Mavi Marmara'ya Saldırı Davası - Son Dakika
Güncel

Mavi Marmara'ya Saldırı Davası

Mavi Marmara\'ya Saldırı Davası

Dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Ashknazi'nin de aralarında bulunduğu 4 sanığın yargılandığı davanın 7. duruşması, müşteki ve mağdurların ifade vermesiyle devam ediyor

10.10.2013 12:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine Akdeniz'in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi'nin yargılandığı davanın 7. duruşması başladı.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nce büyük salonda görülen duruşmaya, sanıklar katılmadı. Bazı mağdur ve müştekiler ile tarafların avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada, sanıkları İstanbul Barosu tarafından atanan avukat temsil ediyor.

Duruşmada, tebligat ile çağrılan mağdur ve müştekilerin kimlik tespitleri yapıldı. Kimlik tespitinin ardından, mağdur ve müştekilerin ifadeleri sesli ve görüntülü olarak alınmaya başlandı.

Müştekilerden ifade veren İtalya vatandaşı Manulo Luppicini, İsrail'in müdahalesini kamerasıyla birlikte "Stendony" gemisinden izlediğini belirterek, zodyakların içinde bulunan İsrailli komandoların, Mavi Marmara gemisine doğru ateş ederek yaklaştıklarını anlattı. Daha sonra gemiye tepeden helikopterin yaklaştığını gördüğünü söyleyen Luppicini, "O kadar yaklaştı ki geminin üzerindeki eşyalar uçuştu" dedi.

Luppicini, üzerinde "Press" yazan bir kart ve yelek olmasına rağmen gemideki herkesle aynı şekilde müdahaleye maruz kaldıklarını anlatarak, müdahalenin ardından İsrailli askerlerin kendisine ait olan bütün eşyalarını aldığını dile getirdi. Luppicini, olayın ardından ülkesine döndüğünde bankaya gittiğini ve kendi hesaplarından para çekildiğini gördüğünü dile getirdi.

Müştekilerden İrlanda asıllı Keneth O'Keefe de İsrail'in saldırısının planlı olduğunu bildirerek, "Saldırı zamanı olarak, gemide bulunan Müslümanların bir çoğunun dua ettikleri sabah namazı vaktini seçmiştiler. Askerler, el bombaları, ses ve sis bombalarıyla gemide bir kaos ortamı yaratmak için uğraştılar" diye konuştu.

"İsrailli komando düşmeseydi, bugün yaşamıyordum"

Saldırının ilk 10 dakikasında yanına yaklaştığı Cevdet Kılıçlar'ın alnından vurulmuş halde yerde yattığını gördüğünü kaydeden O'Keefe, geminin üstüne çıktığında da çok sayıda yaralı ve vurulmuş insanın varlığına tanık olduğunu aktardı.

İsrail'deki havaalanına kaçırıldıktan sonra boğazlandığını ve bir copla darbe aldığını söyleyen Keneth O'Keefe, "Elindeki makineli tüfeği bana doğru kullanmak üzere olan İsrailli komandonun bu hareketini engellemek için ellerini tuttum. Ben bugün yaşıyorum çünkü o iki İsrailli komando düştüler. Düşmeselerdi bugün yaşıyor olamazdım" ifadelerini kullandı.

Gazeteci yazar Abdurrahman Dilipak ile Mısır, Fransa, Cezayir, Tunus, Fas, İngiltere ve Yunanistan'dan gelen avukatların da izlediği duruşma, müşteki ve mağdurların ifadesinin alınmasıyla devam ediyor.

Ceza İstemleri

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin, Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında "Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçuna azmettirmek" suçundan 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile "mala zarar vermeye azmettirmek", "yağma suçuna azmettirmek", "eziyet suçuna azmettirmek", "haberleşmenin engellenmesine azmettirmek", "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçuna azmettirmek", "yaralama suçuna azmettirmek" ve "silahla yaralama suçuna azmettirmek"ten toplam 18 bin 32'şer yıla kadar hapis cezası isteniyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mavi Marmara'ya Saldırı Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement