Türkiye-Rusya arasındaki Soçi Mutabakatı sonrası devriyeler başladı - Son Dakika
Dünya
BBC

Türkiye-Rusya arasındaki Soçi Mutabakatı sonrası devriyeler başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Putin'in anlaştığı 10 maddelik Soçi Mutabakatı sonrası dün Rus askeri birliklerinin Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırına yakın bir şekilde devriye gezmeye başladığı bildirildi.

23.10.2019 23:35  Güncelleme: 09:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Suriye'nin kuzeyi ile ilgili olarak dün Soçi'de bir mutabakata varmış, buna göre Türkiye'nin geçen hafta ABD ile yaptığı anlaşmadaki 120 kilometrelik güvenli bölgedeki durumun korunmasına, sınırın geri kalanındaki bölgelerde ise Suriye ve Rusya askerlerinin 30 kilometre derinliğe kadar girerek YPG'nin bölgeden çekilmesini sağlamasına karar verilmişti. Türkiye ile Rusya arasında Suriye'nin kuzeyi ile ilgili olarak Soçi'de varılan mutabakatın ardından dün Rus askeri birliklerinin Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırına yakın bir şekilde devriye gezmeye başladığı bildirildi.

Türkiye-Rusya arasındaki Soçi Mutabakatı sonrası devriyeler başladı

TÜRK VE RUS ORDULARININ ORTAK DEVRİYESİ BAŞLAYACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in vardığı mutabakata göre, Suriye ve Rusya askerlerinin 30 kilometre daha içeri girme görevi 150 saat içinde, Salı günü Türkiye saati ile 18.00'e kadar tamamlanması öngörülüyor. Bunun ardından Rusya ve Türkiye ordularının, sınırın 10 kilometre güneyine kadar inerek ortak devriyesi başlayacak. Rus Savunma Bakanlığı bugün Rus askeri polis birliklerinin Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırına yakın bir şekilde devriye gezmeye başladığını ve bu birliklerin Kobani'ye de ulaştığını duyurdu. Bugün ayrıca Suriye yönetiminin kuracağı açıklandı. Türkiye ise bu bölgede 12 gözlem noktası kurmak için daha önce duyurduğu .

Türkiye-Rusya arasındaki Soçi Mutabakatı sonrası devriyeler başladı

ABD TÜRKİYE'YE YAPTIRIMLARI KALDIRDI

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin Suriye'deki operasyonlarını durduracağı, ateşkesi kalıcı hale getirdiği bilgisini alması üzerine kaldırılması için talimat verdiğini açıkladı. Bunun üzerine ABD Hazine Bakanlığı, Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Savunma Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı'nı hakkındaki yaptırımların kaldırıldığını açıkladı. Ancak Trump, "Türkiye'nin verdiği taahhütleri yerine getirmemesi halinde, çelik ve diğer ürünlerin ihracatı üzerindeki vergilerin artırılması da dahil " diye konuştu.

Trump, daha erken saatlerde Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Türkiye - Suriye sınırında büyük başarıya ulaştık" diye açıklama yaptı. "Güvenli Bölge yaratıldı! Ateşkes kalıcı oldu ve çatışmalar bitti. Kürtler güvende ve bizimle gayet iyi çalıştılar. IŞİD tutukluları güvende. Saat 11.00'de (TSİ 18.00) Beyaz Saray'da açıklama yapacağım. Teşekkürler!" diye yazdı.

Türkiye-Rusya arasındaki Soçi Mutabakatı sonrası devriyeler başladı

"TÜRKİYE 5 GÜN İÇİNDE İKİ BÜYÜK GÜÇLE MUTABAKAT SAĞLADI"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, Türkiye'nin beş gün içinde dünyanın en büyük iki gücüyle masada mutabakat sağladığını söyledi. Çavuşoğlu, "Bu mutabakat bizim ulusal güvenliğimiz için çok önemlidir. Dış politikamızın ABD ile Rusya arasına sıkışıp kaldığını söylüyorlardı, o yüzden bunu vurgulamak isterim" diye konuştu.

"Kobani'den Irak'a kadar, Kamışlı hariç güvenli bölge olacak, YPG çekilecek. Burada sızmaların önlenmesi için 10 kilometre derinlikte Rusya ile ortak devriye yapılacak" diye devam eden Çavuşoğlu, "Kamışlı'da başından beri rejim var. Rejim unsurlarıyla karşı karşıya gelmemek bakımından, Rusya'nın tavsiyesi ve ricasıyla Kamışlı'yı hariç tuttuk. Ama YPG'liler Kamışlı'dan da çıkacak" dedi.

Türkiye-Rusya arasındaki Soçi Mutabakatı sonrası devriyeler başladı

F-35 KONUSUNDA ABD İLE ANLAŞMAZLIKLARIN ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, F-35 savaş uçakları konusunda ABD ile yaşanan anlaşmazlıkların üstesinden gelineceğini belirtti. Rusya'dan alınan S-400 füze savunma sistemi nedeniyle, Türkiye'nin F-35 savaş uçağı projesindeki ortaklığı ABD tarafından askıya alınmıştı.

Türkiye'nin F-35 savaş uçağı projesinin ortaklarından olduğunu, uçakların bazı parçalarının Türkiye'de üretildiğini ve projeye yaklaşık 1,5 milyar dolar yatırdıklarını belirten Akar "Umuyoruz ki üretime devam edeceğiz. Şu an bazı sorunlar var ama inanıyorum ki bunların üstesinden geleceğiz" diye konuştu. .

Akar, Suriye'de Barış Pınarı Harekatı alanı dışında herhangi bir operasyona ihtiyaç duyulmadığnı, gözlem noktalarının kurulması konusunu değerlendirdiklerini ve sahadaki duruma göre sayılarının artırılıp azaltılabileceğini söyledi. Akar, Almanya'nın güvenli bölge konusundaki önerisini de yarın dinleyeceklerini ekledi.

Türkiye-Rusya arasındaki Soçi Mutabakatı sonrası devriyeler başladı

RUSYA: YENİ S-400'LER İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Rusya'da devletin silah ihracat şirketi Rosoboronexport'un başında bulunan Aleksandr Mikheyev, Türkiye'ye S-400 sevkiyatının tamamlandığını söyledi. Interfax ajansına konuşan Mikheyev, "Lojistiği başarılı bir şekilde hallettik. 72 uçuş gerçekleştirdik. Her şey hassasiyetle ve hatasız tamamlandı. Böylece sevkiyat beklenenden erken tamamlandı" dedi.

Rusya ve Türkiye'nin yeni S-400'ler için de görüşmeler yaptığını belirten Mikheyev, "Şu anda opsiyonları, finansmanı ve teslimat tarihlerini konuşuyoruz" dedi.

Türkiye-Rusya arasındaki Soçi Mutabakatı sonrası devriyeler başladı

İRAN: TÜRKİYE-RUSYA ANLAŞMASI OLUMLU

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi, "İran Suriye'ye güvenlik ve huzur getirecek, ülkenin bütünlüğünü sağlayacak her adımı destekler" dedi. Türkiye ve Rusya arasındaki anlaşmanın olumlu bir adım olduğunu söyleyen Musavi, "Umarız bu anlaşma Türkiye'nin çekincelerini giderir ve Suriye'ye barış ve güvenlik getirir" ifadelerini kullandı.

Türkiye-Rusya arasındaki Soçi Mutabakatı sonrası devriyeler başladı

NATO GENEL SEKRETERİ: SİYASİ ÇÖZÜME DOĞRU BİR ADIM

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dünkü Rusya - Türkiye anlaşmasının ardından "Son günlerde gördüğümüz şey cesaret verici, siyasi çözüme doğru atılmış bir adım" diye konuştu. Stoltenberg siyasi çözümün ilk adımının savaşın durması olacağını belirterek "Ondan sonra, Suriye'de gerçek ve müzakere edilmiş siyasi bir çözüme ulaşmamız lazım" dedi.

Soçi Mutabakatı'nın etkisini değerlendirmek için çok erken olduğunu belirten Stoltenberg, Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer'in dün yaptığı "Suriye - Türkiye sınırında uluslararası bölge" çağrısı konusunda da barış yolunda her öneriye açık olduklarını söyledi.

NATO Genel Sekreteri yarınki NATO Savunma Bakanları toplantısında Türkiye'de NATO görevlendirmesiyle bulunan Patriot füzelerinin geleceğinin de konuşulacağını aktardı.

Türkiye-Rusya arasındaki Soçi Mutabakatı sonrası devriyeler başladı

PKK/YPG TERÖR ÖRGÜTÜNÜN YAN OLUŞUMU SDG KOMUTANI: TRUMP İŞ BİRLİĞİNİ SÜRDÜRME SÖZÜ VERDİ

Suriye Demokratik Güçleri basın sözcüsü Mustafa Bali, SDG Genel Komutanı Mazlum Kobani'nin ABD Başkanı Trump'la konuştuğunu ve Trump'ın SDG ile iş birliğini sürdürme sözü verdiğini açıkladı.

Bali konuşmanın içeriğine dair Mazlum'un ifadeleriyle üç tweet attı:

"ABD Başkanı Trump'la biraz önce konuştum ve ona Türkiye'nin ateşkes ihlallerinden bahsettim. Bu ateşkes onun büyük çabaları olmasa mümkün olmazdı."

"Başkan Trump'a bitmez tükenmez çabalarıyla Türkiye'nin ve cihatçı örgütlerin halkımıza yönelik acımasız saldırılarını durdurduğu için teşekkür ederiz."

"Başkan Trump SDG ile iş birliğini sürdürme ve farklı konularda uzun vadeli destek sözü verdi."

SOÇİ MUTABAKATI NEDİR? MUTABAKATIN MADDLERİ NELERDİR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'nin kuzeyinde ABD arabuluculuğuyla varılan 120 saatlik ateşkesin sona ermesine saatler kala Soçi'de biraraya geldi. İki lider ,5 saat süren görüşmenin ardından 10 maddelik bir mutabakata vardılar.

Türkiye-Rusya arasındaki Soçi Mutabakatı sonrası devriyeler başladı

Soçi Mutabakatı'nda yer alan maddeler şunlar:

1- Suriye'nin siyasi birliği ve toprka bütünlüğünün ve Türkiye'nin milli güvenliğinin korunmasına olan bağlılığını teyit ederler.

2- Terörizmin tüm şekil ve tezahülleriyle mücadele etme ve Suriye topraklarındaki ayrılıkçı gündemleri boşa çıkarma yönündeki kararlılıklarını vurgularlar.

3- Bu çerçevede Tel Abyad ve Rasulayn'ı içine alan32 kilometre derinlikteki mevcut Barış Pınarı Harekatı alanındaki statüko muhafaza edilecektir.

4- Her iki taraf Adana anlaşmasının önemini teyit eder. Rusya Federasyonu mevcut koşullarda Adana anlaşmasının uygulanmasını kolaylaştıracaktır.

5- 23 Ekim 2019 öğlen saat 12.00'den itibaren, Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızları, Barış Pınarı Harekatı alanının dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının, Suriye tarafına, YPG unsurları ve silahlarının Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 kilometrenin dışına çıkarılmasını temin etmek için çıkarılacaktır. Bu işlem 150 saat içinde tamamlanacaktır. Aynı saat itibariyle mevcut Barış Pınarı Harekatının alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 kilometre derinlikte, Kamışlı hariç, Türk-Rus ortak devriyeleri başlayacaktır.

6- Münbiç ve Tel Rıfat'tan bütün YPG unsurları silahlarıyla birlikte çıkarılacaktır.

7- Her iki taraf, terörist unsurlarının sızmalarının önlenmesinin için gerekli tedbirleri alacaktır.

8. Mültecilerin güvenli ve gönüllü şekilde geri dönüşlerini kolaylaştırmak maksadıyla ortak çalışma yapılacaktır.

9. Bu muhtıranın uygulanmasını gözetmek ve koordine etmek amacıyla müşterek bir denetim ve doğrulama mekanizması ihdas edilecektir.

10. Taraflar Astana Mekanizması çerçevesinde Suriye ihtilafına kalıcı bir siyasi çözüm bulunması amacıyla çalışmalarını sürdürecek ve Anayasa Komitesi'nin faaliyetlerini destekleyecektir.

Türkiye-Rusya arasındaki Soçi Mutabakatı sonrası devriyeler başladı
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Türkiye-Rusya arasındaki Soçi Mutabakatı sonrası devriyeler başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

BBC

Advertisement