İstanbul'daki Vıp Dinleme İddianamesi Kabul Edildi - Son Dakika
Güncel

İstanbul'daki Vıp Dinleme İddianamesi Kabul Edildi

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) aralarında iş adamları, milletvekilleri, gazetecilerin bulunduğu 59 ismi yasa dışı dinlediği iddiasıyla yürütülen soruşturma sonucu 45 sanık hakkında hazırlanan iddianameyi kabul ederek, ilk duruşmanın 19 Aralık'ta...

02.08.2017 16:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) aralarında iş adamları, milletvekilleri, gazetecilerin bulunduğu 59 ismi yasa dışı dinlediği iddiasıyla yürütülen soruşturma sonucu 45 sanık hakkında hazırlanan iddianameyi kabul ederek, ilk duruşmanın 19 Aralık'ta Silivri'de yapılmasına karar verdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Hasan Yılmaz ile savcı Mustafa Okan Yaman tarafından FETÖ'nün "VIP dinlemelerine" yönelik yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame üzerindeki inceleme işlemleri tamamlandı.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, 238 sayfalık iddianamenin kabulüne karar verirken, hazırladığı tensip tutanağında ilk duruşmanın 19 Aralık'ta yapılmasına hükmetti.

Heyet, sanık sayısının çokluğu ve güvenlik nedeniyle duruşmaların Silivri Ceza İnfaz Kurumu karşısında yer alan salonda yapılmasına hükmetti.

Şüpheli ve mağdurlar

İddianamede, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen "bir numaralı" sanık olarak gösterilirken, aralarında meslekten ihraç edilen emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Erol Demirhan ve Hayati Başdağ'ın da bulunduğu meslekten ihraç edilen 44 polis "sanık" olarak yer aldı.

İddianamede, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, iş adamları Mehmet Emin Karamehmet ve Mustafa Süzer ile CHP'li milletvekili Muharrem İnce "şikayetçi", iş adamı Yıldırım Ali Koç, Caroline Nicole Koç, Fevzi Bülent Özaydınlı, Atalay Şahinoğlu, Erol Altaca, Mehmet Yörük, Melih Türker, Mehmet Topsoy, Ali İhsan Karacan, Yener Şenok, Süleyman Kocakaya, Dursun Ali Yılmaz, Memduh Karakullukçu, Sezai Çanakçı, İbrahim Çağlar, İbrahim Özay Şendir, Ömer Lütfi Karagöz, Cemal Tanıl Küçük ile gazeteciler İ. Tufan Türenç, Mehmet Murat Yetkin, Zafer Mutlu, Sabri Yılmaz Özdil, Can Dündar, Aslı Aydıntaşbaş, Mehmet Faraç, İsmail Küçükkaya, Mirgün Sırrı Cabas, İsmail Uğur Dündar, İbrahim Yıldız, Amberin Zaman, Şirin Payzın Acet, Nihat Genç, Rasih Yılmaz, Selahattin Sadıkoğlu, Ergün Diler, Cengiz Semercioğlu, Halil Engin Ardıç, Bedri Baykam, İlhami Melih Meriç, Metin Yüksel, Saner Ayar, Recep Tepeli, Nesibe Ruhat Mengi, Bülent Çöltekin, Rıdvan Bıyık, Mustafa Şekeroğlu, Gülden Aydın, Mehmet Nuri Çolakoğlu, Faruk Bildirici, Şükran Suna Vidinli, Arslan Bulut, Özdemir İnce, Mehmet Emin Darendeliler, Ahmet Altınel, Hüseyin Özalp ve emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın "mağdur" sıfatıyla bulunuyor.

Hu¨rriyet gazetesinde 3 Aralık 2014'te "Dinlenen VIP isimler" başlığı altında yapılan haberde "İstanbul polisinin, 2008 ve 2009'da çoğu tanınmış kişiyi dinlediği iddialarına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca resen soruşturmanın başlatıldığı" bilgisinin yer aldığı anlatılan iddianamede, FETÖ'nün yapılanması ve eylemlerine detaylı olarak yer verildi.

İddianamede, emniyet ve istihbarat teşkilatlarına ait mevzuat ve talimatlar ile dinlemelere ilişkin mu¨lkiye ve polis mu¨fettişlerince hazırlanan tevdi raporlarına değinildi.

Örgüt elebaşı Gülen'in talimatıyla sanık 44 istihbaratçı polisin, 59 ismi hukuka aykırı dinlediği belirtilen iddianamede, örgütün, İstanbul ve diğer illerde yapılan veya yapılacak operasyon ve faaliyetlere zemin hazırlamak amacıyla emniyet istihbarat şubelerini "casusluk örgütü" mantığıyla kullandığı, dinlemeleri, örgütün amacına uygun, şantaj ve tehdide yarar nitelikte belge ve suç delili toplama alanı olarak kullanmaya çalıştığı vurgulandı.

Mağdur çağrıya rağmen gelmedi

İddianamede, sanıkların yasa dışı dinlediği belirtilen bazı mağdurlara ilişkin şu değerlendirmede bulunuldu:

"Soruşturmamız su¨recinde yasa ve diğer mevzuata aykırı dinlenip izlenen mağdurların konuya ilişkin iddia ve şikayetleri bildirmeleri için gerek Cumhuriyet Başsavcılığımıza gerekse emniyet mu¨du¨rlu¨ğu¨ne davet edildiklerinde, mağdurların bir kısmının gelmediği, şu¨phelilere atılı suçların resen soruşturulan ve kovuşturulan suçlardan olması, soruşturma su¨recinde elde edilen bulgular içeriğine göre mu¨şteki yahut mağdur beyanlarının temininin soruşturma açısından zorunluluk gerektirmemesi nedeni ile tu¨m mu¨şteki ve mağdurların beyanları tespit edilememiştir."

Savcılığa veya emniyete gelerek ifade veren müşteki-mağdurların beyanlarının yer aldığı iddianamede, sanıkların dinlenilecek kişiler hakkında mahkemeye talepte bulunurken, farklı isim ve meslek yazdıkları anlatıldı. İddianamede, mahkemeye yazılan talep yazılarında dinlenilecek polislerin mesleklerine emlakçı, seracı, kamyon şoförü, güzellik merkezi çalışanı gibi meslekler yazıldığı kaydedildi.

İddianameye göre, Ferih Şahenk, 2008-2009 yılları arasında "Ergenekon Terör Örgütü" ile ilişkili olduğu iddiasıyla dinlenildi. "Ferit" kod ismiyle dinlenilen Şahenk'in, IMEİ numarası üzerinden 5 bin 40 görüşmesi kayıt altına alındı. İddianamede sanıkların Ergenekon örgütüyle ilgili bir çalışma yapmaktan ziyade Ferit Şahenk'in ilişkilerinin takip edilmesini amaçladığının değerlendirildiği aktarıldı.

İş adamı Ali Koç da Ergenekon iddiasıyla 2008-2009 yıllarında dinlenildi. IMEİ üzerinden bin 936 görüşmesi kayıt altına alındı. Mustafa Koç'un eşi Caroline Koç'un da aynı yıl içerisinde 13 bin 879 görüşmesi kaydedildi.

31 sanık "ByLock" kullanıcısı

Bazıları ru¨tbeli, bazıları dinlemeci personel olan sanıkların İstanbul İstihbarat Şube Mu¨du¨rlu¨ğu¨'nde görevli oldukları dönemde, hukuka aykırı birçok eylem ve işlemlerde yer aldıkları vurgulanan iddianamede, daha önce açılan bazı kumpas ve dinleme davaları kapsamında ülke siyasetinde, ekonomi, askeri, medya ve ticari alanlarda etkin kişilerin "Ergenekon, İBDA/C, Selam Tevhid Kudu¨s Ordusu" gibi örgütlerle irtibatlı oldukları gerekçesiyle istihbari olarak dinlenildiği, bunun sanıklar Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın yönlendirmesiyle örgu¨tu¨n amaçları doğrultusunda gerçekleştiği belirtildi.

Sanıklar Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın örgu¨t yöneticisi konumunda bulunduklarına dikkati çekilen iddianamede, iş du¨nyası, medya ve akademik alanda çok etkin kişiler olan mağdurların gerçek kimlik ve kullandığı hatlar bilinmesine rağmen isimleri kısaltılarak yahut farklı şekilde yazılarak mahkemelerin kısmen yanıltıldığı anlatıldı. İddianamede, dinleme kararlarının kısmen de örgu¨tu¨n yargı alanına sızmış mensuplarınca verildiği aktarılarak, bu kararların mağdur ve mu¨ştekilerin kimlikleri tespit edilmesine rağmen birçok kez uzatıldığı, "dinlemeci" olarak görevli sanıkların bu su¨reçte dinledikleri kişinin kim olduğunu anlayıp bilmelerine rağmen amirlerini bilgilendirmedikleri vurgulandı.

İstihbarat Şube Mu¨du¨rlu¨ğu¨'nde görev yapan sanıkların, mağdur ve mu¨ştekilerin gerçek kimliklerini ve kullanımdaki telefon hatlarını bilmelerine rağmen, suç örgu¨tleriyle irtibatlı olmadıkları anlaşılmasına rağmen irtibatları varmışçasına klişe ve soyut ifadelerle gerçeğe aykırı yazı ve talepler hazırlanması karşısında sahte belge tanzim etmek suretiyle "nitelikli resmi belgede sahtecilik" suçunu işledikleri belirtilen iddianamede, devlet otoritesini illegal yöntemlerle ele geçirmeyi amaçlayan örgu¨tu¨n u¨yesi oldukları anlaşılan sanıkların hukuksuz bu istihbari dinlemeleri FETÖ/PDY silahlı terör örgu¨tu¨nu¨n özellikle iş du¨nyası ve medyadaki hakimiyetini sağlamak amacıyla yaptığı kaydedildi.

Can Dündar örneği

İddianamede, FETÖ/PDY terör örgu¨tu¨ u¨yelerinin yaptıkları bu usulsu¨z dinlemelerdeki amaç ise şu şekilde anlatıldı:

"Hukuksuz olarak elde edilen bilgi, belge ve kasetleri bir havuzda toplayarak gu¨nu¨ ve yeri geldiğinde, halk iradesiyle ortaya çıkan meşru iktidarı devirme, siyasi ve askeri casusluk, Tu¨rk siyasetine dizayn verme, yu¨ksek yargıya etki etme, hedef şahıs ve kurumları itibarsızlaştırma, gu¨ndem değiştirme, şantaj, iftira, kumpas ve psikolojik baskı (hedefe koydukları şahıslarla ilgili yasal olmayan dinlemelerle elde ettikleri bilgileri kullanmak suretiyle sahte mektup ve e-mail ihbarlarının yapılarak muhalif ya da hedef gördu¨kleri şahısları görevden aldırma, görev yerini değiştirme, istifa ya da emekliliğe zorlama, toplumdaki itibarını zedeleme), örgu¨te mu¨zahir şirket ve holdinglere menfaat sağlama, ticari ve finansal sırları öğrenerek kendi yararlarına kullanma, örgu¨te gelir (himmet) temin etme, örgu¨te yakın şahıs (fake) ve sosyal medya hesaplarına (Fuatavni, Haramiler, Sarayın Uşakları, Yıldız Kulis, Başçalan, Acem Uşakları vb.) bilgi ve kaset servis etmek suretiyle toplumda algı yaratma gibi operasyonlarda kullanma olduğu anlaşılmıştır.

Yasaya aykırı istihbari dinlemesi yapılan kişilerden Can Dündar örneğinde olduğu gibi; Cumhuriyet Başsavcılığımızca yu¨ru¨tu¨len bir dosyadaki bulgular içeriğine göre, Can Dündar'ın FETÖ/PDY terör örgu¨tu¨ne yardım ettiği, aynı doğrultuda eylem ve işlemlerde bulunduğunun anlaşılması u¨zerine, İstihbarat Şube Mu¨du¨rlu¨ğu¨nce yapılan bu dinlemelerin mu¨şteki ve mağdurları FETÖ/PDY örgu¨tu¨ne boyun eğdirmek ya da haklarında şantaj konusu olabilecek bilgiler elde edilerek örgu¨te yardım etmesinin amaçlandığı tespit edilmiştir."

İddianamede, örgüt lideri Fetullah Gülen, meslekten ihraç edilen dönemin emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Erol Demirhan'ın da bulunduğu 45 sanık hakkında "silah terör örgütü kurmak ve üye olmak", "Tu¨rkiye Cumhuriyeti hu¨ku¨metini ortadan kaldırmaya teşebbu¨s etme", "Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" ve "hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek" suçlarından çeşitli oranlarda hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul'daki Vıp Dinleme İddianamesi Kabul Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hasketbol Spor Kulübü, Adana deplasmanında galibiyet arıyor
    08:51 Hasketbol Spor Kulübü, Adana deplasmanında galibiyet arıyor

    Erkekler Basketbol Bölgesel Ligi'nde Kayseri'yi temsil eden Hasketbol Spor Kulübü, Çukurova Üniversitesi Gündoğdu Koleji Spor ile yapacağı deplasman maçında galibiyet arıyor. Kulüp Başkanı Hasan Aksoyak, genç ve yetenekli bir takıma karşı mücadele edeceklerini belirterek, eksik kadrolarına rağmen en iyi performansı sergileyerek galibiyetle dönmek istediklerini söyledi.

  • Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde çadır yangını söndürüldü
    08:51 Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde çadır yangını söndürüldü

    Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde çıkan çadır yangını itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.

  • Hatay'ın Belen ilçesinde çıkan orman yangını itfaiye personeli tarafından söndürüldü
    08:49 Hatay'ın Belen ilçesinde çıkan orman yangını itfaiye personeli tarafından söndürüldü

    Hatay'ın Belen ilçesine bağlı Kömürçukuru Mahallesi'nde çıkan orman yangını, itfaiye personelinin ve vatandaşların müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü. Yangının ardından soğutma çalışması yapıldı.

  • BAL 11. Grup 23. Hafta Maçlarının Hakemleri Belli Oldu
    08:49 BAL 11. Grup 23. Hafta Maçlarının Hakemleri Belli Oldu

    Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu, Bölgesel Amatör Lig 11. Grup'ta oynanacak 23. hafta maçlarının hakemlerini açıkladı. Hacılar Erciyesspor - 12 Bingölspor maçını Özer Özden yönetecek. Yozgat Bozokspor'un Malatyaspor ile deplasmanda oynayacağı maçta ise Şahin Berker düdük çalacak. Diğer maçlarda ise Cem Eray Eşmekaya ve Zülküf Ali Öncel görev yapacak.

  • Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Develi programı kapsamında Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'ni ziyaret etti
    08:48 Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Develi programı kapsamında Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'ni ziyaret etti

    Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, il ve ilçe protokolü ile birlikte gerçekleştirdiği Develi programı çerçevesinde, Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'ne çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan'dan hastanede sunulan hizmetler hakkında çeşitli bilgiler aldı. Vali Çiçek ve beraberindekiler; hastanede tedavi gören vatandaşları da ziyaret ederek geçmiş olsun temennilerinde bulundu.

  • Mersin'de yasadışı bahis operasyonu: 5 gözaltı
    08:43 Mersin'de yasadışı bahis operasyonu: 5 gözaltı

    Mersin'de jandarma ekiplerinin düzenlediği yasadışı bahis operasyonunda 5 şüpheli yakalandı. İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, internet üzerinden yasadışı bahis oynatarak haksız kazanç elde eden şüphelileri tespit etti. Eş zamanlı operasyonda 5 şüpheli gözaltına alındı ve yapılan aramalarda çeşitli dijital malzemeler ele geçirildi.

  • Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu
    08:27 Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu

    Erzincan Valiliği, bu hafta sonu yapılacak olan ALES sınavı saatlerinde vatandaşlardan gürültü kirliliği yapmamalarını istedi. Sınavın yapılacağı binaların yakınında klakson çalınmaması, sirenlerin çalışmaması ve her türlü gürültünün yapılmaması gerektiği belirtildi.

  • İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur
    08:25 İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur

    Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, erken uyarı sisteminin can kurtarıcı olmadığını, asıl önemli olanın İstanbul'un depreme hazırlanması olduğunu belirtti. Ayrıca, çalışmalara bugün başlanması halinde ortalama 15-20 yıl içerisinde İstanbul'un depreme hazır olabileceğini ifade etti.


Advertisement