

-Zeynep Avşar açıklama

-Osman Avşar açıklama

-Yanan evden görüntü

-Detaylar

Haber- Yusuf ÇINAR-ÇORUM,

================================================

Kalp krizi sonucu vefat eden Astsubay toprağa verildi

GEÇİRDİĞİ kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Elazığ İl Jandarma Komutanlığı Karakoçan İlçesi Okçular Karakol Komutanı 46 yaşındaki Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Murat Aydın'ın cenazesi memleketi Osmaniye'de toprağa verildi.

Şubat ayından bu yana kalp tedavisi gördüğü öğrenilen ve dün görev yaptığı yerde rahatsızlanan 2 çocuk babası Murat Aydın, kaldırıldığı Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılamayarak yaşamını kaybetti. Osmaniye'ye getirilen Aydın'ın cenazesi ilk olarak helallik alınmak üzere Raufbey Mahallesi'ndeki baba evine götürüldü. Askerlerin omzunda Türk bayrağına sarılı tabutu gören yakınları gözyaşlarına boğuldu. Alibeyli Camiine getirilen Murat Aydın'ın cenazesi kılınan cenaze namazının ardından Belediye Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Cenaze törenine Vali Ömer Faruk Coşkun, Garnizon Komutanı ve 39. Mekanize Piyade Tugay Komutan Yardımcısı Topçu Albay Ahmet Serdar Gül, İl jandarma Komutanı Jandarma Albay Tamer Bilacan, askeri ve mülki erkan ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Askerlerin tabut başında nöbet tutarken genel görüntü

Cenazenin askerler tarafından alınması

Cenazenin omuzlarda taşınması

Cenazenin araca konulması

Alibeyli Camii yazısı

Cenaze aracı önündeki askerin fotoğrafı

Cenaze aracının siren çalarak ilerlemesi

Haber-Kamera: İbrahim EMÜL/OSMANİYE,

=============================================

Komşusunun tavuğunu yiyen köpeğini motosiklete bağlayıp sürükledi

EDİRNE'nin Uzunköprü İlçesi'nin Sultanşah Köyü'nde yaşayan Salim Y., iddiaya göre, komşusunun tavuklarını yediği gerekçesiyle Barak cinsi iki köpeğinden birini motosikletin arkasına iple bağlayarak sürükledi, diğerini de dövdü. Orman ve Şu İşleri Müdürlüğü ekipleri ile Edirne Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (EDHAYKO), sahibinden aldıkları köpekleri tedaviye götürüp, sahibi hakkında şikayette bulundular.

Uzunköprü İlçesi'nin Sultantaş Köyü'nde yaşayan Salim Y., iddiaya göre, 4 gün önce komşususun tavuklarını yediği gerekçesiyle köpeklerinden birini motosikletin arkasında iple bağlayarak köy meydanında saatlerce sürükledi, diğerini de dövdü. Olayı gören köylülerden birinin durumu yetkililere bildirmesi üzerine köye giden Uzunköprü Belediyesi ile Orman ve Su İşleri İlçe Müdürlüğü yetkilileri, motosikletler arkasında sürüklenen ve ayaklarında yara oluşan ile dövülen köpekleri aldı. Köpeklerin alınması sırasında Salim Y., ekiplere zorluk çıkardı.

Köpekler Uzunköprü Belediyesi Hayvan Barınağı'na götürülerek burade tedaviye alındı. Ancak, sahibi Salim Y.'nin ilçeye gelerek köpeklerini istemesi üzerine Edirne Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (EDHAYKO) Başkanı Nurhan Demirci Kalender, Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü yetkileri ile birlikte Uzunköprü'ye giderek, işkence edilen köpekleri koruma altına aldı. Salim Y.'nin köpeklerine işkence yaptığını belirten Kalender, iyileşinceye kadar bakımlarının EDHAYKO tarafından sürdürüleceğini söyledi. Hayvanların tedavisinin ardından sahiplendirileceğin ifade eden Kalender, şöyle dedi: "4 gün önce Uzunköprü'nün Sultanşah Köyü'nden bir beyefendi aradı. Bir şahsın köpeğini motosiklete bağlayıp köy meydanında süründürdüğünü ve şahsın elinden köpeği alamadığı için yardım istedi. Biz de hemen Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü'ne başvurduk. Uzunköprü hayvan barınağından veterinere de haber verdik. Hep birlikte oraya gidildi. Şahıs baya bir zorluk çıkartmış. Daha sonra hayvanlar Uzunköprü Barınağı tarafından el konularak alındı. Fakat daha sonra oraya da gelerek hayvanları geri alma girişiminde bulunacağı için biz koruma altına aldık. Bunları iyileştiklerinde sahiplendireceğiz. Patileri soyulmuş. Bu çok büyük bir vicdansızlıktır. Sadece komşunun tavuklarını yediği için bir de dövmüş. Köpek bu doğası gereği yiyebilir. Rastladığımız bir durum. O zaman köpeğini bahçene bağlayacaksın ve çıkartmayacaksın. Bu köylerimizde çok sık rastladığımız bir durum. Bu hayvanlar tavuk yedikleri için genel de hiç acımadan av tüfekleriyle öldürülüyor ya da bu şekilde işkenceye maruz kalıyorlar."

Kalender, Orman ve Su İşleri Edirne İl Müdürlüğü'ne bir delikçe vererek, köpek sahibi hakkında şikayetçi oldu. Köpeğin sahibi hakkında yasal işlem başlattıklarını belirten Kalender, "Kişinin alacağı ceza en fazla bin lira para cezasıdır. Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'ne dilekçe vererek, yasal işlem başlattık. Sokak köpeklerinin bu dünyada işi çok zor. Kısırlaştırma olmadığı için asıl sorun da çözülemiyor. Sorunlar açısından kısır bir döngü var. Çok büyük bir üreme gücü var bu hayvanlarda. Devlet buna büyük bir yatırım yapsa bu sorun 6-7 yılda çözülecek" dedi.

Görüntü Dökümü:

------------------------

-EDHAYKO genel görüntü

-İşkence gören köpekler ve yuvalarının görüntüsü

-Sürüklenen köpeğin patilerindeki yaraların detayı

-Kalenderin açıklaması

-Köpeklerin bakımının yapılması

-Kalender'in köpeğin patilerine iğnelerini yapması

-Köpeklerin bahçedeki genel görüntüsü

Haber-Kamera: Jale AVYÜZEN/EDİRNE, -

===========================================

Ambulans bekleyen yaralıyı güneşten tişörtle gölgelik yaparak korudular

TEKİRDAĞ'ın Ergene İlçesi'nde cenazeye giden işçileri taşıyan minibüs ile panelvan minibüsün çarpışması sonucu meydana gelen kazada 2 kişi yaralandı. Çevredekiler yaralıların aşırı sıcaktan etkilenmemesi için ambulans gelene kadar tişörtleriyle gölgelik yaptı.

Kaza, Ergene'nin Marmaracık Mahallesi kavşağında meydana geldi. Çorlu'dan Edirne istikametine giden Ahmet Kılıçer yönetimindeki 34 LV 5916 plakalı kapalı kasa panelvan minibüs kavşakta dönüş yapmak isterken, bir cenazeye işçileri götüren Rami Özler yönetimindeki 34 ZUM 17 plakalı minibüsle çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle her iki araçta orta refüje çıkarak durdu. Kazada cenazeye giden minibüs içinde bulunan 2 kişi yaralandı. Yaralılardan Hakan Onur, güneş altında ambulans beklediği sırada kazadan yara almadan kurtulan bir arkadaşı üzerinden tişörtünü çıkartarak gölge yaptı. Ambulansların gelmesiyle kazada yaralanan 2 kişi  Çorlu Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma sürüyor.

Görüntü Dökümü

-----------------------------

Kaza yerinden detaylar

Yaralılardan detaylar

Yaralı olan Hakan Onur'a gölgelik yapılması

Yaralının taşınması

Detaylar

Haber - Kamera: Mehmet YİRUN/ERGENE (Tekirdağ),

===============================================

Assos'ta 2 bin yıllık bronz kalem ve kemik zar bulundu

ÇANAKKALE'nin Ayvacık İlçesine bağlı Behramkale Köyü'ndeki Assos Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında, yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait bronz kalem ve şans oyunlarında kullanılan kemikten yapılmış zar bulundu.

Antik dönemin önemli liman kenti Assos'ta kazı çalışmaları Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan başkanlığında, 45 kişiden oluşan ekip ile devam ediyor. Geçen yıl bulunan antik kentin Batı kapısı yakınındaki han kompleksi ve depremde yıkılmış bir yapıda bu yılki kazı çalışmaları devam ederken, kentin Batı kapısı girişindeki taş kaplı caddede günümüzden yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait bronz bir kalem ile şans oyunlarında kullanılan ortası daire şeklinde oyuk kemikten yapılmış bir zar bulundu.

Yapılan kazılarda bugüne kadar pek çok buluntuya rastladıklarını anlatan Assos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, "Arazideki çalışmalar sırasında günlük yaşama ait araç gereçler de buluyoruz. Bu yıl ki kazılarda bulduğumuz o araç gereçlerden birisi de Erken Roma İmparatorluk Dönemi'ne, M.Ö. 1'nci yüzyıla ait, arkeolojide 'stylus' adını verdiğimiz bronzdan yapılmış bir kalem. O dönemde bal mumu tabletler üzerine yazı yazmak için kullanılmış. Bir tarafı sivri ve yazı bu kısmıyla yazılıyor. Biraz daha yassı olan arka kısmı ise silgi olarak kullanılıyor ve hatalar düzeltiliyor. O dönemde pazardaki tüccarlar ya da öğrenciler günlük notlarını tutmak için bu kalemi kullanmış" dedi.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, o dönemde insanların şans oyunları onadıklarını ve bu oyunlarda kullanılan kemikten yapılmış bir zar bulduklarını da belirterek, "O dönemde oyun da vazgeçilmez uğraşlardan birisi. Kemikten yapılmış bu zarın o dönemde insanların şans oyunlarında kullandıklarını anlayabiliyoruz. Etrafında 1'den 6'ya kadar rakamlar var. İç kısmı ise daire şeklinde oyulmuş. Bunun iç kısmının neden oyulduğunu biraz daha araştırmamız gerekiyor" dedi.

Arslan, o döneme ait günlük hayatta kullanılan demir bir bıçak da bulduklarını, ancak kemikten yapıldığını düşündükleri sapına rastlayamadıklarını belirtti. Arazideki kazı çalışmalarının ise zor bir iş olduğunu, ancak buluntuların değerlendirilmesinin çok daha uzun bir zaman ve dikkat istediğini söyledi. Bulunan eserlerin kazı evine getirilerek burada temizliğinin yapılığını, nerede bulunduklarına ait bilgilerin yazıldığını ve kayıt altına alındığını anlatan Arslan, "Bulmuş olduğumuz kırık ya da bozuk olan eserlerin bakımı ve onarım çalışmaları buradaki bir restoratör tarafından yapılıyor. Bulduğumuz eserlerden bazılarının kalıpları ya da yeniden üretimi konusunda da çalışmalarımız var. Assos'ta bulduğumuz eserlerin kalıpları alınarak bezerleri yeniden yapılıyor. Bunu ileride bu alanda yapılacak çalışmalarda model olarak kullanmak için yapıyoruz. Hem de ileride izinler alındıktan sonra bunların hediyelik eşya olarak üretimi ve satılmasına bir katkı zağlayabiliriz" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-----------------------------

-Assos Antik Kenti'nden görüntü

-Kazı çalışmasından görüntü.

-Kazı evindeki çalışmalardan görüntü.

-Bulunan kalem, zar ve bıçaktan görüntü.

-Assos Antik Kenti Kazı Başkanı Nurettin Arslan ile röp.

Haber: Burak GEZEN - Kamera: Mustafa SUİÇMEZ/ ÇANAKKALE,

====================================================

Tutuklu ve hükümlülerin eserleri fuarda satışa çıktı

DENİZLİ'de, Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri içindeki iş yurtlarında tutulu ve hükümlüler tarafından yapılan el işi göz nuru ürünlerin sergilendiği fuar törenle açıldı. Fuarda 34 farklı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen gıdadan tekstile, mobilyadan hediyelik eşyaya kadar yüzlerce çeşit ürün sergilenerek satılıyor. Fuarda en çok ilgiyi, Rize Kalkandere Açık Cezaevi'nde paketlenen 'Sayılı Gün' markalı çay paketleri gördü.

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından düzenlenen 'İşyurtları Kurumu Ürün ve El Sanatları Fuarı', Denizli Adalet Sarayı yanındaki otoparkta açıldı. Açılış törenine Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, Müsteşar Kenan İpek, Ceza ve Tutukevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Yargıtay üyesi şehit Başsavcı Mustafa Alper'in eşi Hatıran Alper, Denizli Valisi Hasan Karahan, AK Parti Denizli milletvekilleri Sema Ramazanoğlu ile Şahin Tin, çevre illerin başsavcıları, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Osman Zolan ve çok sayıda davetli katıldı. Açılışta cezaevi personelinin oluşturduğu halk oyunları ekibi gösteri yaptı.

"HÜKÜMLÜ VE TUTUKLULAR BİZLERE EMANET"

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tutukevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, geçen yıl 7 farklı ilde düzenlenen fuarlara 600 bin kişinin katıldığını, bu alanda dünyadaki en büyük fuarı gerçekleştirdiklerini söyledi. Ceza İnfaz Kurumları İş Yurtları'nın, fuarları ülke genelinde geleneksel haline getirdiği belirten Yıldırım, "Ceza ve infaz sistemimizin genel amacı, toplumun korunması, suç işleyen kişilerin toplumuma kazandırılmasıyla tekrar suç işlenmesinin önlenmesidir. Hükümlülerin topluma kazandırılmasını amaç edinen infaz sistemimizde suç işleyen bireylerimizin eğitim çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Hükümlü ve tutukluların bizlere emanet olduğu düşüncesiyle infaz sisteminin temelinde insan ve insani yaklaşım düşüncesi bulunuyor. Tıpkı 15 Temmuz öncesi olduğu gibi 15 Temmuz'da yaşanan büyük ihanete ve sonrası yaşanan gelişmelere rağmen ceza infaz kurumlarının insan odaklı olarak devletimizin genel politikalarına uygun bir şekilde insanı en yüksek değer kabul eden yaklaşımlarından taviz vermesi asla mümkün değildir" dedi.

"TARIM VE GIDADA CİDDİ ÜRETİM ARTIŞI YAPTIK"

İş yurtlarında son üç yılda büyük gelişmeler kaydedildiğini belirten Yıldırım, "Ceza İnfaz kurumları ve adalet saraylarında iş yurdu faaliyetlerini geliştirdiğimiz çay ocaklarında ihtiyaç duyulan çayların temini için Kalkandere Açık Cezaevi İş Yurdu bünyesinde çay paketleme servisi hizmete açıldı. 700 bin litre temizlik malzemesi 65 bin led lamba üretimi gerçekleştirdik. Tarım ve gıdada ciddi üretim artışı yaşadık. 2016 yılında 149 kurum ve kuruluşla yapılan protokoller çerçevesinde 1827 hükümlü başsavcılıklar olmak üzere belediye başkanlıkları ve çeşitli kurumlarda çalıştırılmıştır. Özel sektörle yapılan anlaşmalar sonucu 2764 hükümlü ve tutuklunun çalışması sağlandı" diye konuştu.

"287 İŞ YURDU BÜYÜK BİR DESTAN YAZIYOR"

Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar ise toplumdan uzakta 4 duvar arasında bir hayatın var olduğunu, orada tutuklular, hükümlüler, gardiyanlar ve müdürlerin bulunduğu, ancak bunun görünmediğini belirterek, "Bugün bu fuar vesilesiyle bunu görmüş olacağız. Eskiden cezaevlerinde zaman öldürmek için kibrit çöpünden gemi yapılırmış. Geldiğimiz noktada iş yurtları sayesinde hükümlü ve tutuklular üretim yapıyorlar. Meslek sahibi olmakla birlikte ıslah ediliyorlar. Ayrıca sigortaları yapılıp maaşlarını alıyorlar. Ülke ekonomisine katkı yapıyorlar. 287 iş yurtları büyük bir destan yazıyor. Dünyada bir başarı hikayesidir bu. Dünyanın birçok yerinden adalet bakanlıkları temsilcileri gelip bizim iş yurtları sistemimizi inceleyip bize de nasıl başardığımızı soruyorlar. ABD'de 2.5 milyon hükümlü varken bizim sisteminizdeki kadar çalışanları yok" dedi.

Şehit Başsavcı Mustafa Alper'i de konuşmasında anan Uçar, "Yakın zamanda aramızdan ayrılan, devlet adamlığıyla iz bırakan Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper'e rahmetler diliyorum. Kendisi burada çalışırken güzel işler yaptık. Denizli'deki Bozkurt Açık Kadın Cezaevi, Türkiye'nin en büyük açık kadın cezaevi durumunda. Oranın kapasitesini büyütmek ve yeni ürünler üretmek için yeni açık cezaevimiz de açıldı. Orada neler üretebiliriz onları düşünüyorduk. Ama ömrü vefa etmedi. O bizim camiamızda ilelebet güzel anılacak" diye konuştu.

Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi bütün protokol üyeleri tarafından birlikte kesildi. Açılışın ardından tutuklu ve hükümlülerin el işi göz nuru ürünlerinin bulunduğu stantlar gezildi, alışveriş yapıldı. Elazığ Cezaevi'nin standına gelen protokol üyeleri, burada kasket takıp basına poz verdi. Fuarda en çok ilgili görenler arasında ise Rize Kalkandere Açık Cezaevi'nin standında bulunan, hükümlüler tarafından paketlenen 'Sayılı Gün' markalı çay paketleri gördü. Fuar 5 gün açık kalacak.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------

Protokolden görüntüler

Stantlardaki ürünlerden görüntüler

Çay paketlerinden görüntü

Ceza ve tutuk evleri genel müdürü Enis Yavuz Yıldırım'ın konuşması

Bakan yardımcısı Bilal Uçar'ın konuşması

Protokol üyelerinin stantları gezmesi, kasket takması

Haber- Kamera: Ramazan ÇETİN-Deniz TOKAT/ DENİZLİ,

===========================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni - 8 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement