Köyün Oyuncu Kadınları Gündüz Tarla, Akşam Sahne Tozu Yutuyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Köyün Oyuncu Kadınları Gündüz Tarla, Akşam Sahne Tozu Yutuyor

Muğla'nın Menteşe ilçesinde tiyatro topluluğu kuran kadınlar, gündüzleri tarlalarda çalışıyor, akşamları ise kendi yazdıkları "Köy Düğünü" adlı oyunun provalarını yapıyor.

16.03.2017 12:18  Güncelleme: 13:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Menteşe ilçesinde tiyatro topluluğu kuran kadınlar, gündüzleri bağ, bahçe ve tarlalarda çalışıyor, akşamları ise kendilerinin yazdığı, "Köy Düğünü" adlı oyunun provalarını yapıyor.

SABAH TARLADA ÇAPA, ÖĞLEN ODUN, AKŞAM SAHNE

Menteşe ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki Yaraş Mahallesi'nde yaşayan kadınlar, bir kadın sürücünün kullandığı traktörle sabah saatlerinde toplanarak tarlaya götürülüyor.

Tarlada çapa yapan kadınlar öğleden sonra odun topluyor, topladıkları odunları kırıp el arabaları ile evlerine taşıyor. Günün ilerleyen saatlerinde hayvanlarına yem vererek süt sağıp yoğurt hazırlayan kadınlar, akşam ise kendilerinin yazıp eşleri ve çocuklarıyla oynadıkları tiyatro oyununun provalarına katılıyor.

SENARYO DA YÖNETMENLİK DE KÖYLÜLERDE

Kadınlar, önceleri köy kahvesinde yaptıkları provaları, alanın yetersiz olması nedeniyle belediye tarafından kendilerine tahsis edilen iki otobüsle ilçe merkezine gelerek kültür merkezinde yürütüyor.

Tiyatro eğitmeni Ayhan İçöz ve Aslı Öztürk'ün oyuncu koçluğu yaptığı oyunun senaryosu ve yönetmenliği de mahalle sakinlerine ait. "Köy Düğünü" adlı oyunda, 1960'lı yıllarda bir köy düğünü canlandırılıyor.


"KADINLARA FIRSAT VERİLMELİ"

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediye olarak kırsal kesimde yaşayan kadınların sosyal hayata katılmalarını çok önemsediklerini dile getirdi.

Gündüzleri tarla işleri ve hayvancılıkla uğraşan kadınları, akşamları eş ve çocuklarının da katılımıyla tiyatroya davet ettiklerine işaret eden Gümüş, "Biz kırsal kesimde yaşayan insanların şehirdekiler gibi her türlü sosyal imkana sahip olmalarını, yaşam standartlarını yükseltmelerini istiyoruz. Hazırlanan tiyatro oyunu ile köyde yaşayan kadınların fırsat verildiğinde neler yapabileceklerini göstermiş oluyoruz. Birkaç ay sonra çalışmalar tamamlanıp gösterim başladığında Yaraş'taki kadınlarımızın tiyatro oyunu ile Türkiye'de gündeme oturacağımızı düşünüyorum." diye konuştu.

Gümüş, sahnelenecek oyunda kadınların eşleri ve çocukları ile köyde 1960'lı yıllarda yaşanan bir düğünde yaşananları anlattığına değindi.

"ÇOK ÖNEMSİYORUZ"

Tiyatro oyununda Muğla ve Menteşe'nin kültürel yapısının tanıtılacağını vurgulayan Gümüş, şöyle konuştu:

"Oyunda rol alan kadınların birçoğu daha önce hayatında hiç tiyatroya gitmemiş ama bugün o kadınlar kendileri tiyatro yapıyor. Biz bu insanların neler yapabileceğini göstermek açısından bunu çok önemsiyoruz. Görev alan kadınlarımızın hepsi doğal haliyle bunu yapıyor. Oyunda her şey doğal. O yıllarda kız isteme nasıl oluyor, düğünler nasıl oluyor bunu bize anlatıyorlar. Kadınlarımız oyuna önce köy konağında başladı. Fakat alanın yetersiz kalması nedeniyle biz kendilerine ilçemizde daha rahat ve geniş bir ortam ayarladık. Minibüslerimiz akşam mahalleye giderek oyuncuları evlerinden toplayıp Menteşe'ye getiriyor ve oyun bittikten sonra tekrar götürüyor."


"DOĞAÇLAMA TİYATRO YAPIYORUZ"

Menteşe Kent Konseyi Kadın Meclis Başkanı Funda Karadağ Dural, oyunun provalarına 2 ay önce başladıklarını, amaçlarının kırsalda yaşayan kadınların istedikten sonra neler yapabileceğini göstermek olduğunu ifade etti.

Tiyatro eğitmeni Ayhan İçöz ise proje kendisine sunulduğunda çok heyecanlandığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de bazı yerlerde köy tiyatroları var. Bunların hepsi yazılı bir metne dayalıdır ve belirli bir kadro seçilmiştir. Ama biz burada Türkiye'de ilk defa olan bir olayı gerçekleştiriyoruz. Doğaçlama tiyatro dediğimiz bir yöntemi kullanmaya karar verdik. Burada kadınların yazdığı oyunda 1960 yılındaki örf, adet ve geleneklerimizi sahneye taşıyoruz. Burada oyunu kadınlarımız kendileri yazıyor, kendileri oynuyor."

HİÇ İZLEMEDİĞİ TİYATRODA OYUNCULUK YAPIYORLAR

Tiyatrodaki kadın oyunculardan 67 yaşındaki Adile Akıncı, tiyatroyla daha önce hiç tanışmadığını söyledi.

Hiç izlemediği tiyatroda oyunculuk yaptığı için mutlu olduğuna işaret eden Akıncı, "İlk defa kendimiz hazırladığımız tiyatroyu kendimiz izleyeceğiz. Bunun için çok heyecanlıyım. Ben köylerde yaşayan tüm kadınların artık evlerinde çıkıp sosyal aktivitelerin içinde yer almalarını istiyorum." diye konuştu.

Oyunculardan 53 yaşındaki Hatice Kaba da hayatında hiç sinema veya tiyatro izlemeye gitmediğini ifade etti.

Kendi yazdıkları oyunda bir şeyler yaptıkları için çok mutlu olduğunu dile getiren Kaba, "Oyunu kendimiz yazıyoruz. Daha sonra nasıl oynayacağımızı kararlaştırıyoruz. Hocamızın yardımı ile taslağı oluşturup oynuyoruz. Sabah erkenden kalkıp tarlaya gidiyor, çalışıyoruz. Akşama kadar tarlanın tozunu yutuyoruz. Akşam da kadınlarla toplanıp tiyatro oyununda görev alıyoruz. Biz de artık sahne tozu yutuyoruz." dedi.

"EŞLERİMİZ BÜYÜK DESTEK VERİYOR"

Yaraş Muhtarı eşi Fatma Aydoğdu, geçen yıl 6 arkadaşına mahallelerinde tiyatro kurmak için fikir sunduğunu anlattı. Aydoğdu, şunları söyledi:

"Bu yıl tüm kadınlarımız tiyatroda yer almak için çaba gösteriyor. Bize eşlerimiz büyük destek veriyor. Oynamayan kadınlar da bizi izlemek için çocukları ile yanımıza geliyorlar ve destek veriyorlar. Mahallemizin tamamı oyunda yer almak istiyor. Ben köyümüzdeki tüm kadınlarla gurur duyuyorum. Buradan tüm kadınlarımıza evde oturmamaları çağrısında bulunuyorum. Oyunumuz tamamlanıp sahnelendiğinde büyük ses getireceğini düşünüyorum."

Çocuk oyuncuların da rol aldığı oyun haziran aylarında Menteşe'de sahnelenecek. Oyunun daha sonra kırsal mahallelerde de sahnelenmesi hedefleniyor.

Köyün Oyuncu Kadınları Gündüz Tarla, Akşam Sahne Tozu Yutuyor
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Köyün Oyuncu Kadınları Gündüz Tarla, Akşam Sahne Tozu Yutuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 100 Yılın 100 Sinema Eseri İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde Sergilenecek
    11:30 100 Yılın 100 Sinema Eseri İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde Sergilenecek

    Cumhuriyetin birinci asrında üretilen sinema eserlerinden hazırlanan '100 Yılın 100 Sinema Eseri' adlı çalışma, İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde ziyaretçilerle buluşacak. Festivalde, Anadolu Ajansı'nın yayımladığı kitaptan yola çıkılarak yapay zekayla üretilen görsel eserler sergilenecek. Ayrıca, festivalde Türk filmlerinin yanı sıra Azerbaycan sinemasının klasik filmlerinin de yapay zeka ile canlandırılması gösterilecek. Festivalde farklı kategorilerde eserlerin yanı sıra çocuk ve yetişkin atölyeleri de yer alacak. Festival, diji-fiziksel olarak gerçekleştirilecek ve sergilenen eserlerin metaverse versiyonu da festival sonrasında deneyimlenebilecek.

  • Ressam Orhan Umut'un 'Gece Görüşü' sergisi DG Art Gallery & Projects'de açıldı
    11:03 Ressam Orhan Umut'un 'Gece Görüşü' sergisi DG Art Gallery & Projects'de açıldı

    Küratörlüğünü Zeynep Öztürk'ün üstlendiği ressam Orhan Umut'un 50 eserinden oluşan 'Gece Görüşü' sergisi, DG Art Gallery & Projects'de ziyaretçilere açıldı. Serginin adı, gece temalı resimlerden esinlenilerek konuldu. Sergi, 11 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

  • Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali
    10:43 Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali

    Bursa Devlet Tiyatrosu, sezonun iddialı projelerinden olan 'Küçük Korku Dükkanı' adlı müzikalin prömiyerini gerçekleştirdi. Howard Ashman ve Alan Menken'in yazıp bestelediği müzikal, tiyatroseverlerin beğenisini topladı. Müzikal, sezon sonuna kadar Bursa'da sahnelenecek ve daha sonra İstanbul ve Antalya'da da gösterilecek.

  • Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu
    10:02 Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu

    Erzurum'un Tortum ilçesine ait kızılcıklardan üretilen Tortum Ekşi Pestili, TÜRKPATENT tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Şeker ve renklendirici içermeyen pestil, sadece su ve kızılcık kullanılarak doğal yöntemlerle üretiliyor.

  • Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor
    09:44 Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor

    Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi, 20 Nisan 2024 Cumartesi günü saat 14.00'te Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nde toplanacak.

  • Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak
    09:43 Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak

    Edirne Valisi Yunus Sezer, restorasyon çalışmaları devam eden tarihi yapıları inceleyerek, kentte restore edilmeyen tarihi yapının kalmayacağını belirtti. Sezer, Muradiye Camisi bahçesindeki Mevlevihane'nin ihyası çalışmalarını da inceledi. Ayrıca, Kaleiçi semtindeki tarihi konakların restorasyonuna da devam ettiklerini vurguladı.

  • Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı
    09:13 Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı

    Başakşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği Başakşehir Sanat Galerisi, Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerinden oluşan 'Yemin Olsun' sergisini ziyaretçilere açtı. Sergi, kainatın derinliklerine yolculuk yapmayı ve yaratılan her şeyin Rabbimizin ismini hatırlamak ve bulmak için bir vesile olduğunu vurguluyor.

  • CHP MYK ve PM Toplantısı
    09:08 CHP MYK ve PM Toplantısı

    CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi, CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında genel merkezde toplanacak.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.


Advertisement