İstanbul İçin Şiir Zamanı - Son Dakika
Kültür Sanat

İstanbul İçin Şiir Zamanı

İstanbul İçin Şiir Zamanı

II. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali için geri sayım başladı.

05.03.2013 10:21

Şehirlerin kimliğini o şehre ait unsurların belirlediği fikrini dikkate alan Sultanbeyli Belediyesi, ilkini geçen yıl düzenlediği 'Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali'nin ikincisini bu yıl 6-9 Mart 2013 tarihleri arasında gerçekleştirecek.

Adını, dünyada sadece İstanbul'un Sultanbeyli ilçesi sınırları içerisindeki Aydos Ormanları'nda yetişen ve 1982 yılında İngiliz bilim adamı Brian Mathew tarafından yeni bir 'çiğdem' çeşidi olarak dünyaya tanıtılan "İstanbulensis" çiçeğinden alan festivalde, dünyanın ve ülkemizin 52 saygın söz ustası şiirlerini sunacak.

Dünyaca ünlü şairler İstanbul'da;

İspanya'dan Justo Jorge Padron, Makedonya'dan Mateja Matevski, Polonya'dan Ewa Sonnenberg, İtalya'dan Anna Santaliquido, Filistin'den Fatena Al-Ghorra, Kazakistan'dan Tanagöz İlyasova, Mısır'dan Salahuddin Abdullah Abdulhalim, Uruguay'dan Alfredo Fressia, Küba'dan Victor Rodriguez Nunez , İran'dan Sharareh Kamrani, Azerbaycan'dan Ferqane Mehdiyeva, Tataristan'dan Chulpan Zaripova, Fransa'dan Hughes Labrusse, Romanya'dan Fatma Sadık, Güney Afrika'dan Mongane Wally Sarote ve Bosna'nın Milli Şairi Cemalettin Ladiç gibi ünlü şairlerin katılacağı festivalde,

Türkiye'den ise şu şairler şiirlerini izleyenler için seslendirecek:

Gökhan Akçiçek, Hüseyin Akın, Mehmet Aycı, Hasip Bingöl, Metin Celal, Süleyman Çelik, İhsan Deniz, Nurettin Durman, Yusuf Dursun, Mustafa Baki Efe, İbrahim Eryiğit, Mehmet Şah Erincik, Alper Gencer, Ferman Karaçam, Hüseyin Kaya, İsmail Kılıçarslan, Osman Konuk, Şakir Kurtulmuş, Yaşar Bedri Özdemir, Gonca Özmen, Ayşe Sevim, Bilal Tırnakçı, Hayriye Ünal, Bestami Yazgan, Mevlana İdris Zengin, Hatice Akkanat, Ziya Paşa Akyürek, Mehmet Baş, Mahmut Feyzi, Ulaş Konuk, Resul Tamgüç, Taner Taştekin, Habil Tecimen, Yeprem Türk ve Ayşegül Ünal.

"Dört Kıta Tek Mısra İstanbul"

"Dört Kıta Tek Mısra İstanbul" sloganıyla, dünyanın şairini ağırlayacak olan şiir festivali kapsamında, okullarda özel etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca ülkemizin en önemli çocuk edebiyatı şair ve yazarları da eserlerini seslendirecek.

İstanbulensis Kadınları Unutmadı

Türkiye'nin en genç ve kapsamlı edebiyat programları arasına henüz ikinci yılında girmeyi başaran 'Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali', 6 Mart'ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki şiir okumaları ve ardından Bülent Ortaçgil ile Birsen Tezer konseriyle başlayacak.

'Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali'nin en özel başlıklarından biri de '8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne ayrıldı.

Festivale katılacak yerli ve yabancı kadın şairler, 8 Mart'ta Sultanbeyli Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenecek "Dünya Kadınlarından Şiir ve Söz" başlıklı etkinlikte kadın dinleyicilere seslenecek.

Saat 14.00'te gerçekleşecek Dünya Kadınlar Günü Özel Şiir Dinletisi'nde Ayşe Sevim, Gonca Özmen, Hayriye Ünal, Anna Santoliquido, Fatma Sadık, Sharerh Kamrani, Çulpan Zaripova, Ferqane Mehdiyeva, Tanagöz İlyasova ve Fatena Al-Ghorra şiirlerinden örnekler okuyacak ve kadın dinleyicilerden şiir hakkında kendilerine yöneltilecek sorulara cevap verecek.

Dünyanın dört bir yanından usta şairleri buluşturacak festivalin Sultanbeyli Belediyesi Kültür Merkezi'nde kapanış programında ise yine çok ünlü bir sanatçı, unutulmaz eserlerini şiir severler için seslendirecek. 9 Mart 2013 günü saat 18.00'de başlayacak şiir okumaları, plaket ve ödül töreninin ardından sahne alacak olan ünlü sanatçı Feridun Düzağaç, her biri büyük beğeni toplayan şarkılarını İstanbulensis festivaline katılan misafirler için söyleyecek.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu ile Sultanbeyli Belediyesi Kültür Merkezi'ndeki her iki şiir etkinliği ile konserler ücretsiz takip edilebilecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat İstanbul İçin Şiir Zamanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement