HSYK'dan Müstemir Yetki Kararnamesi - Son Dakika
Güncel

HSYK'dan Müstemir Yetki Kararnamesi

Adli ve idari yargıda bazı mahkemelerin hakimleri değiştirilirken, 17 yeni sulh ceza hakimliği kuruldu "Futbolda şike" ve "Çarşı grubunun yargılandığı Gezi Parkı" davalarına da bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Metin Tamirci'nin yerine İstanbul 11. Asliye Ceza Hakimi Ahmet Civelek getirildi "Hrant Dink cinayeti" davasına bakan İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Tevfik Güngören, emekliliği geldiği için görevini İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi'nden ayrılan Ahmet Tokat'a bıraktı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine "böcek" tabir edilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili davaya bakan Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığına Ankara Hakimi Namık Özdemir getirildi.

06.02.2015 13:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca (HSYK) adli ve idari yargıda bazı mahkemelerin hakimleri değiştirilirken, 17 yeni sulh ceza hakimliği kuruldu.

Buna göre, tedbir kararları veren sulh ceza hakimlerinin bazıları değiştirilirken, İstanbul'da 7, İzmir'de 3, Diyarbakır'da 2, Ankara, Adana, Kayseri, Konya ve Mersin'de 1'er olmak üzere toplam 17 yeni sulh ceza hakimliği kuruldu.

Soruşturmalar kapsamında yakalama, tutuklama, el koyma ve arama kararları veren bu mahkemelerden İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimi Hulusi Pur, İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na atanırken, Pur'un yerine İstanbul 2. Aile Mahkemesi Hakimi Durmuş Karaçalı getirildi.

Yeni kurulan Çağlayan'daki İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği'nde Emine Çiğdem Yılmaz, 8. Sulh Ceza Hakimliği'nde İbrahim Lorasdağı, 9. Sulh Ceza Hakimliği'nde Hüseyin Kürşad Serbes ve 10. Sulh Ceza Hakimliği'ne de Necmettin Kafalı görevlendirildi.

Şike ve Çarşı davalarına bakan başkanların görevi de değişti

Kararname kapsamında, "Futbolda şike" ve "Çarşı grubunun yargılandığı Gezi Parkı" davaları gibi önemli davalara bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Metin Tamirci ile üye hakim Fatma Altun Şahin'in görev yerleri değiştirildi. Tamirci, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı olarak görevlendirilirken, Şahin İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ne yine üye hakim olarak geçti.

Tamirci'den boşalan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na, bir dönem Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde özel yetkili hakim olarak görev yapan İstanbul 11. Asliye Ceza Hakimi Ahmet Civelek başkan olarak görevlendirildi.

HSYK seçimlerinde Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nden  (YARSAV) aday olan İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Bağarkası, İstanbul 85. Asliye Ceza Mahkemesi atandı.

İstanbul merkezli 17 ve 25 Aralık soruşturmaları süreci sonrasında " Poyrazköy'de bulunan mühimmat" ve " Mısır Çarşısı'ndaki patlama" davalarına bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevinden alınarak İstanbul 40. Asliye Ceza Mahkemesi'ne atanan Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, bu kez İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'nda görevlendirildi.

Hrant Dink cinayeti davasına bakan ve yakın zamanda yaş haddinden emekli olması beklenen İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Tevfik Güngören'in yerine İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi'nden ayrılan Ahmet Tokat getirildi.

İstanbul'daki ağır ceza mahkemelerinde görev yapan hakimlerden Bülent Kınay, Savaş Çelik ve Hamza Emre de İstanbul'daki asliye ceza mahkemelerine gönderildi.

İhtisas mahkemeleri

Bu arada, İstanbul 13 ve 14. ağır ceza mahkemelerinin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca yürütülen soruşturmalara konu terör ve örgütlü suçlar, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nin de "uyuşturucu ticareti" suçlarına yönelik davalara bakmak için ihtisas mahkemesi olarak görevlendirildiği öğrenildi.

Söz konusu mahkemelerin bu suçlar dışında diğer suçlara ilişkin dava dosyalarına bakmayacağı belirtilirken, bu görevlendirmenin özel bir yetkilendirme şeklinde değil, suçlarla ilgili uzmanlık alanı oluşturma şeklinde yapıldığı ifade edildi.

Ankara

Kararnameye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine "böcek" tabir edilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili davaya bakan Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığına Ankara Hakimi Namık Özdemir getirildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak'ın da aralarında bulunduğu 18 polisin yargılandığı "usulsüz dinleme" davasına bakan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na, 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hüseyin Karamanoğlu yetkilendirildi. 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na Ankara Hakimi Musa Yeşil görevlendirildi.

Ankara Hakimi Selfet Giray, MİT ve Emniyet'in dinleme taleplerini karara bağlayan 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı oldu. 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'ndan Ankara Batı hakimliğine atanan Hayrettin Türe'nin görev yeri Ankara Batı 5. Asliye Ceza Hakimliği olarak belirlendi.

HSYK eski 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, İstanbul Anadolu 3. İş Mahkemesi'nde, HSYK eski 2. Daire Başkanı Nesibe Özer Küçükçekmece 1. Çocuk Mahkemesi'nde, HSYK eski üyeleri Ahmet Kaya Ankara Batı 3. Tüketici Hakimliği'nde, Teoman Gökçe ise Ankara Batı İcra Hakimliği'nde görevlendirildi.

Yargıtay Genel Sekreter Yardımcılığı'ndan kürsü hakimliğine atanan isimlerden Aydın Karabıyık Mersin 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, İsmail Hakkı Eröz Kayseri 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, Servet Yetim Elazığ 2. Asliye Hukuk Mahkemesi hakimi oldu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel HSYK'dan Müstemir Yetki Kararnamesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement