Emlak Sektörü Mütekabiliyet Yasası'nı Bekliyor - Son Dakika
Yerel

Emlak Sektörü Mütekabiliyet Yasası'nı Bekliyor

Fazıl Tunç - Emlak sektörü, hazırlıkları büyük ölçüde tamamlanan ve yabancıya mülk satışını hızlandırması beklenen, karşılıklılık ilkesinin yeniden belirlenmesiyle ilgili Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasını bekliyor.

07.01.2012 11:40

Fazıl Tunç - Emlak sektörü, hazırlıkları büyük ölçüde tamamlanan ve yabancıya mülk satışını hızlandırması beklenen, karşılıklılık ilkesinin yeniden belirlenmesiyle ilgili Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasını bekliyor.

Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sadece Alanya'da yaklaşık 20 bin hazır konutun alıcı beklediğini belirterek, "Yasanın çıkması ve İran, Irak, Kuveyt, Kazakistan, Gürcistan ve Belarus gibi ülkelerin vatandaşlarına mülk edinme hakkı verilmesi halinde emlak satışlarında artış değil patlama yaşanır" dedi.

Mevcut yasaya göre daha çok Avrupalılara konut satılabildiğini belirten Balıktay, yeni yasa ile Suudi Arabistan, İran, Irak, Kuveyt, Kazakistan, Gürcistan ve Belarus gibi ülkelerle karşılıklılık ilkesinin kaldırılmasının beklendiğini ve bu ülke vatandaşlarının Türkiye'den mülk edinebileceğini hatırlattı.

Avrupa ülkelerindeki krizden ve mülk alımındaki doygunluktan dolayı yeni pazarlar bulunması gerektiğinin altını çizen Balıktay, "Buralarda çok büyük potansiyel var. Çoklu müşteriler var. Yatırımcılar, Türkiye'den gayrimenkul alınca başka yatırımlar da yapabilirler. Kendi ülkelerindeki insanlara da mülk satmak isteyen yabancı yatırımcılar olacak. Bu olduğu zaman Alanya, emlak furyasının patladığı 2004-2005 yıllarındaki dönemi yeniden yaşayabilir" diye konuştu.

-Emlakta Alanya, Avrupa standardının üzerine çıktı-

Alanya'da son 5 yıldır emlak sektöründe durgunluk yaşandığına dikkati çeken Balıktay, son 2 yıldır yeniden hareketlenmenin başladığına değindi. Hareketliliğin, sadece özel konutları kapsadığını anlatan Balıktay, şöyle konuştu:

"Emlak sektörünün çok hızlı olduğu 2004-2005 yıllarında ve bunu takip eden yıllarda, aynı hareketliliğin süreceği düşüncesiyle çok fazla konut yapıldı. Ancak, gerek yasal düzenlemeler, gerek yaşanan altyapı sorunları ve gerekse Avrupa'daki kriz, yabancıya emlak satışının durma noktasına gelmesine neden oldu. Yaklaşık 20 bin konut satışa hazır durumda bekletiliyor ancak talep azalması nedeniyle bu stok tüketilemiyor. Bunu gören bazı müteahhitler, kaliteyi aşırı şekilde yükselterek lüks tüketimi teşvik etmeye ve sektörü cazip hale getirmeye çalışıyor. Bazı müteahhitler konutta Avrupa standardının üzerine çıkmaya başlayınca bu yöne ilgi arttı. Artık emlak talebi, çok lüks ve büyük komplekslere gelmeye başladı. Şu anda Alanya'da emlak sektörünün Avrupa standardının üzerine çıktığı bir gerçek."

Lüks konutların artması ve kalite standardının Avrupa'yı geride bırakmasının, eski konutlara ilgiyi azalttığına değinen Balıktay, "Bu da eldeki stoku tüketmek zorlaşıyor demektir. Ancak Mütekabiliyet Yasası çıkarsa, çok ama çok kısa bir süre içinde tüm konut stokları tükenir. Bu da ekonomimizi uçurur" dedi.

-"Ruslar 1+1, Avrupalı 2+1, Türkler 4+1 istiyor"-

Balıktay, Alanya'da yabancıya yönelik mülk satışı nedeniyle müteahhitlerin son 7 yıldır 2 artı 1 daireler inşa ettiğini, tercihlerin değişmesiyle 2 artı 1 dairelerin satışının azaldığını dile getirdi.

Son yıllarda mülk edinen yabancılar arasında Ruslar'ın arttığına dikkati çeken Balıktay, Ruslar'ın genellikle 1 artı 1 daire istediğini, müteahhitlerin de yavaş yavaş buna yöneldiğini kaydetti.

Avrupalılar'ın mülk edinmesinin azalmasıyla 2 artı 1 dairelerin elde kaldığını ifade eden Balıktay, Türkler'in konuttaki tercihinin de 3 artı 1'den 4 artı 1'e kaydığını bildirdi. Balıktay, Arap ve Türk Cumhuriyetleri vatandaşlarının tercihinin de genellikle 3 artı 1 ya da 4 artı 1 olmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

-"Yasa 15 Ocak'a kadar çıkacak"-

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Genel Başkan Vekili ve Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Alaattin Çakır, inşaat sektörünün merakla beklediği Mütekabiliyet Yasası'nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanarak tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi.

Bakan Erdoğan Bayraktar ile Ankara'da görüştüğünü anlatan Çakır, yasanın yeniden düzenlenmesi konusunun bakanlık ve hükümet tarafından hızlı şekilde ele alındığını belirterek, "Şehircilik Bakanı ile yasanın son durumu hakkında görüştüm. Sayın Bakan bana tasarının en geç 15 Ocak'ta tamamlanarak Bakanlar Kurulu'na sunulacağını söyledi. Bu da bizi sevindirdi" dedi.

Yasada karşılıklılık koşulu aranmayan ülkelerin hangileri olduğu konusunun henüz netleşmediğini vurgulayan Çakır, şunları kaydetti:

"Karşılıklılık koşulu aranmayacak ülkelerin belirlenmesi konusunda Bakanlar Kurulu'nun yetkili olduğu bize bildirildi. Karşılıklılık koşulunun aranmayacağı ülkeler, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık edeceği toplantıda netlik kazanacak. Ulusal çıkarlarımız doğrultusunda, birçok ülke ile ikili emlak anlaşmaları yapılabileceği, bakanlık tarafından açıklanmıştır. İlgili yasanın hızla çıkarılması Türkiye'de inşaat sektörünün canlanmasında büyük rol oynayacaktır. Karşılıklılık koşulunun aranmayacağı ülkelerin henüz belirlenmediği bize bildirildi. Biz, özellikle İran'da büyük potansiyel olduğunu belirterek yasada bu durumun dikkate alınmasını istedik. Dikkate alınacağına inanıyoruz. Çünkü bu ülkeden, Türkiye'den mülk edinme konusunda çok büyük talepler olduğunu biliyoruz."

Çakır, yasanın çıkmasıyla sadece inşaat ve emlak sektörünün değil, tüm sektörlerin büyük bir ivme kazanacağını sözlerine ekledi.

- ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Emlak Sektörü Mütekabiliyet Yasası'nı Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement