Fas'tan İsrailli Bakan'ın Filistin halkını yok sayan açıklamasına tepki - Son Dakika
Güncel

Fas'tan İsrailli Bakan'ın Filistin halkını yok sayan açıklamasına tepki

Fas\'tan İsrailli Bakan\'ın Filistin halkını yok sayan açıklamasına tepki

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in Filistin halkını yok sayan açıklamasının Filistin başta olmak üzere Arap ülkeleri için "provokatif" olduğunu belirtti.

22.03.2023 22:41  Güncelleme: 22:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in Filistin halkını yok sayan açıklamasının Filistin başta olmak üzere Arap ülkeleri için "provokatif" olduğunu belirtti.

Fas Dışişleri Bakanı Burita, Burkina Faso Dışişleri Bakanı Olivia Rouamba ile başkent Rabat'ta bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Burita'ya İsrailli Bakan Smotrich'in Filistin halkını yok sayan açıklamasına karşı Fas'ın tutumu soruldu.

Bakan Burita, "Fas, İsrail hükümetinin bazı üyelerinin Arap ülkelerini ve Filistin halkının haklarını provoke eden bazı açıklamalarını endişeyle izliyor." ifadelerini kullandı.

Fas'ın kışkırtıcı veya olumsuz bir etkisi olabilecek bütün sorumsuz davranışları daima reddettiğine işaret eden Burita, İslam İşbirliği Teşkilatı'na bağlı Kudüs Komitesi'ne başkanlık eden Fas'ın her zaman Filistin sorununa nihai çözüme ulaşmak için diyalog ve müzakerelerin tek çözüm olduğunu vurguladığını kaydetti.

Ne olmuştu?

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Smotrich, 19 Mart'ta Paris ziyareti sırasında Likud Partisi'nin eski Başkanı Jacques Kupfer'i anma töreninde yaptığı konuşmada, "Filistin diye bir halkın olmadığını ve bunu Beyaz Saray'ın da duyması gerektiğini" söylemişti. Smotrich'in konuştuğu kürsüde Ürdün'ü de içine alan "İsrail haritası" kullanması da dikkati çekmişti.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, bu duruma tepki göstererek Smotrich'in Ürdün ve işgal altındaki Filistin topraklarını da içine alan bir İsrail haritası kullanmasının, "pervasız bir provokasyon ve uluslararası normlar ile barış anlaşmasının ihlali" olduğunu vurgulamıştı.

Bakanlık, İsrail hükümetinin, "bu tür aşırı davranışlara ve kin dolu açıklamalara karşı net bir tutum sergilemesi gerektiğini" belirtmiş ve İsrail'in Amman Büyükelçisi Eitan Sorkis'i Dışişleri Bakanlığı'na çağırmıştı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı ise 20 Mart'ta, Ürdün'ün toprak bütünlüğüne saygılı ve bu ülkeyle 1994'te imzaladıkları barış anlaşmasına bağlı olduklarını belirten kısa bir açıklama yapmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fas'tan İsrailli Bakan'ın Filistin halkını yok sayan açıklamasına tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement