AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Yakın tarihte yaşanmış Dersim, Çorum, Kahramanmaraş, Sivas, Gazi Mahallesi gibi acı hadiseler, bizim bin yıllık kardeşliğimizi bozamaz. İktidar hırsı içindeki, yani Yezid'in izindeki bir takım nifak odakları, bizim aramızı açamaz. Bazı ülkelerin, bazı partilerin, bazı milletvekillerinin, özellikle de bir takım kanlı terör örgütlerinin kışkırtmaları bizim kadim kardeşliğimiz sarsamaz" dedi.
Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, tayfun felaketi nedeniyle zor günler geçiren Filipinler halkına başsağlığı ve geçmiş olsun diledi.
BM'nin, Filipinler'deki Haiyan tayfunundan 4,5 milyon kişinin etkilendiğini, 330 bin kişinin evsiz kaldığını açıkladığını anımsatan Erdoğan, can kaybı konusunda sağlıklı rakamlar alınamadığını, bunun, on binli rakamlara ulaşabileceğinin ifade edildiğini kaydetti.
Erdoğan, Filipinler Devlet Başkanı'na, taziye telgrafı göndererek üzüntülerini ifade ettiklerini, dayanışma mesajını ilettiklerini vurguladı. Erdoğan, sadece mesaj ve temennilerini iletmekle kalmadıklarını dile getirerek, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın refakatinde, içinde battaniye, barınma çadırları, mutfak setleri bulunan 65 ton kargo uçağı dolusu yardım malzemesini, dün Filipinler'e gönderdiklerini bildirdi.
Atalay ile birlikte AFAD Başkanı ve ekibinin de Filipinler'e ulaştığını, yardım çalışmalarını başlattığını anlatan Erdoğan, "Avusturalya'da bulunan bir Türk Kızılayı ekibi de Filipinlere ulaştı. Onlar da çalışmalara başladılar. Filipinler ve bölgedeki Türkiyeli sivil yardım kuruluşları, Filipinler halkına, her konuda yardım elini uzatıyor. Türkiye, her aşamada Filipinler'in yanında olacaktır" dedi.
Başbakan Erdoğan, 1999'da Düzce'de meydana gelen depremin 14. yılı olduğunu anımsatarak, depremde 782 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 2 bin 700 vatandaşın yaralandığını söyledi. Erdoğan, Düzce depreminde hayatını kaybedenlere de rahmet dileyerek, Allah'tan, böyle afetlerden bütün milleti korumasını diledi.
Türkiye'nin yetişirdiği çok değerli gazeteci Savaş Ay'ın vefat ettiğine işaret eden Erdoğan, Ay'a Allah'tan rahmet, yakınlarına, medya camiasına sabır ve başsağlığı dileğinde bulundu.
-"Acı bir hatırası var"
Erdoğan, yarın, hem Türkiye hem tüm İslam coğrafyası olarak Muharrem ayının 10. gününü idrak edeceklerine işaret etti.
Aşure adını verdikleri bugünün, insanlık tarihindeki bir çok önemli hadisenin yıldönümü olduğunu anımsatan Erdoğan, Hz. Adem'in tövbesinin kabul olmasından, Hz. İsa'nın doğumuna, Hz.Yusuf'un kuyudan çıkmasından, Hz. Musa'nın denizi yarmasına kadar, bir çok hadisenin on Muharrem'de gerçekleştiğinin rivayet edildiğini söyledi.
Erdoğan, on Muharrem'in sadece İslam'da değil Hıristiyanlık ve Musevilik'te de önemli bir gün olarak kabul edildiğine dikkati çekti.
Kendileri için on Muharrem'in bir başka önemi, acı bir hatırası da bulunduğunu belirten Erdoğan, Hz. Peygamber'in mübarek torunu Hz. Hüseyin'in, bir on Muharrem gününde, Kerbala'da ailesiyle birlikte şehit edildiğini anlattı. Erdoğan, "Bu vesileyle Hz. Hüseyin Efendimizi ve Ehlibeyti, bir kez daha hürmetle yad ediyor, Allah'ın selamı, rahmeti onların üzerinde olsun" dedi.
-"Mezhepler arasında yorum farkı olarak kalması"
Erdoğan, Hz. Peygamber'in, Muharrem ayında tutulan orucun, Ramazan'dan sonraki en faziletli oruç olduğunu buyurduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Peygamber Efendimizin bu sünneti, hamdolsun hem Türkiye hem İslam dünyasında hem Sünniler hem Şiiler arasında çok güçlü şekilde yaşatılıyor. Dün, Türkiye Uzlaşı ve Toplumsal Kalkınma Vakfı'nın davetine icabetle, bir Muharrem iftarına katıldık. Türkiye'nin bütün renklerini ihtiva eden, çoğunlukla Alevi kardeşlerimizin bulunduğu bir sofrada orucumuzu açtık. Kerbala'nın, özellikle de Hz. Hüseyin efendimizin şahaadetinin, bir tefrikanın, bir ayrışmanın aracı olamayacağını, biz yıllardır, her fırsatta ifade ettik ve ediyoruz. Bunu sadece Türkiye içinde değil, bu noktada büyük ızdıraplar çeken bölge ülkelerinde de defaatle vurguladık. Elbette 13. asırdan fazla süredir, üzerinde konuşulan bu meselenin, bir anda çözüleceği umudunda değiliz. Ancak bu meselenin, mezhepler arasında bir yorum farkı olarak kalmasını, sadece fikir düzeyinde bir farklılaşma ile sınırlı olmasını her zaman arzuladık. Bunun için de tavsiyelerimizi her fırsatta dile getirdik. Kerbala'da 1374 yıl önce yaşanmış, o acı hadiseden yola çıkarak, kardeşin kardeşi katletmesini, kardeşlerin birbirlerine hasım olmasını, Kerbala üzerinden bir kutuplaşmanın yaşanmasını, biz en başta Hz. Hüseyin efendimizin mübarek hatıralarına haksızlık olarak görüyoruz. "
-"İnsanlık ile de alakası yok"
Erdoğan, bugün dünyanın herhangi bir yerinde, kendisini Müslüman olarak tanımlayan bir şahıs ya da bir grubun, üzerine bombaları sarıp, bir camide, ibadethanede, kutsal mekanda bu bombaları patlattığını ifade etti. Erdoğan, "Böyle bir vahşetin, böyle bir gaddarlığın bırakınız Sünniliği, bırakınız Şiiliği, insanlıkla da alakası yoktur. İslam ile de asla ve asla uzaktan yakından alakası yoktur, olamaz. Çocuklar, kadınlar, ibadet eden masum insanlar ölüyor. Kerbala'dan ders çıkarılması gerekirken, hemen her gün yeni Kerbelalar yaşanıyor, hemen her gün çağın Yezidler'i, çağın Hüseyinler'ini katlediyor. Biz millet olarak, hiçbir zaman Yezid'in ve Yezidler'in tarafında durmadık, her zaman Hüseyinler'in tarafında durduk" diye konuştu.
-"Hacı Bektaş Veli ismi silindiğinde"
Kerbela faciasının, Yezid'in iktidar hırsının bir eseri olduğuna işaret eden Erdoğan, coğrafyalarında Kerbela üzerinden ayrışanların, birbiri ile kanlı mücadelesinin de tamamen birilerinin iktidar hırsının eseri olduğunu söyledi. Suriye, Irak'taki durumun da bu olduğunu vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"1374 yıl önce Yezid'in iktidar hırsı, nasıl ki Hz. Hüseyin efendimiz ve Ehlibeyt'in kanını, Kerbala'nın ateş gibi sıcak toprağına döktüyse, şu anda birilerinin iktidar hırsı, masumların kanını maalesef acımasızca toprağa döküyor. Hz. Hüseyin efendimiz, haşa Şii ya da Sünni değil, Hz. Peygamber'in torunu, Hz. Ali'nin oğlu, yani bir kutup yıldızıydı. Bütün varlığıyla sadece Müslüman'dı. O zaman ne Şii ne Sünni vardı. Bugün de Irak, Suriye, Yemen, Lübnan'da kendisine hangi sıfat takarsa taksın, mazlumu katledenin sıfatı Yezid'tir. Mazlum'un sıfatı da Hüseyin'dir. Biz bu geniş coğrafyada kan üzerine kurulu iktidarlara, öldürerek ayakta kalmaya çalışan iktidarlara hep aynı nazarla bakıyoruz. Güç savaşlarında şehit olan kardeşlerimiz için tıpkı Kerbela şehitlerimiz gibi acı duyuyor, gözyaşı döküyoruz.
Hem İslam coğrafyasında hem de Türkiye'de bizim ortak medeniyetimizin mensuplarının artık bu güç savaşlarının, daha samimi şekilde reddedilmesini, sorgulamasını, vicdanlarıyla bu konuda karar vermelerini, bütün Müslümanlar'dan özellikle istiyoruz. Eğer bizim aramıza başkaları girmezse, bizim aramıza yabancı fitne odakları sızmazsa, eğer özümüzle, bizi biz yapan değerlerle konuşabilirsek, inanın aramızda hiçbir mesele kalmayacak. Alevi kardeşim ile Sünni kardeşim arasında inanın, ortak değerlerin yanında farklılıklar çok ama çok cüzzi seviyededir. Biz aynı toprakların insanıyız. Biz aynı medeniyetin mirasçıları, aynı medeniyetin ortak mimarlarıyız. Nasıl ki Mevlana ismi silindiğinde bu topraklardan geriye hiçbir şey kalmazsa, Hacı Bektaş Veli ismi silindiğinde de bu topraklardan geriye hiçbir şey kalmaz. Biz 1071'den bugüne kadar, hatta çok daha öncesinden bu toprakları birlikte imal ettik. Bu topraklar üzerindeki medeniyeti hep birlikte inşa ettik. Bu tarih içinde Alevi ya da Sünni acıları, hüzünleri, kederleri birlikte yaşadık, sevinçleri, coşkuyu, heyecanı birlikte paylaştık. Yakın tarihte yaşanmış Dersim, Çorum, Kahramanmaraş, Sivas, Gazi Mahallesi gibi acı hadiseler, bizim bin yıllık kardeşliğimizi bozamaz. İktidar hırsı içindeki, yani Yezid'in izindeki bir takım nifak odakları, bizim aramızı açamaz. Bazı ülkelerin, bazı partilerin, bazı milletvekillerinin, özellikle de bir takım kanlı terör örgütlerinin kışkırtmaları bizim kadim kardeşliğimiz sarsamaz. Biz aracılarla konuşmayacağız, biz ruh ve ruh, yüz yüze, gönül diliyle konuşacağız, var olan her meseleyi Allah'ın izniyle hep birlikte aşacağız. Aramıza birileri girdiği sürece, gönül dili zedelendiği sürece, biz sorunlarımızı konuşamayız, aşamayız. Aracılara gerek duymayacağız. Aşık Veysel'in o muhteşem dizilerini burada bir kez daha tekrarlamakta yarar görüyorum: Yezid nedir, ne kızılbaş/ Değil miyiz hep bir kardaş/ Bizi yakar bizim ataş/ Söndürmektir tek çaresi. Ateş bizim ateşimizdir, bunu söndürecek olan da sadece biziz. Birilerinin gelip bu ateşi körüklemesine izin vermeyeceğiz, birilerinin gelip bu ateşi söndürmesini beklemeyeceğiz. Bu ateşi, Hacı Bektaş Veli'nin o büyük öğütüyle, bir olarak, iri olarak, diri olarak ilave ediyorum, hep birlikte Türkiye olarak, biz söndüreceğiz."
-"Aramıza almayalım"
Erdoğan, 11 yıllık süreçte Alevilerin sorunlarını çok samimi şekilde ele aldıklarını, bazı adımlar attıklarını, bugüne kadar hiçbir hükümetin sergilemediği bir samimiyet sergilediklerini söyledi.
Sorunları çözmede tam bir kararlılık içinde olduklarını dile getiren Erdoğan, çalıştaylarla sorunu tespit ettiklerini, çözüm yollarını belirlediklerini, uzlaşılan konularda çözümleri uygulamaya koyduklarını anlattı. Erdoğan, Nevşehir Üniversitesi'in adını Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak değiştirdiklerini anımsattı.
Erdoğan, "İnşallah çok daha fazlasını yaparız ve yapacağız. Güç devşirme peşindeki odakları, istismarcıları aramıza almayalım. Militan devşirme peşindeki terör örgütlerini, Alevilere sadece birer oy deposu olarak bakan istismar siyasetini aramıza almayalım. Biz hep birlikte, 76 milyon, biz olduğumuz müddetçe, inşallah bin yıllık kardeşlik tarihimizi çok daha güçlü şekilde geleceğe taşırız ve taşıyacağız. Alevi olsun, Sünni olsun Muharrem orucu tutan tüm kardeşlerimin oruçlarını ve ibadetlerinin kabul olmasını rabbimden niyaz ediyorum. Muharrem ayının, ülkemizde, bölgemizde, yeryüzünde daha fazla kardeşliğe, dayanışmaya kapı aralamasını gönülden temenni ediyorum" diye konuştu.
- TBMM
Son Dakika › Politika › AK Parti TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?