Kimi birkaç aya normale döneceğini kimi de sektörün bitkisel hayata gireceğini söylüyor - Son Dakika
Magazin

Kimi birkaç aya normale döneceğini kimi de sektörün bitkisel hayata gireceğini söylüyor

Kimi birkaç aya normale döneceğini kimi de sektörün bitkisel hayata gireceğini söylüyor

Salgın sonrası hayat, kademeli olarak normalleşmeye başladığında, müdavimi olduğumuz mekanı yerinde bulabilecek, sofrasında oturabilecek miyiz?

03.05.2020 08:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Salgın sonrası hayat, kademeli olarak normalleşmeye başladığında, müdavimi olduğumuz mekanı yerinde bulabilecek, sofrasında oturabilecek miyiz? Beşiktaş Kahvaltıcılar Sokağı'ndan yine pişi kokuları yayılacak mı? Sunset Restoran'ın terasında günbatımına karşı içeceğimizi yudumlayabilecek miyiz? Orta halli ve büyük ölçekli müdavim mekanlarıyla konuştuk. İki farklı görüş var: Biri, salgın sonrası mekanlar açılsa bile insanların hemen sosyalleşmeyeceği; diğeri, insanların sosyalleşmeye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyacağı yönünde. Hemfikir oldukları noktaysa aşı bulunamaz ve ikinci dalga yaşanırsa yeme-içme sektörünün ayakta kalamayacağı.

Bütün malzememiz çöp oldu, sıfırdan başlayacağız

Kimi birkaç aya normale döneceğini kimi de sektörün bitkisel hayata gireceğini söylüyor

Beşiktaş Kahvaltıcılar Sokağı Balkon Kafe (Burak Köseoğlu, işletme sahibi)

Yasal izin çıktığında açacağız ancak süreç uzarsa işimiz zor. Herkesin kirası var, bazı mal sahipleri yardımcı olamıyor. Elimiz kolumuz bağlı, bekliyoruz. Sokağımızdaki diğer mekanların durumu da aynı. Kahvaltı malzemelerimiz çöp oldu, açtığımızda her şeye sıfırdan başlayacağız. İnsanlar çok sıkıldı, sosyalleşmek isteyecek ama mekanların ayakta kalmasına yetmeyecek! Sosyal mesafe için kapasiteler yarı yarıya indirilecek. 80 kişiyle dönen bir mekan 40 kişiyle kazanç sağlamaz.

Ekip arkadaşlarımızı kaybetmeyelim diye çabalıyoruz

La Boom ( Baran Tınaz, işletmeci)

Bu süreçte imkanlarımızın tamamını, hiçbir ekip arkadaşımızı kaybetmeden kaldığımız yerden devam edebilmek için zorluyoruz. İnsanların sürece alışması zaman alacak ama güvendikleri mekanlarda sosyalleşmeye devam edeceklerdir. Müdavimlerimizle sürekli diyalog halindeyiz. Maalesef şimdilik karşılıklı özlemlerimizi belirtmekten öteye gidemiyoruz ve sadece sosyal mecralardan paylaştığımız playlist'lerimizle onların taleplerini karşılamaya çalışıyoruz.

İkinci dalga yaşanmazsa işler bir yıl sonra canlanır

Kimi birkaç aya normale döneceğini kimi de sektörün bitkisel hayata gireceğini söylüyor
Asmalı Cavit'in sokağı bomboş...

Asmalı Cavit (Cavit Saatçi, işletme sahibi)

Süreç uzamazsa, imkanlarımız dükkanımızı açmak için elverişli. Açacağız ve ne olacak diye bakacağız. Eski oranların yarısını yakalamazsak başka iş yapmak zorunda kalırız. Biz yüzde 80 müdavimlerle çalışıyoruz. Telefonlaşıyoruz, "Bir an önce bitse de hemen gelsek" diyorlar ama ben bunun çok zor gerçekleşeceğini düşünüyorum. İnsanların normal hayata dönmesi epey bir zaman alacak. İkinci bir dalga olmazsa bile, normalleşme önümüzdeki yıl şubat-mart ayını bulur. Çalışan arkadaşlarımız için kısa çalışma ödeneğine başvurduk ama henüz yatırılmadı, elimden gelen desteği veriyorum ama yeterli değil. Bir an önce yeterli destek sağlanmalı.

Müdavimlerimizle tarif paylaşıyoruz

Sur Balık Arnavutköy ( Nevzat Özcan, işletmeci)

Şu an tüm ülke gibi, en çok manevi anlamda bir arada olmaya ihtiyacımız var. Biz, sadık müşterilerimiz, dostlarımız ve ekibimizle... Amacımız Sur Balık ailesini, ekibini gücümüz yettiğince bir arada tutmak. Müdavimlerimizle iletişim içindeyiz, Boğaz'a karşı balık yiyecekleri günleri iple çektiklerini, özledikleri tatları, iyi dileklerini iletiyorlar. Hatta onlarla tariflerimizi paylaşıyoruz. Haziran ayında kapılarımızı açarsak, kademe kademe eylül-ekim gibi eski ortama ulaşabileceğimizi düşünüyoruz.

Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

Dokuz Ece Aksoy (Ece Aksoy, işletme sahibi)

Aşı bulunmadan her şey zor görünüyor. Benim dükkanım küçük, müşterileri ellerindeki kolonya şişeleriyle ancak sayıyla içeri alabiliriz, o da kirayı bile karşılamaz. Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

İnsan insanla sofrada iyileşecek

Divine (Tekin Kahraman, işletme sahibi)

Biz bu yüzyılda bir pandemi değil ama ekonomik bir kırılma bekliyorduk. Bu süreç beklediğimiz ekonomik kırılmadan çok daha büyük etki yarattı. Bizi de epey yıprattı. Buna rağmen personel çıkarmadık. Krizin başında mal sahibimiz bizi arayıp "Kirayı düşünme" dedi. Daha ne olsun! Şanslıyız. Sürecin devamında insan yine insan enerjisiyle iyileşecek. Bunun için de somut birlikteliklere, paylaşımlara ihtiyaç var. Bu paylaşımlar, süreçte giderek yükselen bir grafikle yine yeme içme eşliğinde gerçekleşecek.

Spesifik kararlara ihtiyaç var

Sofyalı Meyhane (Didem Hoşgör, işletme sahibi)

Salgının tamamen ortadan kalkması durumunda insanların eski alışkanlıklarına yavaş yavaş da olsa döneceklerini düşünüyoruz. Sektör genelinde hem işveren hem de çalışanlar açısından ivedilikle daha spesifik kararlar alınmasına ihtiyacımız var. Özellikle vergilerde kolaylıklar, devlet tarafından personele sağlanan desteğin ve destek süresinin arttırılması ve kira yardımı gibi.

Devlet en az bir yıl destek olmalı

Kimi birkaç aya normale döneceğini kimi de sektörün bitkisel hayata gireceğini söylüyor

Normalde cıvıl cıvıl olan Çiçek Pasajı'ndaki mekanların işletmecileri, yasağın kalkacağı günü bekliyor.

Çiçek Pasajı-Seviç Restoran ( Yaşar Aydoğan, işletme sahibi)

Yasak bittikten sonra dükkanımı açacağım ama insanların hemen sosyalleşebileceğini düşünmüyorum. Açtıktan sonra, açılmanın karşılığını alabilecek ve masrafları karşılayabilecek miyiz, bilmiyorum. Şu an için küçülmeye gitmedik, istemiyoruz da ama işin gidişatına göre mecbur kalabiliriz. Salgın öncesi günlerin geri gelmesi, en erken bir yıl... Devletin en az bir yıl süreyle prim ve personelin maaş vergilerini karşılaması veya destek olması gerekiyor.

Eski kapasitemizi çabuk yakalarız

Kanaat Lokantası (Murat Kargılı, işletme ortağı)

Açtığımızda insanların çok hızlı sosyalleşeceklerini, birçok şeyi çok özlediklerini düşünüyoruz. Eski kapasitemizi kısa bir zamanda yakalamayı planlıyoruz. Küçülmeye gitmeyi ve elemanlarımızdan vazgeçmeyi düşünmüyoruz. İkinci bir dalga yaşanmaması durumunda eylül-ekim ayları gibi her şey normale dönecek diye umut ediyoruz.

Sosyalleşme ihtiyacımız arttı

Lacivert Restaurant- Ulus 29 (Umut Özkanca, d.ream CEO)

Normalleşme kademeli olarak gerçekleşecek. Karantina sonrasında sosyalleşme ihtiyacımız her zamankinden daha fazla olacak. Müşterilerimizle aramızda güçlü bir güven ilişkisi var. Bunun etkisiyle açılışlar sonrası eski günlere kısa zamanda döneriz. Bizim için asıl olan ziyaret sayısından ziyade misafirlerimizi rahat ve güvende hissettirebilmek.

Her şey normale dönmeden Lucca'yı açmam

Kimi birkaç aya normale döneceğini kimi de sektörün bitkisel hayata gireceğini söylüyor

Lucca (Cem Mirap, işletme sahibi)

Yönetim kurulunda olduğum TURYİD olarak 280 markanın ve mekanın üye olduğu bir çatı altındayız. Sürekli sektör paydaşlarımızla, meslektaşlarımızla bağlantı halindeyiz. Lucca olarak #sengüvendekal ve sektör çalışanlarına yardım gibi birçok projeye destek oluyoruz. Salgın bittikten sonra tabii ki Lucca'yı açacağım ama bir

acelem yok. Şu ana kadar çalışanlarımızın hiçbirinin kayıp yaşamasına izin vermedim. Önümüzdeki belirsiz süreçte de elimden geleni yapacağım. 'Lucca severlerle' sürekli konuşuyorum. Bir yandan da sosyal medyadan DJ'lerimizin yaptığı müzik yayınlarında eğlenceli zamanlar geçirtmeye çalışıyoruz.

Aşı olmazsa sektör bitkisel hayata girer

Sunset Grill Bar (Barış Tansever, işletme sahibi)

Sunset'in 25 senelik sırlarını içeren 'Sunset Cookbook' adlı kitabı, bazı özel tasarım tabak ve fincanlarımızın serilerini internet sitemizden satışa çıkardık. Gelirin tamamını Sunset emektarlarına aktaracağız. Devletimiz birtakım destekler hayata geçirdi ancak maalesef komada olan bir sektör için bunlar yeterli olmayacak. Bu virüsün aşısı bulunamazsa Türkiye'de 2 milyon, dünyada 400 milyon çalışanı olan yeme-içme ve turizm sektörünün yaşadığı travmayı atlatamayacağını ve bitkisel hayata geçeceğini söyleyebilirim.

Güvenilir işletmeler öne geçecek

Adana İl Sınırı (Adnan Çam, işletme sahibi)

İnsanların hemen sokağa çıkacağını sanmıyorum ama güvenilir mekanlar birkaç adım önde olacak. Bu süreç bize çok başka şeyler öğretti. Paket servisimiz yoktu. Arif ve Ali Develi aradı. "Dükkanı aç, paket servise başla, biz sana her türlü lojistik desteği sağlarız" dediler. Müthiş bir dayanışma gösterdiler. Sağ olsunlar, var olsunlar. Sınır dostlarıyla sürekli telefonlaşıyoruz, gözümü yaşartan zamanlar yaşıyorum. Hem işletmeye hem de durumu olmayan insanlara yardım etmek için arayıp "Babuş, şu adrese 40 dürüm gönder" diye siparişler veriyorlar.

Mekanların kapasitesi yarıya düşecek

Zencefil (Sinan Ulukaya, işletmeci)

Yeniden açacağız ama hiçbir şey kolay olmayacak. Asıl mesele, açtıktan sonra durum ne olacak? Birçok müdavimimiz bir an önce bahçede keyifli bir akşamın hayalini kurduğunu söylüyor. Deşarj olmak için insanlar sokağa çıkar ama çok kişi olmaz. Sosyal mesafe açısından mekanın kapasitesi mecburen yarıya düşecek. 40 masayla zar zor döndürülen bir mekan, mesafe nedeniyle 20 masayla nasıl çevrilecek, işte orası artık  muamma. Bu, bizimle beraber tedarikçi olan birçok farklı sektörü de etkileyecek.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Magazin Kimi birkaç aya normale döneceğini kimi de sektörün bitkisel hayata gireceğini söylüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Banu Parlak hakkında yurt dışı yasağı
    22:49 Banu Parlak hakkında yurt dışı yasağı

    Banu Parlak, Küçükçekmece Adliyesi İcra Müdürlüğü'ne giderek hacizli bir aracın satışıyla ilgili işlem yaparken görevli bir memurla tartıştı. Memurun şikayeti üzerine Parlak gözaltına alındı. Cumhuriyet savcısı Parlak'ın ifadesini aldıktan sonra mahkemeye sevk etti. Parlak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı ancak yurt dışı çıkış yasağı konuldu.

  • Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' Şarkısının İzinsiz Kullanılmasına Dava Açacak
    16:37 Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' Şarkısının İzinsiz Kullanılmasına Dava Açacak

    Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' adlı şiirinin Yeni Türkü tarafından izinsiz kullanıldığını ve bu durumdan üzüntü duyduğunu açıkladı. Mungan, konuyla ilgili dava açılacağını duyurdu.

  • Nevra Serezli'ye Dünya Tiyatro Günü'nde ödül verildi
    16:36 Nevra Serezli'ye Dünya Tiyatro Günü'nde ödül verildi

    41'incisi düzenlenen ödül töreninde, Tiyatrokare'nin sahneye koyduğu 'Ağaçlar Ayakta Ölür' ve 'Veda' oyunlarıyla seyircilerini büyüleyen Nevra Serezli'ye ödül verildi. Serezli, ödülü alırken gözyaşlarını tutamadı ve 'Bir gün ikincisini de ben alırım diye ümitleniyordum' dedi. Tiyatrokare'nin kurucusu Nedim Saban ise İsmail Dümbüllü Ödülü'nün tiyatro öğrencilerinin seçimiyle verilmesinden gurur duyduğunu belirtti.

  • Orhan Gencebay'ın sahnedeki hali eleştirilere neden oldu
    16:36 Orhan Gencebay'ın sahnedeki hali eleştirilere neden oldu

    Orhan Gencebay'ın Şişli'deki iftar programında Cumhur İttifakı'na destek vermesi sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Eşi Sevim Emre ise Gencebay'ın siyaset üstü bir kişilik olduğunu ve hangi parti vatanı için uğraşıyorsa yanlarında olduklarını belirtti.

  • Survivor All Star Yarışmacısı Adem Kılıççı Katarsis Programında Konuştu
    16:36 Survivor All Star Yarışmacısı Adem Kılıççı Katarsis Programında Konuştu

    Survivor All Star yarışmacısı Adem Kılıççı, Gökhan Çınar'ın konuğu olduğu Katarsis programında iddialı sözler söyledi. Kılıççı, Survivor'da yaşadığı zorlukları anlattı ve neden bu yıl yarışmaya katılmadığını açıkladı. Ayrıca, Nisa'nın şampiyonluğuna sevindiğini ve Acun Ilıcalı'ya kırgın olduğunu belirtti.

  • Ünlü Sanatçı Onur Akın, Uzun Süre Sonra CHP Mitinginde Sahne Alacak
    16:35 Ünlü Sanatçı Onur Akın, Uzun Süre Sonra CHP Mitinginde Sahne Alacak

    CHP'den milletvekili adayı gösterilmemesi üzerine siyaseti bıraktığını açıklayan Onur Akın, CHP mitinginde şarkılar söyleyecek. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP Marmaris Belediye Başkan Adayı Acar Ünlü'nün konuşacağı mitingde Onur Akın sahne alacak. Daha önce siyasette vefa görmediğini belirten sanatçı, 2009 yılından bu yana CHP için beste yapmıştı.

  • Akıllı Telefonları Zararlı Yazılımlara Karşı Nasıl Daha Güvenli Hale Getirebilirsiniz?
    16:34 Akıllı Telefonları Zararlı Yazılımlara Karşı Nasıl Daha Güvenli Hale Getirebilirsiniz?

    Bilgisayar korsanları, giderek daha fazla akıllı telefonları hedef alıyor.

  • Madonna, Brezilya'daki Son Konserini Ücretsiz Verecek
    16:34 Madonna, Brezilya'daki Son Konserini Ücretsiz Verecek

    Dünyaca ünlü şarkıcı Madonna, turne provasında geçirdiği ciddi bakteriyel enfeksiyonun ardından yoğun bakıma kaldırılmıştı. Uzun bir tedavi sürecinin ardından dünya turnesine devam eden Madonna, Brezilya'nın Rio de Janerio şehrinde vereceği son konserin ücretsiz olacağını duyurdu. Ayrıca, geçtiğimiz günlerde Los Angeles'taki konserindeki bir olayla da gündeme gelen Madonna, oturan bir dinleyiciye yönelik yaptığı hareketle sosyal medyada tepki çekti.

  • Leonardo DiCaprio'nun kız arkadaşı Vittoria Ceretti'nin parmağında yüzük takması nişan söylentilerini alevlendirdi
    16:23 Leonardo DiCaprio'nun kız arkadaşı Vittoria Ceretti'nin parmağında yüzük takması nişan söylentilerini alevlendirdi

    Hollywood yıldızı Leonardo DiCaprio'nun İtalyan model kız arkadaşı Vittoria Ceretti'nin parmağında yüzük takması, çiftin nişanlanacağı söylentilerini güçlendirdi. Ceretti'nin bir etkinlikte devasa bir nişan yüzüğüne benzeyen bir şey taktığı görüldü ve bu durum, DiCaprio'nun artık evleneceği yorumlarına neden oldu. DiCaprio'nun genç partnerler tercih ettiği bilinirken, Ceretti'nin 25 yaşında olması, çiftin yaş uyumunu gösteriyor.

  • Buckingham Sarayı Önünde Sütyensiz Model Şaşkınlık Yarattı
    16:10 Buckingham Sarayı Önünde Sütyensiz Model Şaşkınlık Yarattı

    Londra merkezli ünlü moda markası Poster Girl için çalışan bir model, Buckingham Sarayı'nın önünde sütyensiz dolaşınca büyük ilgi uyandırdı. Modelin cesur davranışı, markanın sezon ortası indirimlerini tanıtmak için özel bir görevde olduğu halde tartışmalara neden oldu. Poster Girl markası ise olayı sosyal medya hesapları üzerinden tanıtarak marka bilinirliğini artırmaya çalıştı.

  • 14:50 "Ben Hz. Meryem" videosu ortalığı karıştırdı! Hedefteki isimden açıklama geldi: Gerçek değil, dava açıyorum

    Bir kadının şeyhliğini ilan ederek "Ben Hz. Meryem" yazılı videosu viral oldu. Videonun tepki çekmesinin ardından açıklama yapan Kübra Acar isimli kadın, "Umre ziyaretimde çekilen görüntüler tanımadığım kişiler tarafından paylaşılmış. Yazılan yazı ve haberler gerçeği yansıtmıyor. Yasal süreç başlatılmıştır" dedi.

  • Birçok suçla yargılanan rapçi Diddy'nin cinsel ilişki ağında model Daphne Joy'un da adı geçiyor
    14:06 Birçok suçla yargılanan rapçi Diddy'nin cinsel ilişki ağında model Daphne Joy'un da adı geçiyor

    Hakkında İnsan kaçakçılığı, fuhuş, saldırı, cinsel taciz ve silah kaçakçılığı gibi suçlamalar bulunan rapçi Diddy'nin Rapçi 50 Cent'in eski sevgilisi Daphne Joy'u da cinsel ilişki ticaretinde kullandığı ortaya çıktı.


Advertisement