TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

HDP'nin, yaşanan işçi ölümleri ile ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.

16.02.2017 16:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP'nin, yaşanan işçi ölümleri ile ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurulunda öneri üzerinde konuşan HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Türkiye'de iş kazalarında ölümlerin olmasının normalmiş gibi gösterildiğini, "fıtratında var" denildiğini iddia etti.

Bunu kabul edemeyeceklerini, siyaset kurumunun bu ölümleri durdurması gerektiğini ifade eden Paylan, "AK Parti döneminde 18 bin 604 iş cinayeti yaşandı." dedi.

Sadece 2016 yılında bin 970 iş cinayeti yaşandığını savunan Paylan, Türkiye'nin iş cinayetlerinde Avrupa'da birinci, dünyada ise üçüncü sırada olduğunu söyledi.

" Almanya'nın gayri safi hasılası bizim 3 katımız ama orada Türkiye'nin on beşte biri kadar işçi hayatını kaybediyor." diyen Paylan, Türkiye'de işsizlik oranının da yüzde 12,1'e çıktığını belirtti.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, ülkede en çok iş kazasının kömür ve linyit sektöründe yaşandığına dikkati çekti.

CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya, AK Parti döneminde 18 bin kişinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini iddia ederek, "Eğer yeterli önlem alınsaydı bu cinayetlerin yüzde 95'i önlenirdi ama önlem alınmadı."ifadesini kullandı.

Akkaya, iş kazalarıyla ilgili yasaların çıkartıldığını ancak bu yasaların uygulanamadığını söyledi.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, Türkiye'nin iş güvenliği ve sağlığı alanında sorumluluklarını yerine getiren bir ülke olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin bu alanda uluslararası alandaki yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve bu konudaki uluslararası anlaşmaları onayladığını aktaran Kaçar, 2012'de çıkarılan yasayla bütün çalışanların iş güvenliği kapsamına alındığını belirtti.

Mahmut Kaçar, ölümlü iş kazalarının 2002'ye göre azaldığını ama tamamen bitmediğini ifade ederek, tamamen bitirilmesi için çıkarılan yasaların tam olarak uygulanması gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından HDP'nin önerisi kabul edilmedi.

Bu arada CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Genel Kurulda yapılan oylamada, CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen'in istifası ile boşalan TBMM Katip Üyeliğine seçildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement