Konak'ta "Usta'ya Saygı"nın Bu Defaki Konuğu Mevlüt Kaplan - Son Dakika
Yerel

Konak'ta "Usta'ya Saygı"nın Bu Defaki Konuğu Mevlüt Kaplan

Konak\'ta "Usta\'ya Saygı"nın Bu Defaki Konuğu Mevlüt Kaplan

Konak Belediyesinin düzenlediği Ustaya Saygı bu kez bir eğitim ve edebiyat duayenini konuk ediyor.

04.03.2014 11:40  Güncelleme: 11:42

Konak Belediyesi'nin düzenlediği Ustaya Saygı bu kez bir eğitim ve edebiyat duayenini konuk ediyor.

Yaşamın değerine sahip çıkan Ustaya Saygı'da KIBATEK Genel Başkanı Mevlüt Kaplan sevenleriyle buluşacak. Eğitimcilerin örgütlenmesinde ve haklarını savunmasında öncü olan, Türkçeyi sadece Türkiye'de değil 20'yi aşkın ülkede de yücelten Mevlüt Kaplan, 5 Martta Ustaya Saygı'ya konuk olacak. Ailesi, dostları, öğrencileri, edebiyat ve eğitim dünyasının seçkin isimlerinin de katılacağı etkinlik Konak Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi Avni Anıl Sahnesi'nde saat 18.30'da başlayacak.

MEVLÜT KAPLAN KİMDİR?

1930'da Akşehir-Ökes köyünde doğdu. İvriz Köy Enstitüsü ve Gazi Eğitim Enstitüsü Özel Eğitim Bölümü'nde okudu. 1958-1962'de yurtdışına gönderildi. Almanya, İngiltere eğitimini, Dünya Çocuk Edebiyatı'nı inceledi. Londra Marylebone Dil Koleji'ni bitirdi. İzlenimleri Londra BBC ve Kıbrıs Bayrak radyolarında kendi sesinden yayımlandı. Londra'da Kıbrıs Türk'tür gazetesini ve Kıbrıs Destanı'nı çıkardı. Konya'da öğretmenlik, Mersin, Antalya ve İzmir'de Eğitim Uzmanlığı, İlköğretim Müfettişliği, Kültür Bakanlığı Seçici Kurul Üyeliği ve Yayın Danışmanlığı görevlerinde bulundu. Masal, şiir, öykü yazarlığının yanında ilköğretim öğrencileri için ders ve eğitim kitapları da yazdı. Yayımlanan kitap sayısı 500'ü aştı.

1965'de Fakir Baykurt ve 93 arkadaşıyla Türkiye Öğretmenler Sendikası'nın kuruluşunu gerçekleştirdi, Ege Bölgesi Temsilcisi olarak Genel Merkez Yöneticiliği'ne getirildi. İzmir'de ilk kez Türkiye İlköğretim Müfettişleri Sendikasını (TİM-DER)'i kurdu, TÖB-DER ve EĞİT-DER kurucusu oldu. Çağdaş Eğitim ve Köy Enstitüleri Vakfı kuruları arasında yer aldı. Eğitimciler Derneği, Tüm İlköğretim Müfettişleri Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Türk Dil Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Edebiyatçılar Derneği üyesi ve Kıbrıs-Avrasya- Balkanlar Türk Edebiyatları Kurumu Derneği (KIBATEK) Genel Başkanıdır.

Halen İzmir'de kurduğu Özgür Eğitim Yayınevi'nin sahibi ve genel yayın yönetmenidir. Adına her yıl ödüllü edebiyat yarışmaları düzenlenmektedir. Ayrıca, Aydın Söke Yuvaca Köyü'nde Mevlüt Kaplan Kitaplığı kuruldu. İzmir Konak'ta oturduğu sokağa Mevlüt Kaplan adı verildi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Konak'ta 'Usta'ya Saygı'nın Bu Defaki Konuğu Mevlüt Kaplan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement