Uyuşturucu Maddenin Neden Olduğu 941 Ölümün 564'ünün Bonzaiden Olduğu Ortaya Çıktı - Son Dakika
Güncel

Uyuşturucu Maddenin Neden Olduğu 941 Ölümün 564'ünün Bonzaiden Olduğu Ortaya Çıktı

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin 2017 verilerine göre, uyuşturucu madde kullanımı nedeniyle 941 kişi hayatını kaybederken, bunların 564'ünü bonzai oluşturdu.

04.10.2018 07:59  Güncelleme: 09:30

Türkiye genelinde uyuşturucu madde kullanımı nedeniyle 2017'de 941 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin yüzde 60'ı sentetik kannabinoid (bonzai) nedeniyle can verdi. Ölenlerin yüzde 96.6'sının erkek, yüzde 3.4'ünün kadın olduğu belirlendi.

TÜRKİYE 2018 UYUŞTURUCU RAPORU HAZIRLANDI

Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı bünyesindeki Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) 2017 verileri kullanılarak, "Türkiye 2018 Uyuşturucu Raporu"nu hazırladı. Kamuoyuna duyurulan raporda, Adli Tıp Kurumu'ndan (ATK) doğrudan madde bağlantılı ölüm verileri (MBÖ) eklenerek güncellendi.

36'SI UÇUCU MADDE

Milliyet'te yer alan habere göre; otopsi kayıtları doğrultusunda hazırlanan raporda öne çıkan ifadeler şöyle:

- 2017'de meydana gelen 941 doğrudan narkotik madde bağlantılı ölümün 36'sı uçucu madde kullanımı sebebiyle oldu.

- 2017'de ölenler 20 farklı ülke uyruğunda. Ölenlerin 886'sı (yüzde 94,2) Türkiye Cumhuriyeti uyruklu.

- 2013'te 232 olan doğrudan MBÖ, 2014'te yüzde 114 artışla 497, 2015'te yüzde 19 artışla 590, 2016'da yüzde 56 artışla 920 oldu.

2017'DE DÜŞÜŞ VAR

- 2017'de MBÖ yüzde 2,3'lük artışla 941 oldu. Son 5 yılın en düşük artış yüzdesi 2017'de gerçekleşti. Raporda, "Düşüşe neden olan faktörlerden biri de arzla mücadele çalışmalarının yoğunluğu ve etkinliğidir" denildi.

- Ölenlerin yüzde 96.6'sı (909) erkek, yüzde 3.4'ü (32) kadın.

YAŞ ORTALAMASI 31.98

- 2017'de madde bağlantılı ölümlerin yaşları incelendiğinde, en yaşlı ölümün 78 yaşında ve (1) kişi olduğu görüldü. En genç ölüm vakası, 14 yaşında üç kişide uçucu madde kaynaklı gerçekleşti.

- Ölümlerin yaş ortalaması 31.98 olarak tespit edildi. En yoğun ölüm gerçekleşen yaş grubu 25-34 yaş (yüzde 36.5) aralığı.

- Ölümlerin 12'si 15-64 yaş aralığının dışında.

ÖLÜMLERİN 564'Ü BONZAİ KAYNAKLI

- 2017'de 941 madde bağlantılı ölüm olayının yüzde 60'ında (564) sentetik kannabinoid mevcut. Sentetik kannabinoid (bonzai) görülen 564 ölümün 247'sinde (yüzde 49) ölüm tek başına bu maddeden kaynaklandı.

- 2017'de meydana gelen MBÖ vakalarının yüzde 61.1'i (575) çoklu madde kullanımından kaynaklandı. 2016'da ise bu oran yüzde 46.3 (426) oldu.

Uyuşturucu Maddenin Neden Olduğu 941 Ölümün 564'ünün Bonzaiden Olduğu Ortaya Çıktı

200'E YAKIN ÇEŞİT

Raporda, "bonzai"ye ilişkin şu çarpıcı ifade yer aldı: "2017'de gerçekleşen MBÖ profilinin yarısından fazlasına neden olan bonzainin 200'e yakın kimyasal çeşidi bilinmektedir. Ülkemize yasadışı yollarla başta Çin'den getirilen hammaddenin çözülmesi oldukça kolaydır. Çoğaltılması için profesyonel laboratuvar gerekmemektedir. İçine haşere ve tarım ilacı gibi zehir katkılar eklenmektedir. Ada çayı, damiana çayı, yavşan otu, kekik, kalitesiz esrar, kına, hint kınası, kimyon gibi bitkisel ürünlere spreyleme yoluyla emdirildiği gibi, kağıt üzerine de spreylenmiş olarak ele geçirilmiş örnekleri mevcuttur. Bitkisel ürünler ve bazen de esrar üzerine spreylenmesi, kullanıcılarda sentetik (kimyasal) olmadığı yönünde güçlü kanaat oluşturmaktadır. Tüm bunlar kullanıcılar için ölüm riskini artırmaktadır."

"TOPLUMSAL BİLİNÇ OLUŞTURULMALI"

Daire Başkanı İbrahim Seydioğulları, uyuşturucu ile mücadelede karşılaşılan sorunların çözümü için alınacak tedbirler kadar toplumsal bilincin oluşturulması ve farkındalığın artırılması büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

"TÜM DÜNYA ÇOCUKLARINI KENDİ ÇOCUKLARIMIZ OLARAK GÖRÜP ÇALIŞIYORUZ"

Seydioğulları, Türkiye'nin uyuşturucu satıcıları için stratejik bir konuma sahip olduğunu belirterek, "Bunu bilerek ve tüm dünya çocuklarını kendi çocuklarımız olarak kabul ederek çalışmalarımızı çok yönlü, bütüncül anlayışla sürdürmekteyiz" dedi.

Uyuşturucu Maddenin Neden Olduğu 941 Ölümün 564\'ünün Bonzaiden Olduğu Ortaya Çıktı

Son Dakika Güncel Uyuşturucu Maddenin Neden Olduğu 941 Ölümün 564'ünün Bonzaiden Olduğu Ortaya Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (16)

  • elazığlı: kurnaz ülkelerin hepsi bunu yasallaştırdı çünkü başa çıkamadılar ve daha kötüsü insanlar kimysallara düştü o yüzden belli bi grama kadar içme hakkı verdi devletinde kasasına para girdi amerika hollanda fransa kolombiya ispanya avustralya arjantin ve bikaç yer daha hem içmek amaçlı hem tıbbi amaçlı serbest devlet kontrölünde . 5 3 Yanıtla
  • elazığlı: devlet bunların önünü kesemez ne kadar mücadele ederse etsin bu uyusturucu hep olur bitirdim sanar ama bitiremez insanlar kimyasala yöneliyor esrarı bulamayınca o pislikleri içeceklerine esrar içsinler hiç değilse doğal ne oldugu belli ve faydalarıda var insanlığa araştırıp bakabilirler tarihtede vardır kanıtları bunun . 4 3 Yanıtla
  • elazığlı: ölürler tabi esrarın önünü kestiler millet kimyasala düştü kafayı yiyen bir sürü insan var millet hapa eroine bonzaiye mete bilmedğimiz daha bir sürü uyusturucuya düştü halbuki hollanda gibi aç cafe shopları ver esrarı millet bıraksın kimyasalı esrarın bir sürü faydası var en azından diğerleri gibi ölüm riski pisliği yok esrarı para babaları yasak ettirdi çünkü onların ekmeklerine taş koyuyordu esrar diğer pislikler gibi zarar vermiyordu insanlara bunu gündeme alın yazık bu insanlara . 5 2 Yanıtla
  • alican: içiciyim dersen serbest kalıyorsun,kullanan, satan,kurye herkes içiciyim diyor,peki ülkemize sokan kim,ülkeye getirirken gümrük amir ve memurları kimdir, bunların mal varlıkları ne kadar şişmiştir,kim ne kadar haram para toplamıştır ve halen toplamaya devam etmektedir. 6 0 Yanıtla
  • baba: varımıyogumu sattım bu pislikten cocugu kurtarana kadar bunu getierni yapanı imalatını yapanı asın içimiz rahat lasın 3 0 Yanıtla
  • MERYEM YILDIRIM: HİÇ KİMSENİN HİÇ BİR ŞEY YAPTIĞI YOK SULTANGAZİDE YASIYORUM BURADA İÇİÇİDE DOLU SATICIDA ARAMADIĞIM YER KALMADI AMA KİMSEDEN TIK YOK NASIL BİR ÜLKEDE YAŞIYORUZ .. 3 0 Yanıtla
  • Merdo: tamam da ne kadar caydırıcı önlem alındı.haticeye değil neticeye bakın.... 1 0 Yanıtla
  • nazlı: sıfır sorun değilmi dağilan aileler perişan olan halk genclik müptela almış başınıö iflaslar icralar boşanmalar cinnetler ekin ekemiyecek koylü ciftci .ücretli ay başını nasıl gecirecek kara kara d.....öööür hastalar dertli mertli kanserli mezun oğrneci yav yav yav 1 0 Yanıtla
  • nazlı: millet ekmek kasap et derdinde koltuk derdinde secim derdinde derde bak sen derde 0 1 Yanıtla
  • annenin feryadı: bonzaiyi cin den maddeyi getirip milete ton ton satan muammer sekman dır adamın ortagı çinde asıldı buadam lüks icinde aramızda geziyo araştırın görüceksiniz daha gecen gün 1 ton sıkank getirdi allahtan yakalandı buşahıs yüksek makam larda tanıdıkları oldugundan kimse bişey yapmıyor sokak torbacılarını yakalıyosunuz dedik lerigibi baronu yakalayın adamın altında 900 milyarlık arabayla geziyo yazık bumillete kaç kişi öldü bunun yüzünden 1 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement