İstanbul Valiliği: Batan Tekneden 24 Kişinin Cesedine Ulaşıldı - Son Dakika
Güncel

İstanbul Valiliği: Batan Tekneden 24 Kişinin Cesedine Ulaşıldı

Rumeli Feneri açıklarında içinde 43 kişinin bulunduğu tekne battı. Valilik şu ana kadar 24 kişinin cesedine ulaşıldığını açıkladı.

03.11.2014 21:25  Güncelleme: 21:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sarıyer Rumelifeneri köyü açıklarında batan kaçak göçmen teknesi kazasının ardından 6 kazazedenin sağ olarak kurtarıldığı bildirildi. Yapılan aramalar sonucu 24 kazazedenin cesedine ulaşıldığı belirtildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerinin arama çalışmalarına Rumeli Feneri'ndeki balıkçı tekneleri de katıldı.

24 KİŞİNİN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

İstanbul Valiliği de konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"03 Kasım 2014 tarihinde Rumelifeneri kuzeyinde düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu başlatılan Arama Kurtarma faaliyetlerinde; 18.00 itibariyle 6 kazazede sağ olarak kurtarılmış, 24 kazazedenin cansız bedeni denizden alınmıştır"

Açıklamada, "Gündüz süresince yürütülen arama kurtarma faaliyetlerine Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan bir Sahil Güvenlik Arama Kurtarma gemisi, 7 Sahil Güvenlik botu, 1 dalış timi, 2 Sahil Güvenlik helikopteri ve 1 Sahil Güvenlik uçağı ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden 2 bot iştirak etmiştir" ifadelerine yer verildi.

ARAMA ÇALIŞMLARINA DEVAM EDİLECEK

Havanın kararmasına rağmen arama faaliyetlerinin sürdüğü belirtilerek, "Havanın kararması sebebiyle Arama Kurtarma faaliyetlerine halen 1 Sahil Güvenlik Arama Kurtarma gemisi ile devam edilmekte olup, 04 Kasım 2014 tarihindeki faaliyetlere Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü bağlısı gemi/botlar ile devam edilmesi planlanmaktadır. Diğer kurum ve birimler tarafından kayıp olan kazazedelerin kıyıdan aranması faaliyetlerine destek verilmektedir" denildi.

DENİZDE CAN PAZARI

Batan teknenin Romanya veya Bulgaristan'a gittiği tahmin ediliyor. Teknenin sabah 06.00 sularında battığı ancak 08.30 sularında fark edildiği de bir başka iddia. Teknede bulunanların 2 saat kadar yüzdükleri de öğrenildi.

BALIKÇI: TEKNE 30 KİŞİYİ ALACAK BÜYÜKLÜKTE DEĞİL

Kurtarma çalışmalarına katılan bir balıkçı sabah saatlerinde şunları söylemişti:

"Şu ana kadar denizden 10-12 ceset toplandı. Bir kişiyi biz yarı baygın halde çıkarttık. Tekne yarı batık halde. 30 kişiyi alacak büyüklükte değil. Bize Bulgaristan'a gidiyor gibi geldi."

ÇOĞU ÇOCUK VE BEBEK

Kurtarma çalışmalarına katılan Kaptan Ali Saruhan ise dehşeti şu sözlerle anlatmıştı:

"Ölenlerin çoğu çocuklar. Rüzgar çok kötü etkiliyor. Tekne küçük bir tekne bildiğiniz sandal. Dehşeti görüyoruz. Denizde çocuk cesetleri görüyoruz. Çocuklardan birinin cenazesi gemimizde, sanırım Afrika kökenli. Burada dehşet yaşanıyor."

BAKAN AÇIKLAMA YAPTI

Yaşanan facianın ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da bir açıklama yaptı. Elvan, "Rumeli Feneri'ne aşağı yukarı 3-4 mil mesafede Karadeniz'de. Tekne içerisinde kesin rakamı bilememekle beraber sadece sağ kurtulanların ifadesinden aldığımız bilgiye göre, 43 kişi olduğu ifade ediliyor. Bunların 3 tanesinin mürettebat, 40 kişinin ise hepsinin Afgan uyruklu olduğunu söyleyemeyeceğim, şu ana kadar sadece 9 tane Afgan pasaportu tespit edilmiş durumda. Dolayısıyla kalan kişilerin de Afgan uyruklu olduğu tahmin ediliyor. 20 kişi şu an itibariyle hayatını kaybetmiş durumda. 6 kişi sağ olarak kurtuldu. Geri kalan kişilerin ise arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. Hem Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'müz 4 adet tahlisiye botu ile hem de Sahil Güvenlik Komutanlığı 7 ayrı botla arama kurtarma çalışmalarına devam ediyorlar" dedi.

Bakan Elvan, kazanın oluş şekli, teknenin kime ait olduğu ve nereden yola çıktığı ile ilgili soru üzerine, "Ancak gece saatlerinde bir ihbar geldiği ifade ediliyor. Bu ihbar neticesinde arama faaliyetlerine başlandığı bize gelen bilgiler. Tabi bu bilgilerin tamamı açıkçası özellikle sağ kurtulan 6 kişiden alınan bilgiler. Dolayısıyla 43 kişi miydi, 40 kişi miydi bunu net olarak söylememiz mümkün değil. Teknenin kapasitesinin de aşağı yukarı 30 kişi civarında olduğu ifade edildi. Şu anda tekne yan yatmış durumda. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'müzün Büyükdere'deki istasyonuna çekiliyor" şeklinde konuştu.

BAŞKA BİR GEMİ ÇARPTI İDDİASI

Başka bir geminin çarpması ihtimali ile ilgili soruya ise Bakan Lütfi Elvan, "Şu an itibariyle hem Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'müz, hem de Sahil Güvenlik Komutanlığı gerekli çalışmaları yapıyorlar. Net bir sonuç elde etmeden bir şey söylememiz şu an itibariyle mümkün değil. Bizim elimizde böyle bir bilgi yok" diye konuştu.

"ÇOCUKLARA YETİŞKİN CAN YELEĞİ GİYDİRMİŞLER"

Kurtarma çalışmalarına katılan balıkçı Emre Can Kolcu da, NTV muhabiri Özgür Yılmaz'a kazayla ilgili konuştu.

Sahil Güvenlik tarafından sabah saat 08.20'de anons yapıldığını belirten Kolcu, "Yardımcı olmak için çıktık. Suyun üzerinde cesetler gördük. Hepsinin üzerinde can yelekleri vardı. Belli ki boğularak ölmemişler. Denizde çantalar, ayakkabılar, montlar, boş can yelekleri vardı. Büyük ihtimalle yetişkin can yeleklerini çocuklara giydirdiler. Çocuklar yeleklerden çıkıp, denizin dibine battılar. Yetişkinlerin üzerinde can yelekleri çıkmamıştı" dedi.

Teknenin yaklaşık 12 metre boyunda olduğunu ifade eden Kolcu, "Bu bir gezi teknesi, balıkçı teknesi değil. 7-8 kişilik bir tekne, 40 kişi alacak kapasite değil. Gezi, tur yapılabilecek bir tekne. Yaşam mahalli, ambar ve makine dairesine her tarafına sıkıştırmışlar" dedi.

"BÜYÜK BİR İHTİMALLE GEMİ ÇARPTI"

Hava şartları ve göçmenlerin durumuna dikkat çeken balıkçı Kolcu, şöyle konuştu:

"Su depoları teknenin baş tarafını havada tutmuş ama tekne genel olarak batmış. Üst kamarası kırılmış. Gemi trafiğinde battığı için gemi bindirdiğini düşünüyoruz. Tekneyi kıracak, harap edecek bir hava yok. Büyük bir ihtimalle gemi çarptı. Ölenler de donarak ölmüşler."

"7 BİN EURO İDDİASI

Kaçak göçmenlerin İstanbul'dan Romanya'ya gitmek üzere üzere tekneye bindiği ve 7 bin Euro'ya anlaştıkları da gün içerisinde en çok konuşulan konuların başında geldi.

BAŞSAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Rumeli Feneri açıklarında bir teknenin batmasına ilişkin soruşturma başlattı.Başsavcılık, otopsi ve olayla ilgili inceleme yapmak üzere Cumhuriyet Savcıları İsmail Göktürk ve Metin Kantar'ı görevlendirdi. Her iki savcının da olay yerine gittiği belirtildi.

İstanbul Valiliği: Batan Tekneden 24 Kişinin Cesedine Ulaşıldı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel İstanbul Valiliği: Batan Tekneden 24 Kişinin Cesedine Ulaşıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement