Uluslararası Hukuk Eğitim Programı - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Hukuk Eğitim Programı

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış: "Suriye'de ufacık yavrular kitlesel imha silahlarıyla katlediliyor. Dünya demokrasi beşiği olarak kabul edilen ülkeler tecavüze uğrayan Mısır demokrasisinin karşısında adeta sessizliği oynuyor ve uluslararası hukuk maalesef üzerine düşeni yapmıyor" "Ama bir Türkiye var ki bir vicdan var ki bütün dünyaya 'burada bir yanlış var buna mutlaka parmak basılması, bu yanlışın düzeltilmesi gerekir' diyor. Kimileri bunu Türkiye'nin yalnızlaşması olarak adlandırıyor" "Yanlış olan, yalnız olan Türkiye değildir. Yalnız olan başını kuma gömenlerdir"

27.08.2013 13:37

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, " Suriye'de ufacık yavrular kitlesel imha silahlarıyla katlediliyor. Dünya demokrasi beşiği olarak kabul edilen ülkeler tecavüze uğrayan Mısır demokrasisinin karşısında adeta sessizliği oynuyor ve uluslararası hukuk maalesef üzerine düşeni yapmıyor. Ama bir Türkiye var ki bir vicdan var ki bütün dünyaya 'burada bir yanlış var buna mutlaka parmak basılması, bu yanlışın düzeltilmesi gerekir' diyor. Kimileri bunu Türkiye'nin yalnızlaşması olarak adlandırıyor" dedi.

Bağış, "Yanlış olan, yalnız olan Türkiye değildir. Yalnız olan başını kuma gömenlerdir" diye konuştu.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı arasında yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik hukuki çalışmalara ilişkin düzenlenen Uluslararası Hukuk Eğitim Programı açılışı, buna ilişkin işbirliği protokolü ve AB Leonardo da Vinci Projesi imza törenine katıldı.

Burada konuşan Bağış, bugün yurt dışında yaşayan vatandaşların sorunlarına yönelik çözümler için uzun vadeli bir süreç başlattıklarını belirterek, kendisinin de 17 yıl yurt dışında yaşamış biri olarak gurbetçiliğin ve yurt dışında yaşanan sorunların ne olduğunu iyi bildiğini söyledi.

Bağış, Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı gelişime işaret ederek, "Bugün dünyanın dört bir yanındaki mazlumların, mağdurların umudu haline gelmiş, bütün zalimlerin kabusu haline gelmiş bir Türkiye var. Artık dünyanın neresine giderse gitsin oradaki vatandaşlarıyla soydaşlarıyla toplantılar yapan başbakanlarımız, bakanlarımız, milletvekillerimiz, bürokratlarımız var" dedi.

Türkiye'nin geçirdiği değişime değinirken yönetmen Fatih Akın'ın "Duvara Karşı" filminden örnek veren Bağış, şunları söyledi:

"Filmde bir Türk genç kızı Almanya'da siyasi sığınmacı olarak başvurur. Hakimin önüne çıktığında o film sahnesinde hakim 'neden sığınmak istiyorsun ülkemize' diye sorduğunda 'Türkiye'ye gidersem işkence görürüm' diye cevap verir. Alman hakimin verdiği cevap çok manidardır. 'Eskiden olsaydı haklıydın. Ama Türkiye AB yolunda öyle reformlar gerçekleştirdi ki artık işkence kalmadı, ülkene dönebilirsin.' İşte benim belki de 28 AB üyesi ülkeyi kapı kapı dolaşıp anlatmaya çalıştığımı daha etkili bir şekilde bir film sahnesinde oradaki yönetmen kardeşimiz anlatabiliyor."

"Yalnız olan Türkiye değil, başını kuma gömenlerdir"

Bakan Bağış, birçok yerde uluslararası hukukun ayaklar altına alındığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Suriye'de ufacık yavrular kitlesel imha silahlarıyla katlediliyor. Dünya demokrasi beşiği olarak kabul edilen ülkeler tecavüze uğrayan Mısır demokrasisinin karşısında adeta sessizliği oynuyor ve uluslararası hukuk maalesef üzerine düşeni yapmıyor. Ama bir Türkiye var ki bir vicdan var ki bütün dünyaya 'burada bir yanlış var buna mutlaka parmak basılması, bu yanlışın düzeltilmesi gerekir' diyor. Kimileri bunu Türkiye'nin yalnızlaşması olarak adlandırıyor. Bizim tarihimizde, ki biz Açe'ye kadar, Endonezya'ya kadar adalet uğruna, hukuk uğruna yardım göndermiş bir ecdadın torunlarıyız. Biz göç eden kuşlar için vakıf kurmuş bir ecdadın torunlarıyız. Tabii ki bugün dünyadaki bu haksızlıklara, zalimlere, katliamlara, darbecilere hep birlikte 'dur' demek durumundayız. Yanlış olan, yalnız olan Türkiye değildir. Yalnız olan başını kuma gömenlerdir."

"Galatasaraylı müsteşarımla çok rahat çalışıyorum"

Bağış, yurt dışında yaşayan vatandaşlardan en büyük beklentilerinin, birbirlerini olduğu gibi kabul ederek değiştirmeye çalışmadan kucaklamaları olduğunu söyledi. Türkiye'de aynı hataların geçmişte yapıldığını, insanların birbirini değiştirebileceğini sandığını kaydeden Bağış, "Halbuki hiçbir zaman birbirimizi değiştiremedik. Hepimizin farklılıkları olacak. Bazen anadilimiz farklı olacak, bazen etnik kökenimiz farklı olacak, bazen siyasi görüşümüz farklı olacak, bazen tuttuğumuz futbol takımları farklı olacak. Ben Galatasaraylı olmasına rağmen müsteşarımla çok rahat çalışabiliyorum" diye konuştu.

Bağış, 17 yıllık yurt dışı hayatında lisan bilmediği için konserve sanarak kedi maması alıp yiyen kişilerle karşılaştığını anlatan Bağış, "Ama artık çok şükür o günler geride kaldı" dedi.

Dışişleri Bakanı Yardımcısı Koru

İmza törenine katılan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Naci Koru da yaptığı konuşmada, bakanlığın sadece dış politika yapmadığını, yurt dışındaki vatandaşların konsolosluk, askerlik gibi işlemlerini yaptıklarını söyledi.

Bunu diğer bakanlıklar ve kurumlarla yaptıklarını hatırlatan Koru, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü ve Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı gibi kurumların da kendileriyle birlikte çalıştığını ve çok güzel işlere imza attığını söyledi.

"Biz yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızı tanıtım elçilerimiz olarak görüyoruz" diyen Koru, yurt dışında yaşayan Türklerin mavi kart, aile birleşimi ve askerlik gibi sorunları arasında en önemlisinin ana dilde eğitim olduğunu söyledi. Koru, bu konuda çalışma içinde olduklarını belirterek, artık yabancı ülkelerdeki birçok Türk ailesinin evlerinde de bulundukları ülkenin dilini konuşmaya başladığını, buna çözüm bulunmazsa böyle ailelerin sayısının artacağını kaydetti.

Türkiye'den gönderilen öğretmenlerle bu sorunun çözülemediğine dikkati çeken Koru, Türkiye kampları, internet üzerinden Türkçe dersleri ve staj programları gibi çalışmalarla bu sorunu çözmek için çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

Koru, özellikle Avrupa'daki yabancı düşmanlığına da dikkati çekerek, bunların devam edeceğini, yabancı düşmanlığının yok olacağının düşünülmemesi gerektiğini söyledi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Hukuk Eğitim Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement