Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: "Tarımı Havza Bazlı Yöneteceğiz" - Son Dakika
Güncel

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: "Tarımı Havza Bazlı Yöneteceğiz"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Türkiye bu kadar çılgın projeler hazırlıyor Kanal İstanbul, Bakü-Tiflis tren yolu Kazakistan'a kadar gidecek bu yol.

10.08.2018 21:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Türkiye bu kadar çılgın projeler hazırlıyor Kanal İstanbul, Bakü- Tiflis tren yolu Kazakistan'a kadar gidecek bu yol. Bizim Ukrayna'nın, Rusya'nın hububatına hepsinin ticaretinin içinde olmamız lazım sadece Türkiye'de ürettiğimiz değil bunların içerisinde de olmamız lazım ve global bir tarım firmasına ihtiyacımız var." dedi.

Pakdemirli, Manisa'da bir otelde düzenlenen programda tarım ve orman sektörü temsilcileriyle bir araya geldi, onların sorunlarını dinledi.

Katılımcıların tek tek konuşma yaptığı etkinliğin sonunda kürsüye gelen Pakdemirli, Tarım ve Orman Bakanı olduğunda çalışma arkadaşlarına "hastayı dinleyelim" şeklinde talimat verdiğini ve bu nedenle sahada üreticilerle bir araya geldiklerini söyledi.

Problemlerden korkmadan çözüm için çalışacaklarını vurgulayan Pakdemirli, "Dağ gibi problemlerin hiç birinden korkmayız. Evvelallah. 365 günde her gün bir problem çözsek bir yılda 365 sorun çözülür." diye konuştu.

Konuşmasında ekonomik gündemi de değerlendiren Pakdemirli, temel göstergelerin hiçbirinin bugünkü siyasal konjektörden dolayı oluşan dolar ve dövizdeki hareketliliği desteklemediğine işaret etti.

Dövizdeki hareketliliğinin tamamen siyasi olduğunu vurgulayan Pakdemirli, bunu yakın bir zamanda çözeceklerini, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak tarafından bugün açıklanan paketin neticelerini yakın zamanda alacaklarına inandığını dile getirdi.

Bugün de sayın bakanımız yeni bir paket açıklamış inşallah onun neticelerini de yakın zamanda alacağız ve göreceğiz."

Tarımı savunma sanayi kadar önemli gördüğünü vurgulayan Pakdemirli, tarımla ilgili teşhis ve tedavi önerilerinin bulunduğunu bunların bir plan dahilinde yürütülmesi gerektiğini, çiftçiyi üzmeden, tüketiciyi de gıda enflasyonuna boğmadan bu dengenin tutturulması gerektiğini kaydetti.

Havza bazlı yönetim ve destekleme üzerinde bir çalışma yaptıklarını ve çalışmanın bitmesinin ardından duyurusunu yapacaklarını aktaran Pakdemirli, tarımı havza bazlı yöneteceklerini desteklemeleri de havza bazlı vereceklerini söyledi.

Tarımın çılgın projesi

Pakdemirli, sektör temsilcilerinin üzüm fiyatlarına TMO'nun fiyat açıklamasına ilişkin taleplerini anımsatarak, TMO'nun ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin gerektiğinde her şeye müdahale edebileceğini belirtti.

Pakdemirli konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gerektiğinde her şeye müdahale edeceğiz, üreticiyi ezdirmeden olabildiğince de devlete yük olmadan, gerekmediğinde de girmemek istiyorum onu da net söyleyeyim. TMO girdiği zaman 300 milyon, 500 milyon 1 milyar yük oluyoruz. O gün itibariyle enflasyonun üzerinde bir artışla eğer üreticiyi memnun ettiyse, tüketicide her hangi bir memnuniyetsizliği yoksa biz izleyici ve düzenleyici kuruluş olarak sadece izleme görevimize devam edeceğiz. Ama her hangi bir sıkıntı olduğu zaman biz her zaman müdahaleyi nasıl yaparız ona bakacağız. Bunun bir adım sonrasını ben de düşünüyorum MTN borsası. Türkiye bu kadar çılgın projeler hazırlıyor Kanal İstanbul, Bakü-Tiflis tren yolu Kazakistan'a kadar gidecek bu yol. Bizim Ukrayna'nın, Rusya'nın hububatına hepsinin ticaretinin içinde olmamız lazım sadece Türkiye'de ürettiğimiz değil bunların içerisinde de olmamız lazım ve global bir tarım firmasına ihtiyacımız var. Bunun bir kısmı kamunun olabilir ama tamamen özel sektör mantığıyla yönetilecek, ipek yolu üzerinde bulunan her değerden alınan satılandan da payını alacak bir firmaya ihtiyacımız var. İnşallah yeni bir plan program yaparız bunları da sayın Cumhurbaşkanımıza sunarız akabinde onay alırsak bununla ilgili bir şey yapmak istiyorum."

Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin farklı ülkelere ve farklı coğrafyalara yelken açması gerektiğini belirterek, bu nedenle Bakanlık olarak Çin'de roadshow yapacaklarını ve buna tüm iş adamlarını davet etti.

Pakdemirli, marketlerde ucuz et satışını bir sosyal sorumluluk olarak gördüğünü ifade ederek, "Pazarda her oyuncuya yer var. Biz burada ette işimizi çeşitlendirmemiz lazım ama bu gün itibariyle yüzde altılık bir kesiminde genele sahip bir netice ve etki doğurmayacağını düşünüyorum. Bu konuda da biraz daha sabır. Amaç Türkiye'ye et ithal etmeyecek vaziyete getirmeyecek olmalı ama geçmiş performansa bakacak olursanız 2002 de bu millet adam başı 6 kilo et yiyordu şimdi 15 kilo et yiyoruz. 2,5 kat üretimimiz de artmış. Bu bir başarıdır bardağı bir de dolu tarafından bakmak lazım. Ama eksik kalmış mı kalmış bunu nasıl tamamlarız hep birlikte buna bakacağız." dedi.

Açıkta süt satışına karşı olduğunu böyle satılan sütün içerisine hastalıkların karışabileceğini aktaran Pakdemirli, fabrika kurmak isteyen kişiye destek olabileceklerini ifade etti.

Pakdemirli, Türkiye de birlik ve kooperatif kirliliğinin olduğunu bunlardan hangisini işe yaradığının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Meslek olarak Ziraat Mühendisinin yeniden prestijli hale getirilmesi gerektiğini aktan Pakdemirli, "Bu işe de ilkokulda başlamamız lazım. İlkokulda, ortaokulda bir adam toprağın kenarına biraz bulaşmıyorsa lise ve üniversiteye geldiğinde bu ne ya diyor. Ziraat Mühendisi olduktan sonra bile diyor ki bu ne, girmiyor onun içerisine. Ne yapıyor çay, internet, kahve, kıravatlı iş arıyor. Bunu Milli Eğitim Bakanımızla konuşmamız lazım. Yarınların teminatını yarınların iyi tarım politikalarını yarının iyi Tarım Bakanını oluşturmak istiyorsak, bugünden iyi bir şeyler yapmamız lazım." dedi.

Bakan Pakdemirli daha sonra bir üzüm bağına giderek çizme giydi puşi taktı. Üzüm bağını dolaşan Bakan Pakdemirli, asmadan üzüm kesti.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: "Tarımı Havza Bazlı Yöneteceğiz"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: 'Tarımı Havza Bazlı Yöneteceğiz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement