Mersin Uluslararası Müzik Festivali Başlıyor - Son Dakika
Yerel

Mersin Uluslararası Müzik Festivali Başlıyor

Mersin'de bu yıl 11'incisi düzenlenecek Uluslararası Müzik Festivali 30 Nisan'da başlıyor.

26.04.2012 14:40

Mersin'de bu yıl 11'incisi düzenlenecek Uluslararası Müzik Festivali 30 Nisan'da başlıyor.

Avrupa Festivaller Birliği'ne (EFA) 2007'de kabul edilerek adını uluslararası alanda da duyurmayı başaran 11. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 30 Nisan-18 Mayıs tarihlerinde sanatseverleri 11 ayrı mekanda birbirinden muhteşem 22 etkinlikte buluşturacak.

Festival kapsamında Fado'nun prensesi Cristina Branco'dan Polonyalı caz üstadı Artur Dutkiewicz'e, klasik müziği özgün espri anlayışlarıyla harmanlayan MozART komedi dörtlüsünden, operanın divası Michele Crider'e kadar 1370 yerli ve yabancı sanatçı, sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Sanat Etkinlikleri Derneği organizasyonunda, Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, sivil toplum kuruluşları ve sponsorların destekleriyle gerçekleştirilecek festivale, Anadolu Ajansı da basın sponsorluğu yapacak.

Macaristan, Polonya, Portekiz, Almanya, Moldova ve ABD'den gelecek sanatçılar, kent merkezinde gerçekleşecek etkinliklerin yanı sıra, önemli kültür ve turizm merkezlerinden İtalyan Katolik Kilisesi, Soli Pompeipolis Antik Kenti ve Tarsus Saint Paul Müzesi'nde sanatseverlerle buluşacak.

Klasik müzik, oda orkestraları, resitaller, Türk halk müziği, bale ve dans gösterilerinin yer alacağı festivalde, 2012'nın Türkiye'de "Çin Kültür Yılı" olması nedeniyle Pekin Uçan Ejderha ve Aslan Grubu müzikli sokak gösterileri sunacak.

-Festivalde neler var-

Festivalin açılışı 30 Nisan'da Budapeşte'den gelen Artemisia Oda Orkestrası'nın Kültür Merkezi'nde vereceği gala konseriyle başlayacak. Türk sanatseverlerle ilk kez buluşacak şef Alpaslan Ertüngelap yönetimindeki orkestraya, keman virtüözlerinden Cihat Aşkın ile flüt ustası Halit Turgay eşlik edecek. İlk kez bir konseri birlikte paylaşacak olan Aşkın ve Turgay, Rahşan İzmirli Oğuz'un düzenlemeleri ile dünya müzik repertuvarlarının ünlü eserlerine yer verecek.

35 ülkede sahnelenen "Zorba" balesi, Mersin'de ilk kez festivalle sahnelenecek. Her türlü acı ve sıkıntının üstesinden gelen bir yaşamın mesajını ileten bale, Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından 3 Mayıs'ta Kültür Merkezi'nde sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Cenk Erdoğan Trio, özgün müzik konseri ile 7 Mayıs'ta Kültür Merkezi'nde sahne alacak. Türkiye'nin prestijli caz festivallerinde pek çok konserler veren, ABD'de caz dünyasının ünlü bas gitaristi Kai Eckhart ve davulcu Jason Lewis ile çalışan ve ABD'de "Arc" adlı albümü yayınlanan sanatçı, Mersinli sanatseverlere keyifli saatler yaşatacak.

-Klasik müziğin üstatlarından müzikal kabare-

Festival kapsamında, sanatseverler müzik kabiliyetlerini tiyatro oyunculuğu ile buluşturan MozART Grubu'nun müzikal kabaresi izleme fırsatı bulacak. Polonya'nın en saygın okullarında klasik eğitim almış 4 yetenekli sanatçının klasik müziği özgün espri anlayışlarıyla harmanlayarak sergiledikleri performansları, 8 Mayıs'ta Kültür Merkezi'nde izlenebilecek. Sanatçılar özellikle bir keman ve bir viyolonseli ikişer kişinin çalmalarıyla dikkati çekiyor.

Uluslararası alanda kıtalararası çalışmalarıyla Türkiye'nin tanıtımına katkıda bulunan Anadolu'nun Sesi Grubu, 9 Mayıs'ta Kültür Merkezi'nde sahne alacak. Halk müziğinin seçkin müzisyenlerinden oluşan topluluğun solistliğini ise ABD'de çalışmalarını sürdüren opera sanatçısı tenor Ömer Türkmenoğlu yapıyor.

Eğitimlerini Almanya'da sürdüren Tuncay Yılmaz (keman) ve Emre Elivar'ın

(piyano), 1990 Moskova "Uluslararası Çaykovski Yarışması"nda altın madalya kazanarak dünya markası haline gelen Alman çello solisti Gustav Rivinius ile buluşarak oluşturdukları Arkas Trio, 10 Mayıs'ta İtalyan Katolik Kilisesi'nde konser verecek.

Portekiz geleneksel müziği "fado"nun prensesi olarak nitelenen Cristina Branco, 1 1 Mayıs'ta Kültür Merkezi'nde sahne alacak. Hollandalı şair Slauerhoff'un ve Shakespeare'in birçok şiirini "fado" ile bir araya getiren Branco, "fado"dan her zaman beklenen acı, hasret ve çaresizlik şarkılarının yerine, hayattan keyif alan şarkılarla sanatseverlerin karşısına çıkacak.

-St. Paul Müzesi'nde tarih müzikle canlanacak-

Dünyanın en başarılı takım dansçıları olarak bilinen Braunschweiger Tanz-Sport-Club'ın dünya salon dans şampiyonları, festival kapsamında "samba, salsa, cha cha cha, tango ve rumba"dan örnekler sunacak.

Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda 12 Mayısta gösteri sunacak ekibin, 8 dünya, 10 Avrupa ve 14 Alman şampiyonlukları unvanı bulunuyor. 2011'de Dünya Salon Dans Şampiyonluğu'nu elde eden ekip, Türkiye'de ilk kez festival kapsamında sanatseverlerle buluşacak.

Polonyalı caz üstadı, besteci ve eğitimci Artur Dutkiewicz, 14 Mayıs'ta Mersin Kültür Merkezi Şeref Salonu'nda piyona resitali verecek. Artur Dutkiewicz Trio ile modern caz yorumları gerçekleştiren sanatçı, dünyanın birçok ülkesindeki saygın caz festivallerinde yer aldı.

Üç Türk müzisyenini bir araya getiren Tanini Trio Grubu, St. Paul Müzesi'nde tarihi müzikle canlandıracak. Yurt içi ve dışında verdiği konserlerle göz dolduran, müziğin evrensel boyutunu doğu müziğiyle sentezlemeleriyle dikkat çeken grup, 15 Mayıs'ta Tarsus'taki St. Paul Müzesi'nde çalacak.

Mersin Uluslararası Müzik Festivali'nin değişmez orkestrası Bilkent Senfoni Orkestrası, 17 Mayıs'ta Kültür Merkezi'nde vereceği konserde Laszlo Fenyö'ye eşlik edecek. Son birkaç yıldır dünyada önemli sahnelerde konserler veren Fenyö, bu sefer Mersin müzik Festivali'nde çalacak.

-Kapanış operanın divası Michele Crider'den-

Mersin Uluslararası Müzik Festivali, kapanış konserinde opera dünyasının divası olarak nitelenen Michele Crider'i ağırlayacak. Opera repertuvarının en zor olarak bilinen eserlerini seslendirecek sanatçıya, Bilkent Senfoni Orkestrası şef Işın Metin yönetiminde eşlik edecek. 18 Mayıs Cuma günü gerçekleşecek kapanış konserine, Mersin Kültür Merkezi ev sahipliği yapacak.

-Müzik eşliğinde konferans-

Festival kapsamında ücretsiz etkinlikler de gerçekleştirilecek.

Bu kapsamda Kültür Merkezi'nde 28 Nisan'da yapılacak "Klasik müziği nasıl dinleyelim-" adlı konferans, dinleyicileri klasik müziğin sihirli dünyasına taşıyacak. Doç. Dr. Ozan Tunca, konferansa, piyano ve viyolonselle eşlik edecek.

Besteci Nevit Kodallı adına her yıl düzenlenen Nevit Kodallı Çoksesli Korolar Şenliği, bu yıla özel ilk kez festival programında gerçekleştirilecek. Mersin Polifonik Korolar Derneğince 14'ncüsü düzenlenen şenliğe Türkiye'nin çeşitli yerlerinden 40 koro katılacak. Şenlik, 4-6 Mayıs tarihlerinde Mersin Kültür Merkezi'nde izlenebilecek.

Festival kapsamında sanatseverlerle buluşacak olan Pamukkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Korosu, 5 Mayıs Cumartesi günü Forum Mersin Alışveriş Merkezi'nde sahne alacak. Türk halk müziği yorumcuları Nilgün Kızılcı ve Zafer Albayrak da 4 gün süreyle sanatseverle buluşacak.

Ücretsiz etkinlikler kapsamında ayrıca 2012'nin Türkiye'de Çin Kültür Yılı'nın olması nedeniyle Pekin Ejderha ve Aslan Sokak Gösterisi grubu, 12 Mayıs'ta Kuvayı Milliye Caddesi, 13 Mayıs'ta da Forum Mersin Alışveriş Merkezi'nde gösteri sunacak.

- MERSİN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mersin Uluslararası Müzik Festivali Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement