2020 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda - Son Dakika
Politika

2020 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

2020 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, "BİM'lerin, A101'lerin, Carrefour'ların değil, kasap Mehmet amcanın, bakkal Hüseyin amcanın bütçesini yapalım." dedi.

13.12.2019 18:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, "BİM'lerin, A101'lerin, Carrefour'ların değil, kasap Mehmet amcanın, bakkal Hüseyin amcanın bütçesini yapalım." dedi.

TBMM Genel Kurulunda görüşülen Ticaret Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2020 yılı bütçeleri üzerinde HDP Grubu adına konuşmalar yapıldı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, her şeyin başının demokrasi ve özgürlüklerden geçtiğini belirtti.

Bilim, teknoloji, sanayi ve ticaret için demokrasi ve özgürlüklerin olması gerektiğini söyleyen Paylan, "Bu olursa, özgür beyinler teknoloji yaratır. Sanayicilerimiz de oradan yüksek teknolojili ürünler üretir." diye konuştu.

Türkiye'de özgürlüklerin bitirildiğini öne süren Garo Paylan, "ABD'de Silikon Vadisi'ni gezdim. Teknoloji geliştiren beyinler Türkiyeli. Kayserili Ahmet, İzmirli Mustafa, İstanbullu Ayşe Silikon Vadisi'nde bilim üretiyor. Milyarlarca dolarlık projelerin içinde binlerce mühendisimiz var. Harvard'a gidiyorsunuz, yüzlerce Türkiyeli bilim insanı teknoloji üretiyor. Onlara, 'Neden buradasınız, neden memleketinizde bilim üretmiyorsunuz' diye sorduk. 'Wikipedia'nın yasaklı olduğu bir ülkede ben bilim üretebilir miyim' dediler. Meclis bu sorunun cevabını veremezse ne bilim geliştirilebilir, ne teknoloji üretilebilir, ne sanayi ne de ticaret gelişir." ifadelerini kullandı.

Paylan, Türkiye'den ciddi anlamda beyin göçü yaşandığını, bilim, sanayi ve teknolojinin olabilmesi için beyin göçünün tersine çevirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bütçenin "vicdansız ve adaletsiz" olduğunu savunan Garo Paylan, "BİM'lerin, A101'lerin, Carrefour'ların bütçesini değil, kasap Mehmet amcanın, bakkal Hüseyin amcanın bütçesini yapalım." diye konuştu.

"Bilimi 'en hakiki mürşit' olarak gören bir partiyiz"

Sataşmadan dolayı söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, 2020 yılı bütçesinin "vicdanlı" ve "adil" olduğunu belirtti.

Bunun bir yansıması olarak asgari ücretlilerin konut edinebilmelerine ilişkin her yıl için 100 bin sosyal konut projesini hayata geçirmeyi hedeflediklerini anlatan Akbaşoğlu, "Bilimi her zaman 'en hakiki mürşit' olarak gören bir partiyiz. Aynı zamanda TÜBİTAK, Havelsan, Aselsan, TAI, üniversiteler ve özel sektörde bilim, teknoloji üretiliyor. Bu konuda hakikaten muazzam işlere imza attık." şeklinde konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu ise Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Rekabet Kurumunun bağımsızlıklarını yitirdiğini iddia etti.

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, asgari ücretle geçinmeye çalışan milyonlarca insan olduğunu söyleyerek, "Çoğunluğu üniversite mezunu, nitelikli işsiz olan milyonlarca insanımıza nasıl yeni iş imkanları sağlayabiliriz? Bunun derdinde olmalıyız." dedi.

"Montaj sanayisi yapıyoruz"

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, "Tek derdimiz silah sanayisi olmuş, onu da üretemiyoruz. Bütün parçaları yurt dışından getiriyoruz, aslında montaj sanayisi yapıyoruz." diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın sosyal medya hesabına baktığını belirten Başaran, "Bayraktar reklam ajansı. Her attığı tweetin 3 tanesinden 1'i Bayraktarların yaptığı İHA'lar, SİHA'lar vesaire. Bunların reklamını yapmakla uğraşmış. Keşke bir firmanın reklamını yapmakla uğraşacağına, gerçekten bu ülkenin kalkınması için bazı adımlar atılsaydı." şeklinde konuştu.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Nusrettin Maçin, ne DAP'ın ne de GAP'ın kuruluş amacına uygun faaliyet yürüten projeler olduğunu öne sürdü.

2020 yılı bütçesinin işçi, köylü, esnaf ve emeklinin bütçesi olmadığını savunan Maçin, "Bu bütçe, AKP ve yandaşlarının bütçesidir. Uluslararası tekellerin, savaş sanayisinin, askeri bürokrasinin ve polis devletinin bütçesidir. Türkiye'nin yakın geleceğini tehdit eden ve Türkiye'yi savaşa sürükleyen bir bütçedir. Bu bir savaş bütçesidir." ifadelerini kullandı.

"Karadenizin yaylaları zapt edilmiş durumda"

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Karadeniz halkının yoksulluk içinde olduğunu, göç ettiğini öne sürerek, "Karadeniz'in yaylaları, meraları zapt edilmiş durumda." dedi.

Bölgenin ihtiyacı olan tek şeyin güvenli bir istihdam politikası olduğunu dile getiren Çepni, "Rize İkizdereliyim. İkizdere Vadisi, 'Issız Vadi" diye geçer, yani henüz Ayder'deki gibi ihanet etmediğiniz bir vadidir. İkizdere'ye bir yatırım yapıldığı, bir fabrikanın kurulduğu görülmemiştir, fakat şimdi orayı da ne yazık ki turizm bölgesi ilan ettiler. 'Eyvah' diyoruz, maalesef İkizdere de AKP'nin ve yandaş sermayesinin talanına maruz kalacak." diye konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya, "halkın, emekçilerin sorunlarını görmezden gelen, onların beklenti ve taleplerini öteleyen bir bütçeyle karşı karşıya olduklarını" iddia etti.

Kaya, "Gelin bu bütçeyi yeniden düzenleyelim. Meclis önünde kendini yakan, 'Köle değiliz' diye haykıran inşaat işçilerinin, yoksulluktan siyanür içerek intihar edenlerin çığlıklarına kulak verelim." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2020 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muğla'nın CHP'li Belediye Başkanları Anıtkabir'i ziyaret etti
    16:27 Muğla'nın CHP'li Belediye Başkanları Anıtkabir'i ziyaret etti

    Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve 11 CHP'li ilçe belediye başkanı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Anıtkabir'ini ziyaret etti. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü de bu ziyarete katıldı.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Yeni İlçe Belediye Başkanlarını Ziyaret Etti
    16:22 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Yeni İlçe Belediye Başkanlarını Ziyaret Etti

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri sonrası seçilen yeni ilçe belediye başkanlarına 'hayırlı olsun' ziyaretinde bulundu. Seçer, Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç ve Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız'ı ziyaret ederek görevlerinde başarılar diledi. Ayrıca, Akdeniz Belediyesini de ziyaret eden Seçer, yeni dönemde işbirliği içerisinde hizmetlerin devam edeceğini belirtti.

  • MSB: Türkiye'den Yunanistan'a geçmeye çalışan 2'si terör örgütü mensubu 4 kişi yakalandı
    16:21 MSB: Türkiye'den Yunanistan'a geçmeye çalışan 2'si terör örgütü mensubu 4 kişi yakalandı

    Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye'den Yunanistan'a yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 2'si terör örgütü mensubu 4 kişinin yakalandığını duyurdu. Yakalanan şahıslardan birinin PKK, birinin de DHKP-C terör örgütü mensubu olduğu belirlendi.

  • Özgür Özel:
    16:21 Özgür Özel: "Hatay Halkının İradesine Sahip Çıkmaya Bu İşin Peşini Bırakmamaya Devam Edeceğiz" (3)

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yerel seçimlerin ardından TBMM'de ilk grup toplantısını yaptı. Özel, seçim sürecinde partisini birinci parti çıkarmada emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerine başladı. Hatay'da seçimlerin yenilenmesi için YSK'ya yaptıkları ''tam kanunsuzluk'' başvurusuna da değinen Özel, "Bu itirazları reddedenler şimdi tam kanunsuzluğun daniskansına bakalım ne cevap vereceklerdir. Halkın iradesi sakatlanmıştır. Hatay halkının iradesine sahip çıkmaya bu işin peşini bırakmamaya devam edeceğimizin altını bir kez daha kalın çizgilerle çiziyorum. Hatay bizim kişisel, milli meselemizdir" dedi.

  • Belçika'da düzenlenen Ulusal Muhafazakarlık Konferansı güvenlik zafiyeti gerekçesiyle durduruldu
    16:20 Belçika'da düzenlenen Ulusal Muhafazakarlık Konferansı güvenlik zafiyeti gerekçesiyle durduruldu

    Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen Ulusal Muhafazakarlık Konferansı, aşırı sağcı siyasi figürleri bir araya getirmesi ve güvenlik zafiyeti oluşturabileceği gerekçesiyle durduruldu. Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve İngiltere'deki Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi eski lideri Nigel Farage gibi isimlerin konuk edilmesi planlanan konferans, güvenlik kaygıları ve gerekli izinlerin alınmaması nedeniyle iptal edildi. Polis, konferansın yapıldığı binanın çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

  • YSK, Siyasi Partilerin İtirazlarını Reddetti
    16:20 YSK, Siyasi Partilerin İtirazlarını Reddetti

    YSK, AKP, MHP, CHP, İYİ Parti, DEM Parti, TİP, BBP ve Yeniden Refah Partisi'nin toplam 2 il ile 18 ilçe ve beldede yaptığı itirazları reddetti. YSK, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri çerçevesinde siyasi partilerin yaptığı itirazları değerlendirmeye devam ediyor.

  • Kazakistan Cumhurbaşkanı, sel felaketi nedeniyle uluslararası etkinlikleri iptal etti
    16:18 Kazakistan Cumhurbaşkanı, sel felaketi nedeniyle uluslararası etkinlikleri iptal etti

    Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkede meydana gelen seller nedeniyle tasarruf amacıyla bu yıl yapılması planlanan bazı uluslararası etkinlikleri iptal etme kararı aldıklarını bildirdi. Tokayev, sel felaketinin yaşandığı ülkenin kuzeyini ziyaret ederek durumu inceledi ve mağdurlara yardım sözü verdi. Ayrıca, Astana Forumu ve Dünya Sergisi gibi önemli etkinliklerin bütçelerinde kısıtlamalar yapılacağı açıklandı.

  • EOSB Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'yi Tebrik Etti
    16:18 EOSB Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'yi Tebrik Etti

    Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir Küpeli ve yönetim kurulu üyeleri, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'yi tebrik ziyaretinde bulundu. Küpeli, Ünlüce'ye başarılar dileyerek, iş birliği içinde çalışacaklarını belirtti. Ünlüce ise ziyaretten dolayı teşekkür ederek, Eskişehir sanayisinin gelişimine katkı sunacaklarını ifade etti.

  • Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, Turgut Özal ve Hamit Fendoğlu'nu anma mesajı yayımladı
    16:17 Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, Turgut Özal ve Hamit Fendoğlu'nu anma mesajı yayımladı

    Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, 8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile bombalı suikasta kurban giden Malatya eski Milletvekillerinden ve Belediye Başkanlarından Hamit Fendoğlu'nun ölüm yıldönümü dolayısıyla başsağlığı mesajı yayımladı. Geçit, mesajında Turgut Özal ve Hamit Fendoğlu'nun Türk siyasi hayatına damga vurduklarını ve unutulmayacaklarını belirtti.

  • YMP Genel Başkanı Teoman Mutlu: 'Erken seçime gerek yok demek siyasete taban tabana aykırıdır'
    16:17 YMP Genel Başkanı Teoman Mutlu: 'Erken seçime gerek yok demek siyasete taban tabana aykırıdır'

    Yerli ve Milli Parti (YMP) Genel Başkanı Teoman Mutlu, erken seçim tartışmalarına ilişkin açıklama yaparak, CHP'ye eleştirilerde bulundu.


Advertisement