35. İstanbul Film Festivali Başladı - Son Dakika
Kültür Sanat

35. İstanbul Film Festivali Başladı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 35. İstanbul Film Festivali başladı.

07.04.2016 12:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 35. İstanbul Film Festivali başladı.

Vakıftan yapılan açıklamaya göre, bu yıl 12. kez Akbank'ın desteğiyle gerçekleştirilen festivalde, 25 bölümde 62 ülkeden 223 yönetmenin toplam 221 filmin gösterilecek.

Jüri ve izleyici karşısına çıkacak filmlere ödülleri, 15 Nisan'da Uniq İstanbul'da düzenlenecek törende verilecek.

Festivalin bu yılki Sinema Onur Ödülleri, dün akşam hayatını kaybeden yönetmen Ülkü Erakalın'ın yanı sıra oyuncu Suzan Avcı, yapımcı Şeref Gür, oyuncu Perran Kutman ve seslendirme sanatçısı Jeyan Ayral Tözüm'e takdim edilecek.

İKSV'nin açıklamasında, "Usta yönetmen Ülkü Erakalın'ı kaybetmenin büyük üzüntüsü içindeyiz. 200'e yakın filmiyle Yeşilçam'ın en üretken yönetmenlerinden olan Ülkü Erakalın, bu yılki festivalin Sinema Onur Ödülü sahiplerindendi. Sinemamıza ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Ödüller

Altın Lale Uluslararası ve Ulusal Yarışmaları'na ek olarak festivalde bu yıl ilk kez Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Film yarışmaları da gerçekleştirilecek. Festivalin bir diğer ilki ise dünyada ilk kez 35. İstanbul Film Festivali kapsamında kadın-erkek eşitsizliğine dikkati çekmek amacıyla verilecek Audentia Ödülü olacak.

Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) da festivalde FACE Sinemada İnsan Hakları Ödülü, Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü ve Ulusal Altın Lale, Uluslararası Altın Lale ve Ulusal Kısa Film yarışmalarında yer alan birer filme ödül verecek.

Festivalin Uluslararası Yarışma bölümünde festivalin büyük ödülü Altın Lale için "sinemada farklı bakışlar" temasını izleyen filmler yarışacak. 35. İstanbul Film Festivali Altın Lale Uluslararası Yarışma bölümünde 14 ülkeden 15 film yer alıyor.

Daha önce jüri başkanlığını yürüteceği duyurulan Pablo Trapero özel nedenlerle festivale katılamıyor. Oscarlı yapımcı Ewa Puszczynska'nın başkanlığını üstlendiği Uluslararası Altın Lale Yarışması jürisinde oyuncular Melisa Sözen ve Lior Ashkenazy ile video sanatçısı Ali Kazma bulunuyor.

Eski İKSV Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Film Festivali kurucularından Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü, bu yıl da Eczacıbaşı Topluluğu tarafından 25 bin avroluk para ödülüyle desteklenecek. Bu ödülün 10 bin avrosu Altın Lale'nin sahibi olacak filmin yönetmenine, 10 bin avrosu filmin Türkiye'deki dağıtımını üstlenecek firmaya, 5 bin avrosu ise Jüri Özel Ödülü'nü kazanacak filmin yönetmenine sunulacak.

Altın Lale Uluslararası Yarışma bölümünde yer alan filmler şöyle:

Sütak/ Sutak/ Mirlan Abdykalykov (Kırgızistan)

Eva'ya Huzur Yok/ Eva Doesn't Sleep/ Pablo Agüero ( Fransa, Arjantin, İspanya)

Bize Rüyalarımızda Huzur Ver/ Peace to US in Our Dreams/ Sharunas Bartas ( Litvanya, Fransa)

Bir Liderin Çocukluğu/ The Childhood of a Leader/ Brady Corbet (İngiltere, Macaristan)

Kor/ Zeki Demirkubuz (Türkiye, Almanya)

Şeytanlar/ The Demons/ Philippe Lesage (Kanada)

Son/ The End/ Guillaume Nicloux (Fransa)

Bin Başlı Canavar/ A Monster With Thousand Heads/ Rodrigo Pla (Meksika)

Susuzluk/ Thirst/ Svetla Tsotsorkova (Bulgaristan)

Belgica/ Felix Van Groeningen ( Belçika, Fransa, Hollanda)

Aşk Birleşik Devletleri/ United States of Love/ Tomasz Wasilewski ( Polonya, İsveç)

Ara/ Interruption/ Yorgos Zois ( Yunanistan, Fransa, Hırvatistan)

Bir Nefes/ One Breath/ Christian Zübert (Almanya)

Bir Aile Filmi/ Family Film/ Olmo Omerzu ( Çek Cumhuriyeti, Almanya, Slovenya)

Ansızın/ All of A Sudden/ Aslı Özge (Almanya, Hollanda, Fransa)

Altın Lale Ulusal Yarışma

Ulusal Yarışma'da Altın Lale Ödülü için, yapımı 2015-2016 sezonunda tamamlanan 11 film yarışacak. Bu yıl yarışmadaki 4 filmin dünya, 3 filmin ise Türkiye prömiyeri yapılacak.

Altın Lale Ulusal Yarışma jüri başkanlığını, Türkiye sinemasının önemli oyuncularından Müjde Ar üstleniyor. Jürinin diğer üyeleri ise oyuncular Tansu Biçer ve Niki Karimi, yönetmen Ben Hopkins, gazeteci yazar Murat Uyurkulak ve dağıtımcı Torsten Frehse bulunuyor.

Jürinin seçeceği En İyi Film'e 150 bin lira, En İyi Yönetmen'e 50 bin lira ödül verilecek. Festivalde En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu seçilecek isimler 10 biner lira alacak. Ayrıca, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Özgün Müzik dallarında da ödüller verilecek.

Onat Kutlar anısına verilen Jüri Özel Ödülü'nü kazanacak filmin yapımcısı bu yıl da 60 bin lirayla ödüllendirilecek.

Altın Lale Ulusal Yarışma Bölümünde yer alan filmler şöyle:

Tarla/ Cemil Ağacıkoğlu

Benim Kendi Hayatım/ Adnan Akdağ

Rüzgarın Hatıraları/ Özcan Alper

Siyah Karga/ Tayfur Aydın

Kalandar Soğuğu/ Mustafa Kara

Rauf/ Barış Kaya, Soner Caner

Mavi Bisiklet/ Ümit Köreken

Toz Bezi/ Ahu Öztürk

Ana Yurdu/ Senem Tüzen

Rüzgarda Salınan Nilüfer/ Seren Yüce

Kasap Havası/ Çiğdem Sezgin

Ulusal Kısa Film Yarışması

İstanbul Film Festivali 35. yaşında, kısa film yapımını özendirmek, bu alanda gelişimi desteklemek ve nitelikli kısa filmleri izleyiciye buluşturmak amacıyla Ulusal Kısa Film Yarışması'nı başlatıyor. Cannes Film Festivali Short Film Corner Yöneticisi Alice Kharoubi, yönetmen Fatih Kızılgök ve sinema yazarı Serdar Kökçeoğlu'nun ön seçici kurulunda yer aldığı yarışmanın jürisinde yönetmen Can Evrenol, oyuncu Hazal Kaya ve DokuFest direktörü Nita Deda yer alıyor. Jüri tarafından seçilecek En İyi Kısa Film'e 5 bin lira ödül verilecek. Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) jürisi de yarışmadaki bir filme ödül verecek.

Ulusal Kısa Film Yarışmasında yer alan filmler:

Merkür/ Melis Balcı, Ege Okal

Asfalt/ Süleyman Demirel

Salı/ Ziya Demirel

Balık Havuzu/ Ezgi Kaplan

Karadeniz/ Ulaş Karaoğlu

Tik Tak/ Zeynep Koçak

Timur Hakkında/ Özgü Özbudak

Cemil Şov/ Barış Sarhan

Orman/ Onur Saylak, Doğu Akal

Jamais Vu/ Levent Türkan

Ulusal Belgesel Yarışması

İstanbul Film Festivali'nin belgesel sinemayı ve belgeselcileri desteklemek amacıyla düzenlediği Ulusal Belgesel Yarışması'nda seçilecek En İyi Belgesel'e 10 bin lira ödül verilecek. Ulusal Belgesel Yarışma Jürisi'nde belgesel sinemacı yönetmenler Emel Çelebi, Güliz Sağlam ve Carlos Hagerman yer alıyor. Gösterilecek 12 belgeselden 7 film dünya prömiyerini, 3 film Türkiye prömiyerini İstanbul Film Festivali'nde yapacak.

Ulusal Belgesel yarışmasında yer alan filmler:

Hazır Ol!/ Onur Bakır, Panagiotis Charamis

Rafet'in Çocukları/ Mümin Barış, Reşit Ballıkaya

Başgan/ Orhan Eskiköy

Genç Pehlivanlar/ Mete Gümürhan

Soluk/ Metin Kaya

Koloni/ Gürcan Keltek

Beyaz Çınar/ Çınara Sipi/ Kazım Öz

Ötekiler/ Ayşe Polat

Sürgün Türküleri Yılmaz Güney/ İlker Savaşkurt

Kayıp Zamanlar/ Faysal Soysal

Yok Devenin Pabucu: Bir Aşk Hikayesi/ Sibel Mary Şamlı

Kara Atlas/ Umut Vedat

Diğer ödüller

Avrupa Konseyi iş birliğiyle 10 yıldır dünyada sadece İstanbul Festivali'nde verilen FACE Avrupa Konseyi Sinemada İnsan Hakları Yarışması bu yıl da devam ediyor.

FACE Ödülü, Avrupa Konseyi ve Eurimages fonunun da ortak destek olduğu 10 bin avro para ödülü ve bir heykelcikten oluşuyor. FACE Jürisi'nde oyuncu Ercan Kesal, yönetmen Jakob Brossmann, Eurimages İdari Yönetici Yardımcısı Isabel Castro ile daha önce jüride yer alacağı duyurulan Leyla Kayacık yerine Avrupa Konseyi İletişim Müdürlüğü Online ve Sosyal Medya Bölümü Yöneticisi Jelena Drca yer alıyor.

Festivalde, 2012'de hayatını kaybeden yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına verilen Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü'nü kazanan filmin yönetmenine sonraki çalışmalarını teşvik etmek üzere CMYLMZ Fikirsanat aracılığıyla 30 bin lira ödül verilecek. Festivalin Altın Lale Uluslararası Yarışma, Sinemada İnsan Hakları Yarışması ve Türkiye Sineması (Altın Lale Ulusal Yarışma, Yarışma Dışı, Yeni Türkiye Sineması) bölümlerinde yer alan Türkiye yapımı tüm kurmaca ilk filmler bu ödüle aday olabiliyor. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü jürisinde senarist, yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun, dağıtımcı Ioanna Stais ve oyuncu Ahmet Rıfat Şungar yer alacak.

Avrupa Konseyi ortak yapım fonu Eurimages, cinsiyet eşitliğini geliştirmeye doğru bir adım daha atarak, bir kadın yönetmene bir sonraki projesinde kullanılmak üzere 30 bin avro değerinde bir ödülü vermeye başlıyor. İlk kez 35. İstanbul Film Festivali kapsamında verilecek Eurimages Audentia Ödülü için bu yıl festival programında yer alan 15 kadın yönetmenin filmleri değerlendirilecek. Adını Latincede cesaret ve yiğitliği ifade eden "Audentia" kelimesinden alan ödül, kadın yönetmenlerin görünürlüğünü arttırarak başka kadınların da bu yoldan ilerlemesini teşvik etmeyi amaçlıyor. Ödülü belirleyecek jüride yönetmenler Yeşim Ustaoğlu ve Angelos Frantzis ile Hırvat Görüntü Merkezi Ortak Yapımlar Başkanı Sanja Ravlic yer alıyor.

Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) Altın Lale Ulusal ve Uluslararası Yarışma'da yer alan birer filme ve Ulusal Kısa Film Yarışması'ndan bir filme FIPRESCI Ödülü verecek. Başkanlığını ABD'den Chris Fujiwara'ın yapacağı FIPRESCI Jürisi'nde Finlandiya'dan Harri Römpötti, İtalya'dan Patrizia Pistagnesi, Slovakya'dan Viera Langerova ve Türkiye'den Senem Erdine ile Ali Deniz Şensöz görev alacak.

Sanatsal açıdan değeri tartışmasız olan, bunun yanı sıra karşılıklı iletişimi destekleyen ve birleştirici özellik taşıyan filmlere verilen cineuropa.org Ödülü, Altın Lale Ulusal Yarışması'nda yer alan bir filme verilecek.

Cineuropa Ödülü'nü kazanan filmi, sinema yazarı Vladan Petkovic belirleyecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 35. İstanbul Film Festivali Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement